Windows 10: "The audio service is not running" -- speaker icon has red "x" on it..


  1. Posts : 8
    Windows 10 Pro 64-bit
       16 Nov 2017 #1

    "The audio service is not running" -- speaker icon has red "x" on it..


    So after the most recent Windows 10 update, my sound started acting up. At first, the front headphone jack didn't even work anymore. I reinstalled my Creative Sound Blaster Z driver and it started working again.

    However, another problem persists. After a system restart, the speaker icon in the system tray has a red "x" next to it. When I mouse over it, it says "The audio service is not running". When I click the speaker icon, it searches for problems and then my sound magically starts working and the red x disappears.

    It seems to be fine after this, but, the problem re-occurs whenever I restart my computer. I've already checked the two Windows audio services that people say to make sure are set to "automatic" (mine already were).

    Where do I go from here? This is really annoying.
      My ComputerSystem Spec


  2. Posts : 8
    Windows 10 Pro 64-bit
    Thread Starter
       17 Nov 2017 #2

    Apparently my computer won't shut down now
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
Hi I have recently updated to the creator version My files end up in unintended destinations. When I click in the documents tab in the sidebar of the documents screen, it takes me to a “Documents” folder that appears in “One Drive” group. Any...
Recently, one of my service host processes in the task manager showed about 13% CPU usage on my i7. I manually restarted each service in its list and found my problems: Application Information refused to stop on its own, but User Profile Service,...
How do I remove "Smart Card" and "McAfee Password" icon from the logon screen. Hi I was wondering if someone can help please? I've been stuck on this problem for months and can't seem to resolve it :( - I was wondering if anyone knows how i...
Solved Weird process running - "Monitor Virutal Wlan Service" in AntiVirus, Firewalls and System Security
I was checking my system configuration and happened across this weird one! 45650 Note the spelling: "Monitor Virutal Wlan Service" - "Virutal" rather than "Virtual" but either way, I can see no reference to such a process on the net. Searching...
"Print Spooler service isn't running" in Drivers and Hardware
For some reason, my printer doesn't show up in applications such as Microsoft Word or Libre Office, although I'm sure that it's connected properly to the computer because it still lets me scan documents. When I troubleshoot the printer, I get this...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 05:29.
Find Us