Annoying sound issue after upgrading to Windows 10


  1. Posts : 6
    Windows 10
       #1

    Annoying sound issue after upgrading to Windows 10


    Hi everyone,
    since "upgrading" to Windows 10 (I have tons of different issues, this sound problem is only the most annoying one, so i really wouldn't call it an upgrade so far) I'm experiencing an incredibly annoying sound issue. Whenever I'm watching a video on Youtube in full screen or playing a game my sound will constantly cut out for several seconds, then work for a few and cut back out again. I've spent hours online trying to find a fix for this and I've tried almost everything I came across (updating sound drivers, reinstalling sound drivers, messing around in the services.msc folder), but absolutely nothing helped.
    So if anyone has an idea how I could maybe fix this I would be very grateful, I'm using the Via HD Audio driver for Windows 10, maybe that information helps.
      My Computer


  2. Posts : 654
    windows 10 Pro
       #2

    What version of the VIA HD audio driver have you installed, the one from your Gigabyte motherboard.
      My Computer


  3. Posts : 6
    Windows 10
    Thread Starter
       #3

    I had the default one that came with my motherboard installed, but I downloaded this one, the Via Vinyl HD driver ( https://gyazo.com/8f7a99c012415fa477772de381436e2f ) instead while trying to fix the sound issues.
    Are you suggesting I should download one directly from Gigabyte's website?
      My Computer


  4. Posts : 654
    windows 10 Pro
       #4

    Are you suggesting I should download one directly from Gigabyte's website?
    The supportpage for your motherboard has a windows 10 VIA driver
      My Computer


  5. Posts : 6
    Windows 10
    Thread Starter
       #5

    I just tried that and it did a whole ton of nothing :/ Do you have any other ideas?
      My Computer


  6. Posts : 654
    windows 10 Pro
       #6

    Found this on the internet.
    For some reason they messed this up and for now (at least) you need to lower the default format same rates for sound to work (its not as good quality but liveable for now).

    To do this:



    1. right click on the volume iron in system tray
    2. click on playback devices
    3. on the list that appears click the speakers for your sound device
    4. click the properties button
    5. go to advanced
    6. in the drop down box select 16 bit, 96000 Hz (studio), use test button if you wish



    This should bring sound back for you.

    When this issue gets fixed you cab press restore defaults and you'l have good sound again.
      My Computer



  7. Posts : 6
    Windows 10
    Thread Starter
       #7

    Thank you for trying to help, but I can't even select 96000 Hz, it only goes up to 48000 Hz. I've seen a few people suggesting this fix on other forums aswell with 24 bit and something like 192000 Hz, but that's even further out of my reach. Do you know why I can't select anything above 48 KHz?
      My Computer

  8. dalchina's Avatar
    Posts : 33,777
    Win 10 Pro (1903) (2nd PC is 21H2)
       #8

    Hi, can I suggest you download LatencyMon by Resplendence (free) and run a scan?
    Some people are experiencing audio problems because of driver latency - search the forum (and elsewhere) for 'stutter' -several threads. It's pretty quick to rule this out or not.

    Hardware which was fine under Win 8, say, may be problematic under '10. Various things found to improve, sometimes fix this, but it is hard.
      My Computers


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 18:57.
Find Us




Windows 10 Forums