Windows 10 skips BIOS splash screen?!


  1. Posts : 26
    Windows 10 Home x64 1803
       #1

    Windows 10 skips BIOS splash screen?!


    I'm encountering this strange issue: when I restart Windows 10 x64 (1809) (or power on my computer), sometimes (quite often in the last hour...) the BIOS splash screen just doesn't show up and Windows just straight up shows the Windows log in screen.... I'm quite confused as to how what could possibly cause this.

    NOTE: Fast startup is disabled..
      My Computers

  2. Samuria's Avatar
    Posts : 6,380
    windows 10
       #2

    Have you got a SSD drive it canload very fast and you dont see the bios
      My Computer


  3. Posts : 26
    Windows 10 Home x64 1803
    Thread Starter
       #3

    I do, but the splash screen usually shows up for a while (allowing me some time to enter BIOS / change boot device etc) and then goes on to boot Windows. Shouldn't this happen always?
      My Computers

  4. Samuria's Avatar
    Posts : 6,380
    windows 10
       #4

    If it hibernates it will depend how big the file is if its small it can load very fast and it may vary slightly
      My Computer


  5. Posts : 26
    Windows 10 Home x64 1803
    Thread Starter
       #5

    Well, it was not hibernating, I just restarted Windows. I hope I'm not misunderstanding something.
      My Computers


  6. Posts : 25
    win 10
       #6

    I doubt it a Win.problem. The screen your looking for loads from the bios before the operating system ever loads. Most bios got the option to "fast start" or not , even go full screen splash. I`d look there.
      My Computer


  7. spunk's Avatar
    Posts : 3,080
    Windows 10 Pro 64 Bit 20H2
       #7

    The Bios screen may not show on a restart, only on a cold boot.
    Start the Lenovo laptop and press F2 to enter Setup (Bios) Look for Fast Startup, or Secure Boot. If enabled,
    Disable it. Also, look for Show Bios menu at startup or some such, and Enable that.
      My Computer

  8. Compumind's Avatar
    Posts : 2,804
    Windows 10 Pro x64, Various Linux Builds, Networking, Storage, Cybersecurity Specialty.
       #8

    If the above doesn't work -

    Do you have the "Thinkvantage" or similar utility bundled with the Lenovo?
    You might wish to update or download that. Then check the settings to display the startup in "verbose mode."

    Worth a shot. Seems like the BIOS startup screen is being suppressed, IMHO.

    FWIW.
      My Computer


  9. Posts : 26
    Windows 10 Home x64 1803
    Thread Starter
       #9

    @ramblin , @spunk, @Compumind : I couldn't find fast boot, but secure boot was disabled. Also, @Compumind , I do not have that application installed.

    I'd like to apologize to all of you because I did not list my PC (on which I'm experiencing this issue) in my specs and only my Lenovo laptop. I added the PC as a second computer now, it should be viewable in my specs list.

    Thank you very much for all your help! I tried doing an (almost) clean install as I was suggested in another thread I opened and until now I didn't notice the BIOS problem anymore :). Maybe it had something to do with me messing my EFI partition (which I mentioned in a previous thread).. it may not make much sense, but my BIOS was actually showing all kinds of OSs I previously had installed in the list of possible boot options.. something was definitely broken.
      My Computers


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 02:12.
Find Us




Windows 10 Forums