Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    17 Jun 2017 #1
    Join Date : Jun 2017
    Posts : 18
    Windows 10 64bit

    Realtek Audio stops randomly for a second


    Hey TenForums!
    I am posting my second thread here because I found your specialists are very good.

    So my problem (the other one is fixed is this:

    I have a Gigabyte GA-H81-D3 Motherboard with 16GB Ram and Realtek ALC887 audio.
    The issue is that absolutely random - it can happen once in a day or 10 times in an hour my sound stops for a second. It just plays then mutes itself and after that continues. Thinks I've tried:

    1. Installing all drivers for this card - no help
    2. Disabling all enhancements - no help
    3. Windows 7/8.1 and now 10 - no help
    4. Disabling/enabling front audio jack panel detection (and popup) - no help

    This problem occurs in Games, Watching Movies, Youtube, listening to music and basically - in everything.

    Even Im considering buying another Sound card to check if the problem will persist.

    Any ideas? I didn't find the same thread so I'm posting here.
    Again - I'm sorry if I'm in wrong section but I didn't find an Audio subforum.

    Thanks in advance,
    Martin
      My ComputerSystem Spec
  2.    17 Jun 2017 #2
    Join Date : Oct 2014
    Trnava
    Posts : 2,862
    Windows 10.4 Home 1709 x64

    Have you tried the latest drivers, usually available only on-demand.

    Latest Realtek HD Audio Driver Version - Windows 10 Forums


    This utility is used to test, what might be causing the issue.

    http://www.resplendence.com/latencymon
      My ComputerSystem Spec
  3.    17 Jun 2017 #3
    Join Date : Jun 2017
    Posts : 18
    Windows 10 64bit
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by TairikuOkami View Post
    Have you tried the latest drivers, usually available only on-demand.

    Latest Realtek HD Audio Driver Version - Windows 10 Forums


    This utility is used to test, what might be causing the issue.

    http://www.resplendence.com/latencymon

    Hello! Thanks for the fast reply!

    I've checked my system with Latencymon for about 20 mins (Dunno how much is the optimal time).
    Even when the app was checking my gf was watching a movie on the TV(HDMI connected) and no audio stops but she told me before I run the program there were such 'delays'

    I am attaching a screenshot and a doc stats report from the program.

    Also, I've checked my BIOS - is the latest version, drivers also.
    And final question - If I disable CPU Throttling is there any problem with overheating, non-downclocking and etc. in games and apps (even though my i5 4460 doesnt reach more than 60-65 degrees)

    tx!LatencyMon.docClick image for larger version. 

Name:	LatencyMon20mins.JPG 
Views:	2 
Size:	162.0 KB 
ID:	139935
      My ComputerSystem Spec
  4.    17 Jun 2017 #4
    Join Date : Oct 2014
    Trnava
    Posts : 2,862
    Windows 10.4 Home 1709 x64

    You can try running Process Lasso - 30 days trial period is plenty to find out, if it helps or not.

    Also try installing DirectX Redistributable June 2010 Download (unpack and run DXSETUP.exe)
      My ComputerSystem Spec
  5.    17 Jun 2017 #5
    Join Date : Jun 2017
    Posts : 18
    Windows 10 64bit
    Thread Starter

    So I should use the Lasso to monitor my usage I guess?
    Should I follow the steps recommended from LatencyMon and try to isolate the problem?
      My ComputerSystem Spec
  6.    17 Jun 2017 #6
    Join Date : Oct 2014
    Trnava
    Posts : 2,862
    Windows 10.4 Home 1709 x64

    You should try to isolate the problem first, but if there is no viable solution, you can use Lasso. It is used to prioritize processes and it should prevents lags, theoretically.
      My ComputerSystem Spec
  7.    17 Jun 2017 #7
    Join Date : Jun 2017
    Posts : 18
    Windows 10 64bit
    Thread Starter

    Okay, thank you.
    I will try these recommended steps one by one and report asap when the problem is (IF IT IS) fixed.
      My ComputerSystem Spec
  8.    17 Jun 2017 #8
    Join Date : Jun 2017
    Posts : 18
    Windows 10 64bit
    Thread Starter

    Hi again.

    Currently running and continuing to run LatencyMon. The sound stopped only once for a 2 seconds a minute before the screenshot I'm attaching.

    My Control panel settings are set to 100%/100% High performance CPU power.
    Disabled in Bios SpeedStep and C1 (or such thing).

    There are C3,C4 and etc. - should I disable them too and try again?Click image for larger version. 

Name:	Dropouts.JPG 
Views:	2 
Size:	153.3 KB 
ID:	139954
      My ComputerSystem Spec
  9.    17 Jun 2017 #9
    Join Date : Jun 2017
    Posts : 18
    Windows 10 64bit
    Thread Starter

    An Update: Same old story - sound stopping/dropping out. Here is a screenshot.

    I've reinstalled network controller, stopped all CPU Throttling in BIOS/Windows.. No idea what to do next.Click image for larger version. 

Name:	Capture.JPG 
Views:	1 
Size:	184.8 KB 
ID:	139981
      My ComputerSystem Spec
  10.    17 Jun 2017 #10
    Join Date : Jan 2014
    Inverness
    Posts : 1,186
    Win 10

    Do you have Wi-Fi? That is a known cause, although not the only one.
      My ComputersSystem Spec

 
Page 1 of 2 12 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Audio services not responding - Audio randomly stopped working
Hi, My first post on the forum as Ive had it with w10 and it randomly screwing up. Yesterday I switch on my machine and notice the little red cross on the speaker and no sound. when i run troubleshooter I get the "Audio services not...
Drivers and Hardware
audio randomly stops working
Hello all, My computer is currently connected to my Vizio E420-A0 TV (HDMI). My audio randomly stops working and the display audio device disappears. When it works I can see it in device manager: 122173 122174 And when it stops working it...
Drivers and Hardware
Audio Panning to the left, I think it's Realtek HD Audio Manger?
Hey I'm new here so I hope this is the right place to be posting this? I'm using Windows 10 and have been since it was released, my issue is audio is being panned to the left or the volume from the right is lower than the left. This is an issue...
Drivers and Hardware
Realtek HD Audio onboard audio not displaying at all
Hello! After upgrading to windows 10 I was going through my Audio settings, I had noticed that the HD Audio from my motherboard both front and rear jacks are not displayed at all in the device manager nor the audio tab in control panel - it's as...
Drivers and Hardware
Realtek HD Audio audio output speaker issue on Windows 10 RTM 10240
Hello Everyone. I have a Jabra bluetooth speaker (the Solemate Mini). On Windows 8.1 I plug it in to my laptop using the 3.5mm to 3.5mm cable and then, when I watch a movie, it correctly outputs to the speaker and does not use my laptop speakers....
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 04:41.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums