Windows 10: Windows Boot up Issue Solved

Page 1 of 6 123 ... LastLast
  1.    09 Aug 2016 #1

    Windows Boot up Issue


    Hi all

    I have posted this elsewhere, so for cross posting issues here is the link.

    Problem, Windows 10 boot up occasionally it will go into the screen where the icon with the dots in a circle are going around, after about 10 seconds it will just stop booting and I need to re-boot, again. Sometimes on several occasions. Then it will boot OK for a few days/week then the same occurs again.
    I recently tried to install the Windows 10 anniversary update on three occasion and I unable due to this boot issue it just stops the update and goes back to the original installation.
    This was a new build about 10 months ago and everything was OK for the first 6-7 months? Can this be a motherboard issue or the SSD where the operating system is on?
    Look forward to any help or pointers.

    Regards
    Kevin
      My ComputerSystem Spec

  2.    09 Aug 2016 #2

    Hi, could be some form of corruption or some incompatibility- or something you've installed for example.
    Even a hardware issue.

    Please try the standard checks:
    From an admin command prompt
    [Windows key + X, click command prompt (admin)]
    chkdsk C: /F

    Your PC will need to restart.
    Make sure the result is clear or fixed.
    Post back the result, which will be on the screen briefly.
    Otherwise you can get the result as follows:
    How do I see the results of a CHKDSK that ran on boot? - Ask Leo!

    If clear or fixed, then run
    sfc /scannow
    again from an admin command prompt.
    This will take some time.
    Please post back with results.
      My ComputerSystem Spec

  3.    09 Aug 2016 #3

    Hi dalchina

    Thanks for that, will look into when I am at my PC next and will post back.
      My ComputerSystem Spec

  4.    09 Aug 2016 #4

    Not using BitLocker are you ?

    Good Tut. on SFC here:

    SFC Command - Run in Windows 10 - Windows 10 Forums

    run DISM if SFC finds errors still after 3 runs still (don't worry about Opencl.dll if it complains Nvidia Drivers for eg replaces it with their own

    DISM - Repair Windows 10 Image - Windows 10 Forums
      My ComputerSystem Spec

  5.    09 Aug 2016 #5

    .. the opencl.dll problem is supposed to have been solved in the anniversary upgrade..
      My ComputerSystem Spec

  6.    09 Aug 2016 #6

    dalchina said: View Post
    .. the opencl.dll problem is supposed to have been solved in the anniversary upgrade..
    I don't know about solved ? but 1607 does replace it , I had to reinstall my Nvidia Drivers to get RealBench to run again , it was crashing in the OpenCl Luxmark test. (M$ OpenCl is even slower than Nvidia's apparently though ,compared to AMD)
      My ComputerSystem Spec

  7.    09 Aug 2016 #7

    I only meant solved in the sense it was often erroneously reported in the CBS.log file created by running SFC /scannow.

    However, experience will confirm this.. or not.
      My ComputerSystem Spec

  8.    09 Aug 2016 #8

    Hi dalchina

    I have carried out the scans as you suggest, the first one CHKDSK looks OK to me?

    The second suggestion for scannow has corrupt files?

    Kevin


    Attached Thumbnails Attached Thumbnails chkdsk.PNG   scannow.PNG  
      My ComputerSystem Spec

  9.    10 Aug 2016 #9

    You can now try this as part of the standard recommended repair sequence.

    Try running these in sequence from a elevated (admin) Command Prompt:

    To open an admin Command Prompt window
    Press Win key + X, then click ‘Command Prompt (admin).
    Then copy/paste each in turn at the prompt, press <Return> and wait for the command to complete.

    Dism /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
    Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

    & see
    DISM - Repair Windows 10 Image - Windows 10 Forums
    for reference

    If this fails, you have the rather useful approach of an in-place upgrade repair install.. if needed I will post further details.
      My ComputerSystem Spec


  10. Posts : 1,535
    Windows 10 Home x64 (Laptop), Windows 10 Pro x64 (Desktop)
       10 Aug 2016 #10

    KevinUK said: View Post
    Hi all

    I have posted this elsewhere, so for cross posting issues here is the link.

    Problem, Windows 10 boot up occasionally it will go into the screen where the icon with the dots in a circle are going around, after about 10 seconds it will just stop booting and I need to re-boot, again. Sometimes on several occasions. Then it will boot OK for a few days/week then the same occurs again.
    I recently tried to install the Windows 10 anniversary update on three occasion and I unable due to this boot issue it just stops the update and goes back to the original installation.
    This was a new build about 10 months ago and everything was OK for the first 6-7 months? Can this be a motherboard issue or the SSD where the operating system is on?
    Look forward to any help or pointers.

    Regards
    Kevin
    Have you any additional drives connected which contain an active partition? This can slow down or confuse the boot process. You can use MiniTool Partition Wizard to see if you have additional active partitions and make them inactive. Be sure to keep the main active partition on your system drive!
      My ComputerSystem Spec


 
Page 1 of 6 123 ... LastLast

Related Threads
Asus P8Z77 V Deluxe mobo. Seasonic 1050W modular PSU i7 2700k Noctua NH D14 air cooler Corsair Vengeance RAM 1600 (mobo - native is 1333mhz) Sometimes, when I access my BIOS, on the first page I see, it will show UEFI boot disk in the boot...
Hi, Not sure if this is the right forum or not.. If not, please point me in the right direction and accept my apology! Sorry if this is long, but I want to give adequate back story.. My issue is that I had a Win10 Enterprise insider preview...
I just upgraded my computer from the original Windows 10 to version 1511 today. I have an ASUS M5A99FX PRO R2.0. When Windows boots up, it used to be the ASUS logo and the dots spinning at the bottom would work correctly, like the screen would fade,...
Hi guys, in my previous posts I had mentioned that I rolled back to Win 7 due to some issues mainly slow boot. I upgraded back today and the issue still remains. I have tried many of the fixes given online but with little success. In BIOS...
Windows 10 boot Issue in General Support
I upgraded to windows 10 and everything was running fine for a little while, then within the last week or so I shut down my computer and turned it back on...but it wouldn't boot. First it seemed not even to go to the MOBO splash screen, but then I...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 02:55.
Find Us