Page 1 of 2 12 LastLast

  1. Joined : Sep 2015
    Posts : 4
    Windows 10 Home 64 bits
       24 Sep 2015 #1

    Windows 10 doesn't shut down properly


    I have a laptop ASUS Zenbook UX303LN. I made a clean install to Windows 10 and now it doesn't shut down properly.

    When I shut it down, the screen goes black, but the power light remains on and I have to shut it down manually. Also, I sometimes cannot restart it when it goes to sleep and I also have to shut it down manually. This doesn't happen everytime, but most of the time. I previously had Windows 8.1 and did not have this problem. Actually, I'm considering changing back.

    The OS and drivers are all up to date.

    I have research this issue and the most common fixes are:
    • Uncheck the "Turn on fast startup (recommended)"
    • Use a shortcut for "shutdown /s /t 5"


    I've tried both and the problem remains.

    These are the videos / articles I've found on the subject:
    How to fix windows 10 shut down problem (Youtube video)
    How to create a Windows 10 shutdown.exe (shut down fix) (Youtube video)
    How to fix Windows 10 sleep problem (dead sleep) (Youtube video)
    Fix: Laptop Won’t Shutdown in Windows 10
    Windows 10 doesn't shut down properly

    Some help would be much appreciated.
      My System SpecsSystem Spec

  2.    24 Sep 2015 #2

    I had what sounds like the same problem on a Dell Inspiron 15 3542.

    Switch off and battery sometimes flat on reboot.

    Recover from sleep sometimes requires a hard reset.

    After several abortive attempts I cured it by disabling the Intel Management Engine Interface in device manager.

    No side effects from doing this.

    Tried various versions of the Intel Management Engine Interface but all brought back the problem.
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Sep 2014
    Posts : 92
    64-bit 10240 10 Pro
       24 Sep 2015 #3

    My Windows shuts down just fine, but restart takes forever.
      My System SpecsSystem Spec

  4.    24 Sep 2015 #4

    I had the same problem too. I tried many formats/ clean installs and nothing work.

    Sometime changed the HDD and bought a new one and everything is working fine.
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Sep 2015
    Posts : 4
    Windows 10 Home 64 bits
       24 Sep 2015 #5

    1nitram2 said: View Post
    After several abortive attempts I cured it by disabling the Intel Management Engine Interface in device manager.
    Thanks, it really did solve the problem.

    Except... a new problem came up. The desktop icons don't stay in place. Whenever I shut the computer off and on, it rearranges all my desktop icons. It's driving me crazy. Did this happen to you? If so, how did you solve it?
      My System SpecsSystem Spec

  6.    25 Sep 2015 #6

    MalRL said: View Post
    Thanks, it really did solve the problem.

    Except... a new problem came up. The desktop icons don't stay in place. Whenever I shut the computer off and on, it rearranges all my desktop icons. It's driving me crazy. Did this happen to you? If so, how did you solve it?
    Nope, no problems seen as yet
      My System SpecsSystem Spec

  7.    25 Sep 2015 #7

    Williams said: View Post
    I had the same problem too. I tried many formats/ clean installs and nothing work.

    Sometime changed the HDD and bought a new one and everything is working fine.
    The Intel Management Engine works with BIOS and various drivers to control power, it looks as if it preferred the new driver that came with the change of HDD
      My System SpecsSystem Spec


  8. Joined : Oct 2015
    Montréal
    Posts : 1
    W10
       10 Oct 2015 #8

    Hi everyone !


    I was having the same issues: shutdown/sleep problem, desktop icons moving, preferences reset after every (forced) shutdown etc
    And it only appeared after clean install. Before that? Everything was perfect!


    Hence I knew it was only a driver issue.
    Thus I downloaded every latest w8.1 and w10 drivers on the asus website for my UX301LA.


    I went for my xth clean install since september... But this time: local account and no wifi. I did not want any synchronisation/update to screw things up.


    I first installed w8.1 drivers then the w10 ones (ATK then touchpad).

    As I suspected, windows update drivers are the source of these issues.
    Since then it works like a charm!

    Hope it will help someone...

    Gwel
      My System SpecsSystem Spec


  9. Joined : Nov 2015
    Posts : 1
    Win 10 Enterprise
       05 Nov 2015 #9

    1nitram2 said: View Post
    I had what sounds like the same problem on a Dell Inspiron 15 3542.

    After several abortive attempts I cured it by disabling the Intel Management Engine Interface in device manager.

    No side effects from doing this.

    Tried various versions of the Intel Management Engine Interface but all brought back the problem.
    Thank you so much, I tried this and it worked!

    Afterwards I decided to go look for an older driver for Intel Management Engine Interface that worked for me on Win 8.1 and tried that and it works, no more annoying problems with shutdown and restarting.

    Here is the working driver below, the one from the Asus drivers webpage also works, but it's from 2013, the one below is Nov 2014
    http://www.station-drivers.com/index...d=1011&lang=en
      My System SpecsSystem Spec

  10.    06 Nov 2015 #10

    kage00 said: View Post
    Thank you so much, I tried this and it worked!

    Afterwards I decided to go look for an older driver for Intel Management Engine Interface that worked for me on Win 8.1 and tried that and it works, no more annoying problems with shutdown and restarting.

    Here is the working driver below, the one from the Asus drivers webpage also works, but it's from 2013, the one below is Nov 2014
    http://www.station-drivers.com/index...d=1011&lang=en

    Glad it worked for you, no such luck for me.
    I've tried various 9.x.x.x , 10.x.x.x , 11.x.x.x versions with no success.
    Everything works with Intel Management Engine Interface disabled so I'm staying with that.
      My System SpecsSystem Spec


 
Page 1 of 2 12 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Solved Windows was not shut down properly but I did shut it down properly!
Since upgrading to Windows 10 Pro, I remain perplexed about this one issue that is plaguing my system: Almost every shut down is reported in the Windows 10 Reliability Monitor as the computer was not shut down properly. This happens on both shut...
General Support
Windows 10 laptop won't shut down properly, needs power button to be p
Hi, I'm running Windows 10 Home on an ASUS Q551LN 2-in-1 laptop which originally came with Windows 8.1. When I shut down/restart/sleep the machine, it does not shut down - the Hark Disk activity light is still blinking and the normal power...
Drivers and Hardware
Solved I can't shut down properly.
Hello. I am having a strange issue. When I first recieved my laptop, it was running Windows 7. I did the Windows 10 update, but found the boot time to be slow, so I installed Windows 10 from scratch (well, kind of. I left my Linux partitions ...
General Support
Laptop Unable to Shut Down Properly
Hi all! I have a HP Pavilion 15 laptop that I bought in January this year. I had no problems with this laptop at all until I updated to Windows 10 and still don't for the most part. When I attempt to shut down, hibernate or sleep my machine it...
General Support
Windows 10 Build 10162 wont shut down properly
I've been using WIndows 7 for a year, but i just have decided to make a switch to Windows 10 preview, and format my C: since it was full of garbage. So i downloaded a brand new ISO from Microsoft, and put it in a USB stick and Installed Windows 10. ...
Windows Insider
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:16.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums