1.    27 Jul 2016 #1
    Join Date : Jul 2016
    Posts : 3
    Windows 10

    SSD becomes unresponsive in 30 seconds once it becomes in Use


    SSD = Samsung 850 Evo 250g which has Windows 10 OS on it - we shall call it Alpha
    HDD - Maxtor 500g which has Windows 8.1 OS on it - we shall call it Beta

    This machine/SSD has been build 1 month ago with no issue until 2 days ago.

    So my Alpha drive is the main problem. When I boot the PC from Alpha - it will freeze/hang the PC once I arrive at the desktop. I usually have 10-20seconds of able to open programs, internet, folders etc before it stops. Once it stop - I am still able to move the mouse around but do nothing else. I have even waited for it over night and the issue was still going.

    So I decided to boot from my Beta drive and the PC is perfectly fine. When I open "My Computer" I see my Alpha drive + my other drives. However the moment I open the Alpha drive - approx 15-30seconds, it becomes unresponsive and freezes. However in Beta - I am able to Ctrl-Alt-Del and force close the window folder that was browsing inside the Alpha drive. Upon force close and refreshing "My Computer". The Alpha drive is gone. I will also see on the bottom right
    "Intel Rapid Storage Technology" notifying me it removed the Alpha Drive.

    Unfortunately - when I boot into Alpha - I dont have enough time to view the Eventlog, create a bootlog. This also happens in Safe Mode as well.

    I also notice - when in Beta - once Alpha disappears and I restart my PC - it does not show up in Bios. Once I am back on my desktop - it does not show up on "My Computer", Device manager, Device Management, Diskpart.
    But if I do a shutdown and turn the PC back on and boot back on Beta - It does show up everywhere.
    With that said - when booting into Alpha - if I click f12 during boot to pick which boot drive I want to boot in and wait 1 minute before clicking Alpha - it will hang and never reach the log in screen. So I notice, the issue occurs when it is trying to read/have access to the SSD before shuts itself down.

    Things I have tried:

    * Change Sata Cable
    * Change Sata port
    * confirm any fastboot is disabled, hibernation/sleep turned off
    * unable to use Samsung Magician tool on the SSD
    * was able to quickly run and complete a error checking tool on the SSD and it came out clean

    I am trying to refrain from formatting the SSD. Thank you in Advance.
      My ComputerSystem Spec
  2.    28 Jul 2016 #2
    Join Date : Jul 2016
    Posts : 164
    Pro x64 Desktop v1607 14393.51, Home x64 Laptop v1607 14393.51

    This is how I would troubleshoot your issue; however, everyone has their own way of doing things:

    1. Unplug the Beta drive
    2. Reset BIOS to defaults
    3. Try to boot with just Alpha

    My initial troubleshooting procedure "assumes" the SSD was properly formatted and the partitions were properly aligned during a previous clean install of Windows 10. See image below:

    Click image for larger version. 

Name:	ssd.jpg 
Views:	7 
Size:	161.9 KB 
ID:	92652

    If any other SSD installation method was used (ie, restore previous HD image, etc), this could be causing issues.

    If no joy, a clean install may be in order.

    Good luck,

    aardvark
    Last edited by aardvark; 28 Jul 2016 at 07:30.
      My ComputerSystem Spec
  3.    28 Jul 2016 #3
    Join Date : May 2016
    Posts : 528
    Windows 10 Pro

    My questions: How did you set up your "multi boot" drives? Where both drives connected to mobo when you installed each OS?
      My ComputerSystem Spec
  4.    28 Jul 2016 #4
    Join Date : Jul 2016
    Posts : 3
    Windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by aardvark View Post
    This is how I would troubleshoot your issue; however, everyone has their own way of doing things:

    1. Unplug the Beta drive
    2. Reset BIOS to defaults
    3. Try to boot with just Alpha

    aardvark
    Tried that - still freezes/hang once I log in. It was working fine for about a month with no issue.

    Quote Originally Posted by Plankton View Post
    My questions: How did you set up your "multi boot" drives? Where both drives connected to mobo when you installed each OS?
    Huh?? I had the Maxtor HDD with win 8.1 installed, recently bought the SSD and installed windows 8.1. From there, I updated the SSD win 8.1 to win 10. Created a new usb window installer to do a full clean windows 10 installlation on the SSD. During that time, I didnt have any other SSD/HDD connected to the PC. When I have both SSD/HDD connected - I went into the bios setting to make sure to boot from the SSD that has win 10. No conflicts at all...
      My ComputerSystem Spec
  5.    05 Aug 2016 #5
    Join Date : Jul 2016
    Posts : 3
    Windows 10
    Thread Starter

