Windows 10: Multiple issues: start button/calculator/calendar not working

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

  1. Posts : 26,459
    Windows10Pro 64Bit - Build 14393.1198
       10 Feb 2016 #11

    DiscoSlice said: View Post
    ok that works - my build is 1151 - does that tell you anything?
    Not exactly.....build should be 1511 Build: 10586.104 if its had all the latest updates.

    seeing how Simrick is here I'll let her explain the clean boot process. Its just turning devices of in your msconfig file.
      My ComputersSystem Spec


  2. Posts : 11,224
    W10Prox64
       10 Feb 2016 #12

    DiscoSlice said: View Post
    can I ask you what a "Clean boot" is? I will try that.
    Save and close all your work.
    Right-click on Start>Run
    In the dialogue box that opens type
    Code:
    msconfig
    .
    In the System Configuration box that open, select the Services tab at the top.

    Check the box that says Hide all Microsoft services.

    Then un-select each box that's left in the window.

    Click image for larger version. 

Name:	msconfig-startup01.PNG 
Views:	21 
Size:	30.0 KB 
ID:	63567



    Click Apply, then click OK.

    Reboot the system. Test it for a while to see if the problem has resolved. If so, try re-enabling (re-checking) the services you unchecked, one by one, rebooting the system, and trying it out for a while to see if the problem returns. It takes a while to do this, as you can see.

    In my case, (the system I am working on) I unchecked everything except the anti-virus, and Teamviewer (which is how I access the system). So far, 2-1/2 days and the problem has not returned. So, next up, is re-checking each item, one by one, rebooting, and trying out the system to see if the problem returns. Will take quite a while, as I am not able to access the system now for a couple of weeks due to schedules.

    Edit: Props to @dalchina for the idea, as I was at a dead end, looking at an in-place upgrade (which probably would *not* have resolved the issue!)
      My ComputerSystem Spec


  3. Posts : 26,459
    Windows10Pro 64Bit - Build 14393.1198
       10 Feb 2016 #13

    I'll let you two play, I'm pooped, time for bed. Good luck
      My ComputersSystem Spec


  4. Posts : 11,224
    W10Prox64
       10 Feb 2016 #14

    OldMike65 said: View Post
    I'll let you two play, I'm pooped, time for bed. Good luck
    Night Mike!
      My ComputerSystem Spec

  5.    11 Feb 2016 #15

    Hi, what puzzles me is why this is relatively common, but I've not seen any clear solution.
    (It's not happened to me either on upgrade, clean install, old and new laptops).

    A mix of in-place repair install and creating a new user account seems to work for some, but this is somewhat drastic.

    And that leaves possibilities of 3rd party programs, drivers etc conflicting (attempt analysis e.g. by clean boot, safe mode, Shellexview).

    Has anyone seen anything more targeted?
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 11,224
    W10Prox64
       11 Feb 2016 #16

    dalchina said: View Post
    Hi, what puzzles me is why this is relatively common, but I've not seen any clear solution.
    (It's not happened to me either on upgrade, clean install, old and new laptops).

    A mix of in-place repair install and creating a new user account seems to work for some, but this is somewhat drastic.

    And that leaves possibilities of 3rd party programs, drivers etc conflicting (attempt analysis e.g. by clean boot, safe mode, Shellexview).

    Has anyone seen anything more targeted?
    It's all over the place. I can't seem to nail it either. I've got 3 systems here of my own: (1) clean install RTM, (1) Insider, upgraded all the way from TP9926, (1) W8.1>W10 upgrade. The W8.1>W10 system displays this problem occasionally. The one in my other thread that I'm working on is also a W8.1>W10 upgrade. But this thread is about a clean install, so that blew my theory out of the water.
      My ComputerSystem Spec


  7. Posts : 26,459
    Windows10Pro 64Bit - Build 14393.1198
       11 Feb 2016 #17

    WoW guess I'm lucky then both my computers have never had this issue, both are desktops, one was only upgraded and is 8 years old, to Windows 10 Pro, this one is only 1 year old, and was a clean install. Never had a problem with start menu, I also have Cortana off on both.
      My ComputersSystem Spec


  8. Posts : 11,224
    W10Prox64
       11 Feb 2016 #18

    OldMike65 said: View Post
    WoW guess I'm lucky then both my computers have never had this issue, both are desktops, one was only upgraded and is 8 years old, to Windows 10 Pro, this one is only 1 year old, and was a clean install. Never had a problem with start menu, I also have Cortana off on both.
    Knock wood Mike!
      My ComputerSystem Spec


  9. Posts : 26,459
    Windows10Pro 64Bit - Build 14393.1198
       11 Feb 2016 #19

    simrick said: View Post
    Knock wood Mike!
    hehe....AND MY Bluetooth icon has stayed OFF now for weeks!!!! does not matter now if I turn computer off or reboot, has stayed off now for weeks. YES!!!!
      My ComputersSystem Spec


  10. Posts : 11,224
    W10Prox64
       11 Feb 2016 #20

    OldMike65 said: View Post
    hehe....AND MY Bluetooth icon has stayed OFF now for weeks!!!! does not matter now if I turn computer off or reboot, has stayed off now for weeks. YES!!!!
    Mine has still been toggling on/off...I just uninstalled a component of ASUS AI Suite III that seems to be a problem in W10 - we'll see if that helps. It has something to do with USB ports/energy saving/component availability to W10 (some other stuff, which I can't remember because it was too late last night when I was reading it), but it seemed that it might have something to do with my problem. We'll see. Today BT off.
      My ComputerSystem Spec


 
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Related Threads
I just did a clean install on W10 and change my bios to UEFI (which it supports.) I'm having this intermittent problem with the Windows "Start" Button in the lower left. It just stops working - left clicking doesn't do anything, although...
When I click on the Windows icon in the bottom left hand corner of the screen nothing happens. I've re-booted, restored and via Powershell I've tried the 'Get - Appx package etc' that has been suggested in a number of places on the Web. None of...
Hello, I have a Surface Pro 3, updated for Windows 10. I have been switching in and out of tablet mode, and I find myself at a point where now my task bar are not working. For example, when I click on the "Action Center" nothing pops up, or...
start button not working in General Support
I did the upgrade and know my start window wont work I cant get to the apps or shortcut windows:mad:
Windows Start Button Issues And Missing Edge Button in Windows Updates and Activation
All of a sudden the Windows Start Button turns brown (not blue) and when I left click on it something is said about having to sign out and a critical error. Clicking that button, which you have to do to get rid of the dialogue box, restarts the OS...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 05:58.
Find Us