Latest Realtek HD Audio Driver Version

  1.    13 Aug 2018 #1291

    asturias7 said: View Post
    Tbh, I don't have either... not in my Sys32 folder, nor my Sys64...
    yet, everything works fine and sounds fine.
    Well, i don't know then. It might depend on the system i'd guess.

    Maybe @erpster4 has some information on this
      My ComputerSystem Spec

  2.    13 Aug 2018 #1292

    s0urce said: View Post
    Well, i don't know then. It might depend on the system i'd guess.

    Maybe @erpster4 has some information on this
    I don't have a problem with it anyhow. I have an HP and always use the updates that have Conexant, and I never have any problems.
    It's just strange that the updates have ICEsound, yet I can't find traces of it anywhere on my PC. Again, I'm not complaining.
      My ComputerSystem Spec

  3.    13 Aug 2018 #1293

    Anyone know what the difference between UAD drivers and Realtek HD Audio drivers?
      My ComputerSystem Spec

  4.    14 Aug 2018 #1294

    Nemix said: View Post
    Anyone know what the difference between UAD drivers and Realtek HD Audio drivers?
    Look at this post
      My ComputerSystem Spec

  5.    14 Aug 2018 #1295

    8509 <> 8504 *

    * So now it's either a little better or little worse, depending on the source material, but still sounds great overall. It seems the low end was increased, and the high end slightly reduced, in 8509 compared to 8504 (which was absolutely fantastic here).
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 312
    Windows 7 Home Premium x64
       14 Aug 2018 #1296

    s0urce said: View Post
    Well, i don't know then. It might depend on the system i'd guess.

    Maybe @erpster4 has some information on this
    indeed it does depend on the systems HWID and the INF file used by the Realtek driver setup program

    the ICESound service files do get installed on my friend's ASUS M5A78L-M LE/USB3 board using Realtek ALC887 audio chip with HWID "HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0887&SUBSYS_10438576" and driver is always installed thru the HDXRT4.INF file. this behavior started back with version 6.0.1.8393 of the drivers.

    every time a new HDA (nonUAD) driver comes out, I will have to delete the ICESound service key in RegEdit (registry editor), reboot and then delete the ICESound service files on the ASUS motherboard.

    On the other hand, certain ASUS laptops (like ASUS X550VX) using a Realtek audio chip with HWID "HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0255&SUBSYS_10431130" (also installed thru HDXRT4.INF file) require the ICESound services files and the ICESound Audio Wizard tool from ASUS supports this ID "10431130" but not "10438576" or any other ID on ASUS boards as I ran that tool myself.
      My ComputerSystem Spec

  7.    14 Aug 2018 #1297

    @erpster4

    Is this the entry you delete? (delete the whole folder + the files present in System32?)
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ICEsoundService

    On my system the drivers also gets installed by the HDXRT4.INF file so it must be because of that indeed. I also noticed that this was a recent behavior, old drivers didn't add this so called service on my PC. Thanks for the useful information
      My ComputerSystem Spec


  8. Posts : 312
    Windows 7 Home Premium x64
       15 Aug 2018 #1298

    s0urce said: View Post
    @erpster4

    Is this the entry you delete? (delete the whole folder + the files present in System32?)


    On my system the drivers also gets installed by the HDXRT4.INF file so it must be because of that indeed. I also noticed that this was a recent behavior, old drivers didn't add this so called service on my PC. Thanks for the useful information
    yup.

    I read some of your previous posts and you said you had an ASRock board. which kind? use Speccy to gather details about your board. I may also need the hardware ID number of the Realtek audio device on that board.
    as I said before, the behavior started with version 6.0.1.8393 as those ICESound files were included in that version and later (an oversight by Realtek to install the ICESound files in HDXRT4.INF for many IDs - they could have created a separate section in the INF just to install the ICESound files only on ASUS laptops with specific HWIDs but did not)

    and it seems Microsoft has recently de-listed the 140.9Mb 8509 download but the actual cab file download is still available (only the 7.6Mb & 76.6Mb downloads for 8509 are shown in MUC but not the 140Mb version - what is MS doing?)
      My ComputerSystem Spec

  9.    15 Aug 2018 #1299

    erpster4 said: View Post
    I read some of your previous posts and you said you had an ASRock board. which kind? use Speccy to gather details about your board. I may also need the hardware ID number of the Realtek audio device on that board.
    Z77 Pro3 with HWID "HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0892&SUBSYS_18497892". I will follow your steps and delete the ICESound from my computer as well
      My ComputerSystem Spec


  10. Posts : 10
    Windows 10 64 bit
       16 Aug 2018 #1300

    erpster4 said: View Post
    yup.

    I read some of your previous posts and you said you had an ASRock board. which kind? use Speccy to gather details about your board. I may also need the hardware ID number of the Realtek audio device on that board.
    as I said before, the behavior started with version 6.0.1.8393 as those ICESound files were included in that version and later (an oversight by Realtek to install the ICESound files in HDXRT4.INF for many IDs - they could have created a separate section in the INF just to install the ICESound files only on ASUS laptops with specific HWIDs but did not)

    and it seems Microsoft has recently de-listed the 140.9Mb 8509 download but the actual cab file download is still available (only the 7.6Mb & 76.6Mb downloads for 8509 are shown in MUC but not the 140Mb version - what is MS doing?)
    The updates search function seems to be a little quirky I have noticed other drivers are the same way. For instance 8475 sometimes shows 4 downloads of the hda version and sometimes just 2.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
Hello : I have my realtek driver tweaked in windows 7 , I have it set in the registry to have 2 outputs , instead of one - will the new win 10 driver be able to be adjusted ... Thanks
Hello Everyone. I have a Jabra bluetooth speaker (the Solemate Mini). On Windows 8.1 I plug it in to my laptop using the 3.5mm to 3.5mm cable and then, when I watch a movie, it correctly outputs to the speaker and does not use my laptop speakers....
New RealTek HD Audio Driver available in WU. 18634
My ASUS M4N68T-M V2 has a VIA VT1708S onboard audio. The driver I have that worked in Windows 8.1 v10_1200a won't work in 10. Windows doesn't even see the onboard video so it doesn't even look for a driver. It doesn't show up in device manager. In...

Tags for this Thread

Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 05:50.
Find Us