Windows 10: Latest W10 update or hardware failure?

  1.    10 Feb 2016 #1

    Latest W10 update or hardware failure?


    After the latest cumulative update, my data drive E: (WDC 2TB) would not allow access to some of its folders. Seems I no longer had permission, access was denied. Added "take ownership" to the context menu, pointed to the folders and was able to now open them. Did a reboot to recheck, now windows does not recognize the 2TB drive. Disk management says it is now RAW rather than NTFS??

    System error log shows, "A corruption was discovered in the file system structure on volume E:", and detailed description "A corruption was found in a file system index structure. The file reference number is 0x100000000001d. The name of the file is "\$Extend\$RmMetadata\$TxfLog". The corrupted index attribute is ":$I30:$INDEX_ALLOCATION".

    Reformatted/checkdisk the drive and it acted normal. This morning when I turned it on, W10 said my 2TB drive needed repair, repair returned it to operation. Reboot did the same thing. WDC utilities say the drive "passed"

    So? does this sound like a W10 update problem or hardware problem. HDD is about 3 weeks old. Never had that problem until the latest update. Coincidence or?? Opinions appreciated.
    Last edited by meebers; 11 Feb 2016 at 13:42.
      My ComputerSystem Spec


  2. Posts : 3,361
    W10 Pro x64/W7 Ultimate x64 dual boot main - W10 Pro Insider Preview/W7 Pro x64 - remote pc
       11 Feb 2016 #2

    2GigaByte or 2TeraByte? You may made a typo as far as the size of the drive which sounds like a flash drive at 2gb not a hard drive at 2tb!

    The first question will be are you set to start receiving Insider builds in the Advanced option of the Start>Settings>Security&Update section by chance? Even when an update sees a bad install it generally won't effect the partition table on any drive ruling the Cumulative for whichever build of 10 you have out there. Being a new drive only three weeks and seeing problems would tend to suggest you may have to return it under manufacturer's/dealer type warranties for an exchange or refund since it could well have a defect! If this on an SSD or mechanical drive?
      My ComputerSystem Spec

  3.    11 Feb 2016 #3

    Night Hawk said: View Post
    2GigaByte or 2TeraByte? You may made a typo as far as the size of the drive which sounds like a flash drive at 2gb not a hard drive at 2tb!

    The first question will be are you set to start receiving Insider builds in the Advanced option of the Start>Settings>Security&Update section by chance? Even when an update sees a bad install it generally won't effect the partition table on any drive ruling the Cumulative for whichever build of 10 you have out there. Being a new drive only three weeks and seeing problems would tend to suggest you may have to return it under manufacturer's/dealer type warranties for an exchange or refund since it could well have a defect! If this on an SSD or mechanical drive?
    Tx, fixed the typo. It is a WDC 2TB, HDD Green. As part of WDC LifeGuard Utilities, I ran the Extended disk check. almost 5 hrs and found no errors.

    Let me explain my setup, I don't think it makes a difference but? I have a single desktop, a hot swap interface where I run a SSD with an up-to-date W10 RTM version and another SSD W10 up-to-date Insider version. Only one of the SSD's are connected at a time. Both share the same E: Data Disk . Previous to the 2TB drive, I used a 160GB drive as the data drive to store Macrium images from time to time of the current W10 distribution. Yes the one insider SSD is on the fast ring.

    When the 2TB disk became no longer visible to W10, I had about 400GB of data that was lost. Hesitating as to rebuild it or not.

    Plan: #1 Swap the original 160 GB drive in for a couple of days and see what happens. #2 Install the 2TB drive into my W7 machine and see what happens. #3 Open up a support ticked with WDC and see what happens. I think this might be an up hill battle with them since the WDC utilities are telling me that the drive is Ok.

    Any other thoughts appreciated. Tx.
      My ComputerSystem Spec


  4. Posts : 3,361
    W10 Pro x64/W7 Ultimate x64 dual boot main - W10 Pro Insider Preview/W7 Pro x64 - remote pc
       12 Feb 2016 #4

    Have you tried going into the Disk Management tool to see if you could initialize the drive in there at all? Often with any OS change or new drive being added in that will be where it will be seen while nowhere else until you right click on the volume to use the Change drive letter option or go upto the menu option and select the rescan option. The rescan is used when nothing is seen for a drive just added on.

    The LifeGuard tools are generally quite accurate being one thing I have found when using them at times over the years. In fact the one and only Green drive I still have in use here is the 1tb back up drive kept in an external usb enclosure on the second build used for test purposes mostly. That enclosure had also seen a WD Black edition Sata 3 drive thought to be going DOA on me working fine suddenly as I was going to mention earlier but will indicate now as a drive thought to be bad seems to be working out just fine in a new fan cooled usb/eSata enclosure that I so far have been seeing immediate access to compared to how it would be a task to open up to view or download to while still internal! The same identical twin drive however previous the primary backup storage drive while that had been the secondary now runs 7 on the test build having been split to see a second backup partition and added in as a second OS and backup drive onto the other mini case there. That only allows for two HDs being compact and having a carrying handle for portable use like Lan parties,etc. NZXT "Vulcan" micro atx case

    On a prior Vista build that was first to see the Windows 7 beta and RC builds by then having said good bye to Vista for both the 32bit and 64bit builds at the time I had pulled a 500gb WD out of the factory usb enclosure that lacked any sufficient air ducts and a commonly seen problem at the time when self contained external drives were just coming out was added in on the old build as the 3rd for storage. Never had a problem while the present build was planned out to see performance model drives not Raptors however put to use and except the one Sata 3 having an unknown problem and tested by the LifeGuard tools found to be good.

    I never seem to have WD drives fail on me and that one was still good and still in use. Yet I have had a few instances where a drive didn't show up right away where I automatically had to go into the Disk Management tool in order to get things sorted out. Mostly for any clean install of the OS that was to simply see the desired drive letters put into effect since there wasn't any detection problem seen. As I can recall only one instance in the 7 beta and previously on XP more times there but still corrected in the Control Panel.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
Hi everyone, Happy New Year. I have just joined this forum to ask for some help please in solving a very annoying issue I am having with my desktop PC. I have recently updated my Windows 10 Pro to the latest version and since then everytime I...
Hi folks, When windows 10 was first released I downloaded it and burned to DVD using the media creation tool from Microsoft. As windows 10 has now had a major update, and I want to create a DVD with that update on it, without having to...
Latest update in General Support
Since the latest update there has been a small issue with my desktop. I have certain folders on my favourite bar,Before the latest update when I clicked on one of the folders on the favourite bar it opened okay. Now since the latest update I have...
Solved Hp update failure in Windows Updates and Activation
Repeatedly got the following update failure Hewlett Packard Other hardware Printer - Null Print - HP Officejet 0x8024200b and HP Other hardware - Printer -Null Fax- HP Officejet 0x80070490 I researched the error and found the following...
Hi there I have a decent FAST internet -- but latest update (only a security update) seems to be taking LONGER than the ENTIRE update I did going from 10162 to 10240. 15 mins and STILL only at 6% ??? for a small security update. I know my...

Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 21:18.
Find Us