Windows 10: Black screen on startup, explorer.exe doesn't start automatically

  1.    19 May 2018 #1

    Black screen on startup, explorer.exe doesn't start automatically


    When I start windows I get a black screen with a command prompt. I have to use ctrl-alt-del and start explorer.exe as a new task. This is also happening in safe mode. I have looked through multiple forums to find a solution: most of them recommend running sfc /scannow and this does not fix the problem for me. They also all suggest looking under HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon and making sure the shell value only reads "explorer.exe," This doesn't help me either as the value under shell is already explorer.exe.
      My ComputerSystem Spec

  2.    19 May 2018 #2

    advancedcaveman said: View Post
    When I start windows I get a black screen with a command prompt. I have to use ctrl-alt-del and start explorer.exe as a new task. This is also happening in safe mode. I have looked through multiple forums to find a solution: most of them recommend running sfc /scannow and this does not fix the problem for me. They also all suggest looking under HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon and making sure the shell value only reads "explorer.exe," This doesn't help me either as the value under shell is already explorer.exe.
    Hi advancedcaveman and welcome to Tenforums.
    What happened or what was the event that caused this to start happening? Do you suspect an infection?
      My ComputerSystem Spec

  3.    19 May 2018 #3

    simrick said: View Post
    Hi advancedcaveman and welcome to Tenforums.
    What happened or whappet was the event that caused this to start happening? Do you suspect an infection?
    I have no idea, this just started happening one day.
      My ComputerSystem Spec

  4.    19 May 2018 #4

    advancedcaveman said: View Post
    I have no idea, this just started happening one day.
    So you're not sure if you're infected, or if the latest Windows version may have caused this?

    Can you run msconfig and post some screen shots of the General and Boot tabs?
    Also, run winver and post that window as well?
    Do you have an SSD in that system? If so, what brand please?
      My ComputerSystem Spec

  5.    19 May 2018 #5

    Click image for larger version. 

Name:	screencap.jpg 
Views:	2 
Size:	317.2 KB 
ID:	189481

    There is a samsung manufactured SSD.
      My ComputerSystem Spec

  6.    19 May 2018 #6

    advancedcaveman said: View Post
    Click image for larger version. 

Name:	screencap.jpg 
Views:	2 
Size:	317.2 KB 
ID:	189481

    There is a samsung manufactured SSD.
    Thanks.
    Do you make regular system images with Macrium Reflect or a similar backup program?
    Backup and Restore with Macrium Reflect | Windows 10 Tutorials
    Is (at least) your data backed up?
    Do you have a 3rd-party anti-virus program installed?
      My ComputerSystem Spec

  7.    19 May 2018 #7

    Once your backups are all in place, I'm thinking your best bet is probably to download the latest ISO and perform a repair install. Watch the video in this tut:
    Repair Install Windows 10 with an In-place Upgrade | Windows 10 Tutorials
    If you have a 3rd-party AV installed, I would uninstall it before doing the repair.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
hi guys i have some problem thats freaks me out!!! work on last updates , 64 bit every file i download to downloads folder i need to press f5 to see the file on top (list by date) i do some things.. like use some cmd commend to scan and fix all...
Hi all, I been having this problem for a while. When I boot up my PC and I get to the part of account login, loads my user automatically but the file explorer does not, just shows me a black screen. I can still do CTRL+ALT+DEL or CTRL+SHIFT+ESC...
Hi TenForums people, Firstly i'm sorry if i posted this to the wrong thread im just a junior member lol. So on to my problem... I'm having a much much slower startup time. And i mean really slow. I'm using Windows 10 Pro x64 build 10586.916...
I checked (task manager > Startup ) and file explorer is not there. I disabled everything in startup, just to make sure. How do I stop this from occurring. Thanx
Hello, I'm trying to run programs upon boot in W10 but it doesn't work. I have put them in Start folder and if I go to Task manager I can see the programs are there as well in Startup tab and enabled...but they will not start. I have to manually...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 06:09.
Find Us