Windows 10: Lost sound after latest Windows 10 update (Sound Blaster Z) Solved

Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    23 Jun 2017 #1

    Lost sound after latest Windows 10 update (Sound Blaster Z)


    Hello there,
    As in the title: I have lost sound after latest Windows 10 update, which happened yesterday (23rd June 2017) - I am using Creative Sound Blaster Z sound card. I have tried reinstalling the drivers, then reinstalling the device, then reinstalling the device and the drivers - nothing helped. When I am testing the device I can hear something really silent - but all of my audio settings are maxed. I do not know what to do next to fix this issue.

    Thanks in advance for any tips and advices.

    P.S. Also the system and the Sound Blaster Z-Series control panel does not see my microphone plugged, but it is plugged to the same place as before the update. I also checked the settings in the Sound Blaster Z-Series control panel, and everything is set as before the update.

    P.S. no.2 : The system does see the Sound Card working, as for example when I play a youtube video that sound indicator next to the Sound Blaster Z device in sound settings is going green and moving.
      My ComputerSystem Spec

  2.    23 Jun 2017 #2

    I am having this exact same issue as well. My computer restarted for an update about 30 minutes ago and my Soundblaster Z is not outputting any audio. HDMI audio through the video card and onboard audio work just fine.
      My ComputerSystem Spec

  3.    23 Jun 2017 #3

    Also having this same issue on the lastest update with the Sound Blaster ZX card. Mic is working, but no sound through headset. After reverting this update the sound is back to working.. after shutting down it had re installed and of course the issue is back.. I hope this gets fixed soon!
      My ComputerSystem Spec


  4. Posts : 2
    Windows 10 64bit
       23 Jun 2017 #4

    Also having this issue after the update. Hope it gets fixed...
      My ComputerSystem Spec


  5. Posts : 2,544
    Windows 10.4 Home 1703 x64 16257.1
       23 Jun 2017 #5

    Make sure, you have the latest driver.

    http://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=1&subCatID=1005&prodID=21402&prodName=Sound%20Blaster%20Z&subCatName=Z-Series&CatName=Sound+Blaster&VARSET=prodfaq:PRODFAQ_21402,VARSET=CategoryID:1


    EDIT: It seems, that installing the latest Sound Blaster Controller Audio driver causes the issue.

    Rollback to the previous driver, it should solve the issue.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails capture_06242017_045307.jpg  
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 2
    Windows 10 64bit
       23 Jun 2017 #6

    Unfortunately that didn't solve the problem for me. It's strange. In sound blaster z control panel, i can go to the SBX Pro and do a test thing that has all speakers working properly. But when I got to test speakers it only plays out of the front left and right.

    "Edit: Works now. I don't know what happened, and it's kind of embarrassing, but it looks like windows for some reason turned down all system sounds to 0. I then did the test, and it went through front L and front R, but i guess center, base and rear all went off of system sounds so didn't play anything?? Oh well...hours lost. Thanks for your help and suggestions."
      My ComputerSystem Spec

  7.    24 Jun 2017 #7

    I have the same problem but with my headphone connected to my sound blaster z... before the update of W10 it worked.
      My ComputerSystem Spec


  8. Posts : 1
    Windows 10 64 bit home
       25 Jun 2017 #8

    Confirmed fix. Roll back to a previous creative sound blaster z driver. 6/25/17
      My ComputerSystem Spec

  9.    01 Jul 2017 #9

    Confirmed


    Confirmed fix. Driver rollback+restart fixed the problem.

    Frustratingly this thread doesn't come up until you filter results by "last month" and even then it's halfway down the page so here are some keywords for the google search to index hopefully:

    Windows 10 creator update creators no audio no sound not working can't hear sound blaster z creative June July 2017
      My ComputerSystem Spec

  10.    03 Jul 2017 #10

    Thanks for the keywords Serrin, helped me find this thread. Unfortunately rolling back/installing older drivers did not fix the issue for me. Sound was playing through my headphones just fine before I installed the Windows 10 Creators Update.
      My ComputerSystem Spec


 
Page 1 of 2 12 LastLast

Related Threads
Solved No sound from sound blaster in Drivers and Hardware
I just installed the most recent windows 10 tech preview last night; but my sound blaster pci express sound card did not get installed correctly or something because i am getting no sound at all. Please help me fix this before I roll everything back...
Lost Sound After Windows 10 Update in Windows Updates and Activation
Hello and thank you beforehand for any help anyone can give me. I just built a PC that has Windows 10 and a Headphones/Speakers Jack in the front of the case. Right after I logged in, I got a Windows 10 Update which automatically ran. Afterwards,...
Hi, My Sound Blaster Audigy 4 Pro. I wanted to ask if there is Driver or something better and that works for the sound card Creative Sound Blaster Audigy 4 Pro. Here are the Driver for the Creative Sound Blaster Audigy 4 upgraded to Windows 10,...
Hi, I just bought this sound card and installed drivers for Windows 10. (and a crapton of bloatware with UI of Win XP media player...) Everything works well except one thing: when I change the sound (or mute) I don't see Windows 10 volume bar. I...
Hello -- After I upgraded to Windows 10 from 7 Pro, there was no sound. Obviously, Creative Labs has yet to release compatible drivers for many of their sound cards. Nevertheless, I found out that I'd make it work by changing its modes back and...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 19:08.
Find Us