Windows 10: No "Microphone Boost" option in Windows 10

  1.    30 Dec 2016 #1

    No "Microphone Boost" option in Windows 10


    Hello. As the title suggests, I am missing the "microphone boost" option on Windows 10.

    I had it previously with my SB Audigy sound card but after I made a switch to the X-fi Titanium, it has vanished. (All drivers are up to date).

    Confused by this, I switched back to the SB Audigy because I need the microphone boost option but now it is gone with the SB Audigy, with the drivers for it all up to date.

    I record videos and the microphone boost option disabled the hiss noise in the background of them but now with it gone the hissing is back and I can't record. I have the +20dB Boost option but if that is checked then the hissing noise is in the videos.

    Question is, can anyone help me get my microphone boost option back?

    Click image for larger version. 

Name:	bandicam 2016-12-30 21-55-14-346.jpg 
Views:	14 
Size:	16.6 KB 
ID:	115393
      My ComputerSystem Spec

  2.    31 Dec 2016 #2

    Those settings are determined by sound card driver, see if you can change it.
      My ComputerSystem Spec

  3.    31 Dec 2016 #3

    GandalfWolf said: View Post
    Hello. As the title suggests, I am missing the "microphone boost" option on Windows 10.

    I had it previously with my SB Audigy sound card but after I made a switch to the X-fi Titanium, it has vanished. (All drivers are up to date).

    Confused by this, I switched back to the SB Audigy because I need the microphone boost option but now it is gone with the SB Audigy, with the drivers for it all up to date.

    I record videos and the microphone boost option disabled the hiss noise in the background of them but now with it gone the hissing is back and I can't record. I have the +20dB Boost option but if that is checked then the hissing noise is in the videos.

    Question is, can anyone help me get my microphone boost option back?

    Click image for larger version. 

Name:	bandicam 2016-12-30 21-55-14-346.jpg 
Views:	14 
Size:	16.6 KB 
ID:	115393


    That is hardware related, not OS related.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
I am using the on-board sound from my GigaByte GA-Z97X-UD3H (rev. 1.0) motherboard GIGABYTE - Motherboard - Socket 1150 - GA-Z97X-UD3H (rev. 1.0) and in the Windows 10 (same issue in Win7) control panel I dont get the "Microphone Boost" option...
I've just upgraded to Windows 10 and when I use the file explorer, the "delete" and "cut" is missing from the context menu when I press right-click with mouse on the file and folder. Is there anyone that knows how to add these features into the...
Hi, I'm currently very lost in what mic i should plan on buying. Currently i use a very cheap table mic from trust, it works, but it gives a ton of static noise and has a pretty "muddy" sound. People who recieve this question immediately say the...
Solved Power Option for "Turning off display" remains at "15 minutes" in AntiVirus, Firewalls and System Security
I am running Windows 10 Professional 64 bit. Whenever I set the option "Turn off the display" to "Never", it reverts back to the default "15 minutes". This is under the "High Performance" profile. I have never, since Windows 3.11, ever had a setting...
I updated every driver, and including Realtek to its "v7566" state. In the Sound properties, there is still no "enhancements" or any option for "sound fill". Inside the Realtek HD Audio Manager, there STILL isn't my "Enhancements/Sound Effects"...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 12:38.
Find Us