Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
  1.    29 Feb 2016 #11
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    Be nice to know more about system specs and exact model of this Passport, as i have one to WD Ultra My Passport.
    These drives are sealed in there enclosure.

    Similar issue
    http://support.wdc.com/KnowledgeBase...r.aspx?ID=9856

    http://support.wdc.com/product.aspx?ID=232&lang=en
      My ComputerSystem Spec
  2.    29 Feb 2016 #12
    Join Date : Apr 2014
    Posts : 3,361
    W10 Pro x64/W7 Ultimate x64 dual boot main - W10 Pro Insider Preview/W7 Pro x64 - remote pc

    There are ways to extract the drives since they are no different then any others just slapped into a tightly fit housing. With model changes and still the possibility it wasn't a 3.0 model to begin with while it may have worked on 7 it simply may end up not being able to on 10. You have to remember that 10 is three versions newer then 7 and has seen a number of changes in between.

    That plus the UEFI factor possibly being the source of this can't be ruled out either! Just like trying to boot from a 10 stick may run into problems the WD model there could also be running into that as well. I have a suspicion you could be running into that rather any driver issue where this time you need to configure things for Legacy instead of UEFI in order to get 10 to detect it on 3.0.
      My ComputerSystem Spec
  3.    29 Feb 2016 #13
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    True there is a lot we do not know yet with this PC or Drive, but Ultra's are both 3.0 & 2.0 as posted in links here from WD, so i suppose i am just speculating on what was shown so far here. I would not suggest him/her opening this WD and i see no screws so either snapped together or glued . As i have this drive and UEFI. I think has to do with where is it being plugged in which USB ports as i see a listed PCI USB Controller card. Asked about updated system drivers, chipset,etc..

    Here is my Device Manager

    Click image for larger version. 

Name:	Untitled.jpg 
Views:	1 
Size:	169.0 KB 
ID:	67046
      My ComputerSystem Spec
  4.    29 Feb 2016 #14
    Join Date : Apr 2014
    Posts : 3,361
    W10 Pro x64/W7 Ultimate x64 dual boot main - W10 Pro Insider Preview/W7 Pro x64 - remote pc

    Well that decision would come when there is no longer any option for returning the drive under factory warranty which might be still an option. But having actually removed a drive from one of the earlier models it requires a little patience but can be done and even see the drive put back in while the idea is to utilize a different bus entirely. Still got to use usb on a laptop but if your desktop pc has the eSata ports that would be an upgrade since you would be seeing the drive plugged directly into the port on the board by way of an internal extension cable. At one time you might have seen a 1394 Firewire type adapter before eSata was available.

    Plus the issue of not being detected when plugged into a 3.0 port is not isolated with the Ultra model on just 10 alone ruling the version as the cause. I suspect the model is older or has a problem and why 10 isn't detecting as you see there from having an older chip inside as another possible cause despite having the same model name. Sometimes you need a firmware update in order to get something to work.
      My ComputerSystem Spec
  5.    29 Feb 2016 #15
    Join Date : Jan 2014
    Posts : 1,395
    Windows 10 Pro (32-bit) 16299.15

    I have a WD My Passport which is encrypted, so that when I first plug it in, it only appears as a CD drive, which contains a piece of software to unlock it. Could that be happening here?

    If you install the WD software then I believe it is possible to set it to auto-unlock (perhaps the Windows 7 Pc does this), but that software wouldn't be there to start with on a clean Windows 10 install.
      My ComputerSystem Spec
  6.    02 Mar 2016 #16
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 78
    Windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    I think i see you have a PCI slot USB controller.
    Try filling in as much system specs here as you can in your profile this helps us more to help you.
    Well nope, I aint having PCI Slot USB ports in my PC.
    My Mobo is (upgraded Bios) : Asus Z97 Deluxe, https://www.asus.com/in/Motherboards/Z97DELUXE/

    What is essentially happening is, when plugged for the first time... a pop-up window comes saying installing drivers and then it installs and pop window disappears. That one time I can see my HDD on 3.0 port. From, the next time I plug in nada nothing happens and HDD is not detected.

    PS: I have checked health of HDD via HDtune and other software as well and its perfectly healthy + the cable is all good to go.
      My ComputerSystem Spec
  7.    02 Mar 2016 #17
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 78
    Windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by Night Hawk View Post
    Plus the issue of not being detected when plugged into a 3.0 port is not isolated with the Ultra model on just 10 alone ruling the version as the cause. I suspect the model is older or has a problem and why 10 isn't detecting as you see there from having an older chip inside as another possible cause despite having the same model name. Sometimes you need a firmware update in order to get something to work.
    I again checked with Win 7 and its working there, so I can confirm its windows 10 issue.
    I have also updated with the latest WD passport firmware for my drive. - Same issue persists

    One thing I like to ask is
    : Generally I used to use all drivers provided by Asus with Win 7, but after installing Windows 10 there was no need to install anything additionally from Asus/CD provided because all the drivers were automatically downloaded & installed by Windows 10 itself. You guys think I am doing it wrong and I should still install manually drivers for all components (Wifi,Sata,USB etc etc..) manually ?
      My ComputerSystem Spec
  8.    02 Mar 2016 #18
    Join Date : Apr 2014
    Posts : 3,361
    W10 Pro x64/W7 Ultimate x64 dual boot main - W10 Pro Insider Preview/W7 Pro x64 - remote pc

    Quote Originally Posted by Craige View Post
    I again checked with Win 7 and its working there, so I can confirm its windows 10 issue.
    I have also updated with the latest WD passport firmware for my drive. - Same issue persists

    One thing I like to ask is
    : Generally I used to use all drivers provided by Asus with Win 7, but after installing Windows 10 there was no need to install anything additionally from Asus/CD provided because all the drivers were automatically downloaded & installed by Windows 10 itself. You guys think I am doing it wrong and I should still install manually drivers for all components (Wifi,Sata,USB etc etc..) manually ?
    What I suspect here to be the problem of course would be the model series itself is the problem being seen since the drive works on everything else. This is why I had suggested investing in either a new enclosure or installing the drive internally and simply forget about the enclosure if you are only going to want to run the drive on 3.0 not 2.0 where it is working without problem.

    So far with everything here on two separate custom builds, but not having run with any Asus boards now for close to a decade Gigabyte mainly while the old case saw an MSI board go in, 10 immediately located, downloaded, and installed every single driver and app needed. For the old discontinued now for several years tv tuner/video capture(composite RCA phono type input) used for vhs input from old vhs camcorder footages(now looking at capturing onto dvd from a friend who passed away back in 2010 for the surviving family members(his wife passed two years later) I substituted the 8.1 drivers and Media Center app from a different PCI Express model to get the old PCI card working!

    Likewise 10 downloaded and installed the 8.1 drivers and software including the Creative Entertainment console that usually had to be set up separately that includes the EAX effects panel, mixer, equalizer, speaker settings, Crystalizer, etc. for the older model Creative X-Fi XtemeAudio card you used to either run the installer from cd or download the updates for that on 7 while 10 went right after things in order to simplify upgrading to 10. MS has geared everything to be almost totally automatic while certain things that do lack at least 8.1 support will be found to have need for manual attention.

    The other thing I could suggest would be if you are only trying the drive on one of two 3.0 ports try the other port in case the first is foobar! If you have a bad port as one other thing we didn't get to yet that will gum the works up entirely! The preferred alternative unless the drive is moved between two pcs at times would be seeing it extracted and installed internally to provide the additional local storage space or simply run it in a much better enclosure! Having run WD drives for ages I found the enclosures they came out with rather under standard there!
      My ComputerSystem Spec
  9.    02 Mar 2016 #19
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    Quote Originally Posted by Craige View Post
    Well nope, I aint having PCI Slot USB ports in my PC.
    My Mobo is (upgraded Bios) : Asus Z97 Deluxe, https://www.asus.com/in/Motherboards/Z97DELUXE/

    What is essentially happening is, when plugged for the first time... a pop-up window comes saying installing drivers and then it installs and pop window disappears. That one time I can see my HDD on 3.0 port. From, the next time I plug in nada nothing happens and HDD is not detected.

    PS: I have checked health of HDD via HDtune and other software as well and its perfectly healthy + the cable is all good to go.
    Yeah i am sorry realized i had that part wrong a Standard Enhanced PCI to USB Host Controller is for USB 2.0. I see from ASUS Site and your Device manager screen capture showing Intel and ASMedia USB 3.0 and 2.0.

    Intel® Z97 chipset :
    4 x USB 3.0/2.0 port(s) (4 at back panel, blue)

    Intel® Z97 chipset :
    8 x USB 2.0/1.1 port(s) (4 at back panel, , 4 at mid-board)

    ASMedia® USB 3.0 controller :
    6 x USB port(s) (2 at back panel, blue, 4 at mid-board)

    You also stated you usually use ASUS CD since Windows 7 to install drivers but noticed Windows 10 installed all the proper system drivers. I would recheck this part as i looked at ASUS Site and saw Windows 10 drivers and for certain important drivers i would go to the manufacturer.

    Either compare the driver versions in Device Manager to ones on ASUS site and make sure have all the correct updated drivers. What is more important is the ones listed under Chipset and SATA. Others like LAN, Wireless and Bluetooth you can also check. You can install Chipset it will tell you upon installation if you have latest or not and you can cancel install then as this can be part of your issue.

    https://www.asus.com/in/Motherboards/Z97DELUXE/HelpDesk_Download/

    Me particularly i always go to the manufacturer's site when installing a new OS and for updates, i do not rely on Windows update alone. How many other ports have you tried this external drive on the back ones and the front ones ?

    Seeing both ASmedia and Intel there makes me wonder why 2 different types would think either or. I have a X99 board with same drive and Windows 10 as said no issues do not think it's an incompatibility with Windows 10, maybe a bad drive, missing , outdated, corrupt or conflicting drivers. Also try a different USB 3.0 Cable even though you sate you feel it is good and all other USB 3.0 ports.
      My ComputerSystem Spec
  10.    02 Mar 2016 #20
    Join Date : Apr 2014
    Posts : 3,361
    W10 Pro x64/W7 Ultimate x64 dual boot main - W10 Pro Insider Preview/W7 Pro x64 - remote pc

    I would agree with the check up at the Asus support site since that is one thing they usually stay on top of! I know that from having run with Asus for several years. 10 does tend to grab 8.1 drivers while 10 drivers are now just coming up for many products. Generally for each new version there's a wait while 10 is now finding most things accurately during the initial upgrade or clean install on it's own.
      My ComputerSystem Spec

 
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Solved CD/DVD ROM not recognized
Hello everyone! Yesterday I inserted a CD to install driver for my new headset. The CD-R open, close normally and I also heard the CD spinning. But not thing happened in my laptop at all. I checked This PC: no CD drive (before upgraded to win 10, I...
Drivers and Hardware
Two-factor authentication with Microsoft Passport and Windows Hello
Source: Convenient two-factor authentication with Microsoft Passport and Windows Hello | Building Apps for Windows How to Set up a Face for Windows Hello in Windows 10
Windows 10 News
Auto login with microsoft passport for onedrive
Good day everybody. Is it necessary to logon using my Microsoft passport to get onedrive worked ?. 1- if not what shall I do to have onedrive worked and sync ?. 2- if yes how to set pc to sign in automatically ?. Thanks
User Accounts and Family Safety
Windows 10 Security at RSA: Device Guard, Windows Hello and Passport
Source: Windows 10 Security Innovations at RSA: Device Guard, Windows Hello and Microsoft Passport
Windows 10 News
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 13:09.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums