1.    20 Mar 2016 #1
    Join Date : Mar 2016
    Posts : 3
    Windows 10

    Loss of audio


    I had perfect audio yesterday. Today I don't think I changed anything, but I don't have audio anymore. At first I had a red X over the tray icon and got an error saying that the audio service wasn't running. I restarted a few times and the X and error went away. But I still have no audio, even though I can move the slider on the tray icon. If I try to play Spotify, for example, it gives the error "can't play the current song." I'm using the sound adapter built into the Asus Z97-A motherboard. I already checked many troubleshooting sites. I reinstalled the audio driver. I tried multiple playback devices.

    Thanks in advance.
      My ComputerSystem Spec
  2.    20 Mar 2016 #2

    Try using the default/generic audio driver in Win 10? In device manager, tell it to update the audio driver but using the 'browse' option as opposed to 'search automatically'. After clicking browse, you'll get a list - 'HD audio device' (I think its called) would be the one you want. Not the brand name version such as IDT or RealTek for example.
      My ComputerSystem Spec
  3.    20 Mar 2016 #3
    Join Date : Mar 2016
    Posts : 3
    Windows 10
    Thread Starter

    Tried it, but nothing changed. I found that Multimedia Class Scheduler is missing from Services. My system can't find mmcss.dll. I read that this process is critical for audio, but it seems to be gone from my computer. Do you know how to restore it? sfc /scannow didn't do anything.
      My ComputerSystem Spec
  4.    20 Mar 2016 #4

    Try DISM ? It should restore or repair any missing files.
      My ComputerSystem Spec
  5.    20 Mar 2016 #5
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    If not try repair install, but backup all important files Repair Install Windows 10 with an In-place Upgrade
      My ComputerSystem Spec
  6.    20 Mar 2016 #6
    Join Date : Mar 2016
    Posts : 3
    Windows 10
    Thread Starter

    Repair install of Windows fixed it. Thanks.
      My ComputerSystem Spec
  7.    20 Mar 2016 #7
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    Quote Originally Posted by ecl View Post
    Repair install of Windows fixed it. Thanks.
    Good to know, your welcome.
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
loss of Edge
After an automatic update to Windows 10 I lost the ability to go to the internet using Microsoft Edge. I had unwisely not downloaded an alternate browser. What do I do to recover Edge?
Browsers and Email
Loss of WI-Fi on restart
Has anyone come up with a fix for Windows 10 not restoring Wi-Fi connections when restarted? this has been an ongoing nuisance that I think Microsoft should come up with a fix. Ron Fiore
Network and Sharing
sudden loss of HD space
I had almost 300 g of 500 g free and suddenly it went to under 100 g. I did a system restore from before the memory loss and it is still there. can I find these 'files' and delete them or what is the problem?
Performance & Maintenance
Loss of most of my internet connection
Hi, In chrome - i am am getting an err_connection_timed_out on most of the pages I try to search. I've found 2 sites this doesn't apply to. other browsers (int explore and edge) - says 'can't reach page' when I restart my machine everything...
Network and Sharing
Loss of administator rights
Hello All While setting up my PC after upgrading from win7 I appear to have lost all my administrator rights. I can no longer open the (UAC) User Account Control. When I try to the "Yes" button is greyed out, and a message says that I need to...
User Accounts and Family Safety
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 03:35.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums