Surface Pro 4 Type Cover not working after Anniversary Update


  1. Posts : 213
    Windows 10
       #1

    Surface Pro 4 Type Cover not working after Anniversary Update


    Surface Pro 4 Type Cover not working after Windows 10 Anniversary Update.

    I have noticed in Device Manger that under Human Interface Devices that Wacom Device has a yellow triangle.

    If I look at Wacom Device Properties I see Device status --- This device cannot start (Code10) STATUS_DIVICE_DATA_ERROR.

    I have install latest driver with no luck.

    Any ideas how to solve problem?

    Thank you.
      My Computer


  2. Posts : 1
    Windows 10
       #2

    I ran into that too with Win 10 Anniversary update. It totally disabled my Type Cover. According to Microsoft and some folks on the web, the force reboot works.

    I took the dive and did a hard reboot of my Surface Pro 4 (Microsoft warns that do this only with Surface Pro 4) This is verbatim from Microsoft:

    Use this two-button shutdown process to make sure your Surface is turned off completely.
    Step 1: Press and hold the power button on your Surface for 30 seconds and then release it.
    Step 2: Press and hold the volume-up button and the power button at the same time for at least 15 seconds, and then release both.
    The screen may flash the Surface logo, but continue holding the buttons down for at least 15 seconds. (this is the scary part. Note that I saw the BIOS screen came on within 3 - 4 seconds... but you need to continue to hold like Microsoft said. The screen went off for me then on again with the BIOS screen then off.. that's when I released the buttons)
    Step 3: After you release the buttons, wait 10 seconds.
    Press and release the power button to turn your Surface back on.


    And that did it for me. You would think Microsoft would test their Win 10 Anniversary update on their own Surface Pro devices... oh well.

    See real link on Microsoft site: Microsoft Surface Touch Cover and Type Cover help | Touchpad help
      My Computer


  3. Posts : 2
    Windows 10
       #3

    Worked for me!


    Holy hell this worked for me! Can't say how may different "fixes" I tried for this and was just short of sending my Surface Pro 4 off for repair but this worked. No Surface Type Covers (With or without fingerprint scanner) worked but now all Touch Covers are working again.

    I wasn't quite ready to give up the Pro 4, so now I get to keep it a little while longer.

    Thank you!

    tinkerwzo said:
    I ran into that too with Win 10 Anniversary update. It totally disabled my Type Cover. According to Microsoft and some folks on the web, the force reboot works.

    I took the dive and did a hard reboot of my Surface Pro 4 (Microsoft warns that do this only with Surface Pro 4) This is verbatim from Microsoft:

    Use this two-button shutdown process to make sure your Surface is turned off completely.
    Step 1: Press and hold the power button on your Surface for 30 seconds and then release it.
    Step 2: Press and hold the volume-up button and the power button at the same time for at least 15 seconds, and then release both.
    The screen may flash the Surface logo, but continue holding the buttons down for at least 15 seconds. (this is the scary part. Note that I saw the BIOS screen came on within 3 - 4 seconds... but you need to continue to hold like Microsoft said. The screen went off for me then on again with the BIOS screen then off.. that's when I released the buttons)
    Step 3: After you release the buttons, wait 10 seconds.
    Press and release the power button to turn your Surface back on.


    And that did it for me. You would think Microsoft would test their Win 10 Anniversary update on their own Surface Pro devices... oh well.

    See real link on Microsoft site: Microsoft Surface Touch Cover and Type Cover help | Touchpad help
      My Computer


  4. Posts : 213
    Windows 10
    Thread Starter
       #4

    Installation of Creators Update solved problem for me.
      My Computer


  5. Posts : 2
    Windows 10
       #5

    I guess the Creators Update broke it for me, doing the steps in the original post I replied to fixed it for me.

    jaburmester said:
    Installation of Creators Update solved problem for me.
      My Computer


  6. Posts : 1
    Windows 10
       #6

    Register an account for this one. Just to let you know it worked for me!
    tinkerwzo said:
    I ran into that too with Win 10 Anniversary update. It totally disabled my Type Cover. According to Microsoft and some folks on the web, the force reboot works.

    I took the dive and did a hard reboot of my Surface Pro 4 (Microsoft warns that do this only with Surface Pro 4) This is verbatim from Microsoft:

    Use this two-button shutdown process to make sure your Surface is turned off completely.
    Step 1: Press and hold the power button on your Surface for 30 seconds and then release it.
    Step 2: Press and hold the volume-up button and the power button at the same time for at least 15 seconds, and then release both.
    The screen may flash the Surface logo, but continue holding the buttons down for at least 15 seconds. (this is the scary part. Note that I saw the BIOS screen came on within 3 - 4 seconds... but you need to continue to hold like Microsoft said. The screen went off for me then on again with the BIOS screen then off.. that's when I released the buttons)
    Step 3: After you release the buttons, wait 10 seconds.
    Press and release the power button to turn your Surface back on.


    And that did it for me. You would think Microsoft would test their Win 10 Anniversary update on their own Surface Pro devices... oh well.

    See real link on Microsoft site: Microsoft Surface Touch Cover and Type Cover help | Touchpad help
      My Computer


  7. Posts : 1
    10
       #7

    Just wondering if anyone else has had this problem recently.

    My type 4 type cover has stopped working on my SP4, it works fine on my SP3, my SP1 and my RT!

    I've had had two remote sessions with MS and they havent worked since installing drivers etc.... i've downloaded drivers, installed and still no luck, i've tried the above mentioned technique and it hasn't worked, i've tried turning the type cover port on and off in UEFI and nothing. I've even reset the SP4 and still doesn't work.

    I have no Type Cover in my device settings either.

    Anyone else recently? I
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 10:36.
Find Us




Windows 10 Forums