Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    26 Jan 2016 #1
    Join Date : Jan 2016
    Posts : 6
    windows 10

    sound card problem


    Hi Guys!
    I could use some help. I have an ASUS p5q SE2 motherboard, which after the windows 10 update would not launch VIA HD. The sound was not working, so I bought a Sound Blaster sound card. After installing it in the computer, I disabled the integrated sound card in BIOS, installed the drivers, but only the front panel headphone jack works, there is no sound on the 5.1. Can someone please help? Thanks
      My ComputerSystem Spec
  2.    26 Jan 2016 #2
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    I do not see any Software drivers for this VIA since Windows 7 in 2009. Did the VIA drivers get updated from Windows and did you check Device Manager under Sound,Video and Game controllers to see if it was listed ?

    No need to disable integrated Sound device when installing a PCI sound card. How are you hooking up this new card to external speakers and which model Sound blaster card did you purchase ? Usually front jack will only work for integrated card unless hooking PCI card to a motherboard connector i believe.
      My ComputerSystem Spec
  3.    26 Jan 2016 #3
    Join Date : Jan 2016
    Posts : 6
    windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    I do not see any Software drivers for this VIA since Windows 7 in 2009. Did the VIA drivers get updated from Windows and did you check Device Manager under Sound,Video and Game controllers to see if it was listed ?

    No need to disable integrated Sound device when installing a PCI sound card. How are you hooking up this new card to external speakers and which model Sound blaster card did you purchase ? Usually front jack will only work for integrated card unless hooking PCI card to a motherboard connector i believe.

    yepp but not find.
    that's the weird , the front panel jack works, but sound card jack panel no,I own the CD driver works.
    Sound Blaster Audigy Fx sound card, and this card have front panel jack possibilityClick image for larger version. 

Name:	81nomLMI0jL._SL1500_.jpg 
Views:	2 
Size:	192.2 KB 
ID:	60851See .
      My ComputerSystem Spec
  4.    26 Jan 2016 #4
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    Go to Control Panel, look for Sound open this and make sure the default device is set to Speakers, if set to Headphones it will come out the front jack. Just right click speakers and select Default in Sound in the first tab.

    Drivers and some explanations of your card you bought.

    http://support.creative.com/Products...ster+Audigy+Fx
    http://support.creative.com/kb/ShowA...spx?sid=127837
      My ComputerSystem Spec
  5.    26 Jan 2016 #5
    Join Date : Jan 2016
    Posts : 6
    windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    Go to Control Panel, look for Sound open this and make sure the default device is set to Speakers, if set to Headphones it will come out the front jack. Just right click speakers and select Default in Sound in the first tab.

    Drivers and some explanations of your card you bought.

    http://support.creative.com/Products...ster+Audigy+Fx
    http://support.creative.com/kb/ShowA...spx?sid=127837
    Here the setting. Your downloaded from your location .http://kepfeltoltes.hu/view/160126/3...toltes.hu_.jpg
      My ComputerSystem Spec
  6.    26 Jan 2016 #6
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    And ? Looks like have it right in Sound settings. I just see your VIA card as disabled in Device Manager is all.
      My ComputerSystem Spec
  7.    26 Jan 2016 #7
    Join Date : Jan 2016
    Posts : 6
    windows 10
    Thread Starter

    so the device manager is disabled VIA card is configured for Sound Blaster ,
    but it is not only about 5.1 of the front panel headphone.
    I do not understand why, where , or what I did wrong?
      My ComputerSystem Spec
  8.    26 Jan 2016 #8
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    Do not get 5.1 from front panel, only stereo. What and how are you hooking up the speakers to the back of the new Sound Blaster card ?
    Only way you get front jack to work is to set it as default in Sound Properties, but from what you showed me it is set to Speakers there.

    To hook to 5.1 speakers you use the green, black and orange on Sound blaster card this cord comes with the 5.1 speakers.If have only 2 speakers believe it is the green jack only.
      My ComputerSystem Spec
  9.    26 Jan 2016 #9
    Join Date : Jun 2015
    N.Y.
    Posts : 3,069
    Windows 10 Pro 64 bit

    Said this on the link i sent you from Creative


    • For 5.1 speaker system:
    • Line Out 1 (green) - Front stereo channels
    • Line Out 2 (black) - Rear stereo channels
    • Line Out 3 (orange) - Center & Subwoofer channels

    http://support.creative.com/kb/ShowA...spx?sid=127837
      My ComputerSystem Spec
  10.    27 Jan 2016 #10
    Join Date : Jan 2016
    Posts : 6
    windows 10
    Thread Starter

    I have bought an Sound Blaster soundcard. It is in the slot now, i have turned the onboard souncard off in BIOS, but my problem is, only the front panel working from my new soundcard, but nothing works on the back panel. No mic, and no sound.
      My ComputerSystem Spec

 
Page 1 of 2 12 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Sound Card Installation, Windows 10
Neither ASUS nor Creative Sound audio cards will process "Mic" input from the back panel. I have updated the vendor drivers to Windows 10. I have tried "update," "disable," and "uninstall" approaches in the Device Manager. Audacity doesn't work....
Drivers and Hardware
SigmaTel sound card on Gateway laptop
I upgraded to Win10. The built in soundcard, that functioned fine under Win 7 will no longer work. What is puzzling is in Device Manager it shows the driver installed and the device 'working properly'. Yet, when I go to audio devices it states there...
Drivers and Hardware
Solved Problem with my HDMI (Sound) from my video card. Any pros?
Hi, i've got hooked to my television my computer trough HDMI in my Asus radeon R9 280x The problem is the following.. when i was under Windows 7 everything was working just fine and now .. I've got 2 screens plugged into my computer: 1:...
Graphic Cards
Notification about missing sound card
I have a busted chip on my motherboard for the sound card. I am aware that it can't be fixed without much cost, so I'm leaving it. It's a Windows 10 Asus desktop, about 2 years old. But I keep getting a message about a missing sound card. I have...
Drivers and Hardware
W10 caused sound to not work, now sound card no longer recognized
When I first went from W8.1 to W10, everything worked except the sound. Now after several updates, the icon speaker in task bar has an x by it, and when I hover mouse over icon the message states that "no audio output device is installed." When I...
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 12:18.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums