Windows 10: Build 10130 killed my sound Solved

  1.    02 Jun 2015 #1

    Build 10130 killed my sound


    Immediately after installing 10130, no sound will play on any application through speakers or headphones. Sounds worked fine on 10094. Device Manager says my VIA HD Audio (compatible) is working fine. When I go into Audio properties and try to configure speakers, it says Error, Failed to find test tone.

    Found another thread on this issue; the default format (in the Sound -> (whatever your devices is) Right-Click -> Properties -> Advanced) was set to an incompatible format (24-bit, 48kHz). Changed it back to 16-bit, 96kHz in both Speakers and Microphone. Now works.

    Ironic in that Windows 7 runs my same audio drivers in 24-bit, 48kHz. I suppose it will be better when VIA puts out drivers for Win 10 in a couple months.
    Last edited by craigwf; 02 Jun 2015 at 23:49. Reason: additional info
      My ComputerSystem Spec

  2.    02 Jun 2015 #2

    Glad you managed to find the fix. please mark this thread as solved.
      My ComputersSystem Spec


 

Related Threads
Hello, I'm running Windows 10 (build 10130) in a virtual machine and I noticed that the startup sound wasn't playing. The box for "Play startup sound" is checked in the Sound control panel, and I even checked imageres.dll to see if the startup...
Hi I just installed the Win 10 Home 64 Bit Insider Preview Build 10130 about a week ago and had issues with it not allowing any updates other than for some of my hardware drivers and MS Defender updates (I am aware of the KBXXXXX patch to address...
As above my rig updated to build 10130 I had no sound (SoundBlaster Zx) played around a bit but couldn't get it to work, so I uninstalled it and now it will not reinstall. I have run a cleaner so it got rid of all creative stuff tried again but no...
I found the answer here: http://www.reddit.com/r/Windows10/comments/37sbzr/10130_completely_killed_my_sound/ Worked perfectly ....had to change both for speakers and headphones. But Tada....my sound is back!!!
sound in build 10041 in Windows Insider
Is there sound yet in build 10041? (Realtec driver update)
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 01:56.
Find Us