    SSD becomes unresponsive in 30 seconds once it becomes in Use


    Update to the original thread: I was able to get a bootlog (NTBTLOG) this time around, I dont know if this will help solve the issue

    Code:
    8  1 2016 15:47:34.497
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\ntoskrnl.exe
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\hal.dll
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\kd.dll
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\mcupdate_GenuineIntel.dll
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\werkernel.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\CLFS.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\tm.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\PSHED.dll
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\BOOTVID.dll
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\cmimcext.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\ntosext.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\CI.dll
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\msrpc.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\FLTMGR.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\ksecdd.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\clipsp.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\Wdf01000.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\WDFLDR.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\acpiex.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\WppRecorder.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\cng.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\ACPI.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\WMILIB.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\WdBoot.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\WindowsTrustedRT.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\WindowsTrustedRTProxy.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\pcw.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\msisadrv.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\pci.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\vdrvroot.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\pdc.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\CEA.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\partmgr.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\spaceport.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\volmgr.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\volmgrx.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\mountmgr.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\storahci.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\storport.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\EhStorClass.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\fileinfo.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\Wof.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\WdFilter.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\NTFS.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\Fs_Rec.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\ndis.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\NETIO.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\ksecpkg.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\tcpip.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\fwpkclnt.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\wfplwfs.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\fvevol.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\volsnap.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\rdyboost.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\mup.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\hwpolicy.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\disk.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\CLASSPNP.SYS
    BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\cdrom.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\filecrypt.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\Null.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\Beep.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\BasicDisplay.sys
    BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\BasicRender.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\Npfs.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\Msfs.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\tdx.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\netbt.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\afd.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\vwififlt.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\pacer.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\netbios.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\rdbss.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\csc.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\nsiproxy.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\npsvctrig.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\mssmbios.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\gpuenergydrv.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\dfsc.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\ahcache.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\pneteth.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\DriverStore\FileRepository\compositebus.inf_amd64_912dfdedc3d2f520\CompositeBus.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\kdnic.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\umbus.sys
    BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\igdkmd64.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\HDAudBus.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\ucx01000.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\USBXHCI.SYS
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\TeeDriverW8x64.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\usbehci.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\serial.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\serenum.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\wmiacpi.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\intelppm.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\acpipagr.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\NdisVirtualBus.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\swenum.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\rdpbus.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\usbhub.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\UsbHub3.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\IntcDAud.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\ksthunk.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\HdAudio.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\hidusb.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\mouhid.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\mouclass.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\usbccgp.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\kbdhid.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\kbdclass.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\Drivers\fastfat.SYS
    BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\wdiwifi.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\rtwlanu.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\vwifibus.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\monitor.sys
    BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\luafv.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\storqosflt.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\mslldp.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\wanarp.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\lltdio.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\rspndr.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\ndisuio.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\nwifi.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\HTTP.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\WudfPf.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\wdiwifi.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\rtwlanu.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\vwifibus.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\bowser.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\mrxsmb.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\mrxsmb20.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\mpsdrv.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\srvnet.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\mmcss.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\Ndu.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\DRIVERS\mrxsmb10.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\srv2.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\peauth.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\srv.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\tcpipreg.sys
    BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\system32\drivers\WdFilter.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\condrv.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\vwifimp.sys
    BOOTLOG_LOADED \SystemRoot\system32\Drivers\WdNisDrv.sys
    Last edited by Brink; 05 Aug 2016 at 10:17. Reason: code box, and moved to original thread
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Unresponsive script
Unresponsive script with Windows 10. A lot of websites cause this issue, the computer and/or browser go off into busy never never land, and even when I get control back it is slow or goes back to never never land !! I looked up reasons and fixes...
General Support
PC unresponsive for about 10 seconds after loading to desktop.
No issue until recently, roughly 3 days. After I login, the desktop loads and then it will freeze. Sometimes I am able to click to open chrome but then it immediately drops. Any help would be appreciated.
General Support
Taskbar Unresponsive
After the past few times of logging into my pc, I have had some problems with the taskbar. It seems to be frozen, or "locked." The taskbar will not auto-hide, I cannot right-click on any programs, pressing the start button does nothing (this...
General Support
Windows unresponsive for a few seconds
Hello, I have been having this problem since Windows 7 (now upgraded to 10) and on several computers. The system hangs for a few seconds and becomes unresponsive. If I try to click around, the explorer.exe stops working and closes. I usually...
General Support
Hey Cortana unresponsive
Hi, I'm not too sure what category this would go under so forgive me if it's in the wrong place. Last night I updated my Acer Aspire V5-571 from Windows 8.1 to Windows 10. I was very eager to use the Cortana feature but after setting everything up...
Performance & Maintenance
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 00:16.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums