Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    22 Nov 2015 #1
    Join Date : Jul 2015
    Posts : 42
    Windows 10

    Strange Sound problem


    I have just done a fresh install of Win 10 (not an upgrade)
    I have noticed that no windows sounds are working.
    I can play music , listen to youtube everything seems fine but I do miss the little sounds that re-assured me my usb stick was just plugged or unplugged etc.
    I have searched for an answer but my problem seemingly has not come up as far as I can see.

    A strange thing is that if I am playing music and then plug my usb in I can hear it!
    stop playing music and I can't
    Now someone cleverer than me will probably deduce something from that But I cant.
    Please help

    Thanks

    Mike
      My ComputerSystem Spec
  2.    22 Nov 2015 #2
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 401
    Windows 10 Pro

    More info please. Soundcard, connection to the amplifier/ to the speakers? What sound devices are installed? What's the default device? Without such info it's not possible to even make an educated guess, let alone come up with a serious solution.
      My ComputerSystem Spec
  3.    22 Nov 2015 #3
    Join Date : Jul 2015
    Posts : 42
    Windows 10
    Thread Starter

    Yes your right, sorry

    AMD High Definition Audio Device
    Realtek High Definition Audio
    AMD DP output is set as the default device
    It is outputting to my monitor on a Displayport vers 1.1 through my AMD Radeon HD 6850 graphics card
    if I plug headphones in the realtech app pops up but I dont get any sound through them.

    thanks

    Mike
      My ComputerSystem Spec
  4.    22 Nov 2015 #4
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 401
    Windows 10 Pro

    Ok, my suspicion is the following: The audio player is set to play through the Realtek device and Windows uses the default device which is AMD HD Audio. Is my assumption correct that your speakers are connected to your pc's audio output? In this case setting Realtek as your default device should fix the problem.
      My ComputerSystem Spec
  5.    22 Nov 2015 #5
    Join Date : Jul 2015
    Posts : 42
    Windows 10
    Thread Starter

    No sorry I didn't make it clear again .
    The sound is going through displayport to my monitor which has speakers inbuilt.
    I just enabled the realtech digital and set it as default
    I dont get any audio at all like this. including testing the windows sounds.
    I also tried plugging in my headphones again but no sound out of them either.

    Thanks

    Mike
      My ComputerSystem Spec
  6.    22 Nov 2015 #6
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 401
    Windows 10 Pro

    Ok, then we have to look further. Can you please do the following:


    • Check if the Windows sounds are enabled?
    • What happens if you change your default sound device to Realtek and plug in your headphones? Are there any Windows sounds?
    • Another measure to take would be to completely uninstall the AMD driver as well as the Realtek driver. Then download the latest ones and reinstall them. It could fix your problems.


    Please report back if any of these measures helped or not.
      My ComputerSystem Spec
  7.    23 Nov 2015 #7
    Join Date : Jul 2015
    Posts : 42
    Windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by altae View Post
    Ok, then we have to look further. Can you please do the following:


    • Check if the Windows sounds are enabled?
    • What happens if you change your default sound device to Realtek and plug in your headphones? Are there any Windows sounds?
    • Another measure to take would be to completely uninstall the AMD driver as well as the Realtek driver. Then download the latest ones and reinstall them. It could fix your problems.


    Please report back if any of these measures helped or not.
    Hi
    Windows sounds are enabled
    I downloaded the latest realtek audio driver from microsoft catalogue but for some reason It won't let me install them
    when I do to device manager and update driver, even when i point to the new drivers on my drive it says that my drivers are up to date and won't install the new ones.
    I deleted realtek device and click scan for hardware changes but it doesn't find realtek.
    I can't see how to install the new drivers from here?

    thanks

    Mike
      My ComputerSystem Spec
  8.    23 Nov 2015 #8
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 401
    Windows 10 Pro

    Don't download drivers through Windows update. Get them directly from AMD and Realtek. In case of Realtek use a system info tool like speccy, Aida64... to determine what Realtek sound chip is on your mainboard. But be sure both devices are completely uninstalled before you start with reinstalling them.
      My ComputerSystem Spec
  9.    23 Nov 2015 #9
    Join Date : Jul 2015
    Posts : 42
    Windows 10
    Thread Starter

    I went to realtek download and I could only find one file which seemed to be for any win 10 system
    as I ran setup it installed the network drivers and the audio drivers but it still didn't work.
    I checked the date on the audio driver and it was 07/08/2012 which is the same as before! (I did uninstall them first so I know they were re-installed)
    this would explain why my driver wouldn't update before when it said I had the latest drivers ! which are 3years old!

    Thanks
    Mike
      My ComputerSystem Spec
  10.    23 Nov 2015 #10
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 401
    Windows 10 Pro

    What about the AMD driver? Since you output your sound through Displayport I'd focus on that driver.

    And have you tried this?

    Quote Originally Posted by altae View Post
    What happens if you change your default sound device to Realtek and plug in your headphones? Are there any Windows sounds?
      My ComputerSystem Spec

 
Page 1 of 2 12 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Solved Strange Boot Problem
When my machine boost build 10565 I see the MS logo and the spinning Dots then the screen goes black then the same logo and dots appear for awhile and then a blue screen with dots and finally the Lock screen appears. This is taking quite some time....
Windows Insider
Solved Strange Dual-Boot Menu Problem
I have a dual-boot problem. My desktop PC has two harddrives, Drive 0 and Drive 1. Drive 0 (my primary boot drive) has a single partition containing Windows 10 on Drive C:. Drive 1 has two partitions: a 100MB System Reserved partition containing the...
Installation and Upgrade
Strange Hibernation problem
I have an old Samsung NB30 netbook. It came with windows 7 starter, but I installed windows 8 on it and everything ran fine. Now I did the upgrade to windows 10 and everthing worked fine and it was faster than the windows 8, but still...
General Support
Strange problem after booting computer
Ok so i have been running Windows 10 for a while now and after a few teething problems that were soon sorted out, i have found it to ok and i quite like it Last night when i turned the computer off it was running fine, but this morning on booting...
General Support
Help to troubleshoot a strange graphic card problem
Hello Some window panel are not displayed when driven by a graphic card but they will be when drive by another one My English and technical skills not perfect so I will describe my problem On my PC, I got 2 graphic cards that are driving 4...
Graphic Cards
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 16:50.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums