Page 1 of 3 123 LastLast
  1.    15 Aug 2015 #1
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 2
    Windows 10

    VIA HD Audio doesn't switch between speakers/headphones


    This is just a small problem, but pretty annoying one.

    I recently updated to Win 10, and the first thing I noticed was that the sound settings were weird. Both speakers and headphone sounds work perfectly fine, but they don't automatically switch when I plug/unplug the headphones. I have to manually go into sound and set one device or another to default.

    Not too tech savvy, any help?
      My ComputerSystem Spec
  2.    15 Aug 2015 #2
    Join Date : Jan 2014
    Inverness
    Posts : 1,198
    Win 10

    I don't have a link but I've seen some posts that the VIA sound drivers need updating for Windows 10. May be the problem.
      My ComputersSystem Spec
  3.    15 Aug 2015 #3
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 283
    windows 10 (x64) Home 1709

    I am also having VIA in ASUS S400CA. For me mic was not even working. Now after uninstalling and reboot helped mic to work. But however OP problem of speaker/headphone persists.
      My ComputerSystem Spec
  4.    16 Aug 2015 #4
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 2
    W10

    Hello,
    Same problem here, any solution would be appreciated
      My ComputerSystem Spec
  5.    16 Aug 2015 #5
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 2
    Windows 10

    Quote Originally Posted by Tomas View Post
    Hello,
    Same problem here, any solution would be appreciated
    I'm also having the same problem. I've played around with drivers, but couldn't get it to work. It seems silly having to manually switch the default speaker whenever I want to put in headphones.
      My ComputerSystem Spec
  6.    18 Aug 2015 #6
    Join Date : May 2015
    Posts : 146
    Windows 7 Home Premium x64

    can you guys with VIA audio try this big driver package recently posted online? the zip file is almost 300Mb in size. VIA doesn't have that posted on the VIA downloads site and their web site does not even list Windows 10 on there.
      My ComputerSystem Spec
  7.    18 Aug 2015 #7
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 2
    W10

    Quote Originally Posted by erpster4 View Post
    can you guys with VIA audio try this big driver package recently posted online? the zip file is almost 300Mb in size. VIA doesn't have that posted on the VIA downloads site and their web site does not even list Windows 10 on there.
    It fixed the problem, thank you
      My ComputerSystem Spec
  8.    19 Aug 2015 #8
    Join Date : Aug 2015
    Padua, Veneto
    Posts : 29
    Windows 10 Home 64bit

    Quote Originally Posted by Tomas View Post
    It fixed the problem, thank you
    With that big driver package, the switch problem is fixed, but the mic doesn't work for me (Asus VivoBook S400CA with Windows 10 Home 64bit)
      My ComputersSystem Spec
  9.    19 Aug 2015 #9
    Join Date : Jul 2015
    Posts : 17
    Windows 10 & Linux Mint 17.2

    Quote Originally Posted by UniqueID View Post
    This is just a small problem, but pretty annoying one.

    I recently updated to Win 10, and the first thing I noticed was that the sound settings were weird. Both speakers and headphone sounds work perfectly fine, but they don't automatically switch when I plug/unplug the headphones. I have to manually go into sound and set one device or another to default.

    Not too tech savvy, any help?

    Download the new windows 10 driver, it was barely released yesterday!

    VIA Drivers and Support Packages Download




    This solved the problem for me as well, it was really annoying until yesterday! One thing I've noticed wrong with it is HD Vdeck does not seem to work. I also had a problem where Audio Enhancements were creating audio problems, but it all seems fixed now ( below is an image of what it said added to the non automatic switching ). ** Just make sure your codec is listed before downloading and installing for example mine is VT 2021!**
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Screenshot (1).png   Screenshot (2).png  
      My ComputerSystem Spec
  10.    19 Aug 2015 #10
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 283
    windows 10 (x64) Home 1709

    Mine is also ASUS S400CA. With new driver mic not working.
    I tried old method of uninstalling all drivers and rebooing. Then also mic is not working.
    Now more problem than solution.
    Last edited by lvgandhi; 19 Aug 2015 at 21:24.
      My ComputerSystem Spec

 
Page 1 of 3 123 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
internal speakers and headphones not working
Hello everyone I upgraded to windows 10 yesterday, and since i did my internal speakers and my headphones are not working anymore. I have a microphone called blue yeti wich can be used as an output. It's the only output that works for me. If i go...
Drivers and Hardware
Labtop speakers and headphones not working(microphone output does)
Hello everyone I upgraded to windows 10 yesterday and now i don't have any sound left. My internal labtop speakers don't get recognized and so are my headphones. i have a microphone(blue yeti) wich chan be used as a output, and it is the only one...
Drivers and Hardware
Having to manually switch from speakers to headphones in settings!
Since the upgrade I have found an annoying problem ( probably driver related ). When I plug anything in the cases front Audio Jack, it does not switch automatically. I have to keep manually changing where audio comes out through using "play back...
Drivers and Hardware
Audio sound not working on speakers/or headphones. No sound
Yesterday my audio worked fine on both my speakers on my laptop (Dell Inspiron/N5110) and headphones. Then all of a sudden they stopped working. I have made sure that all the volumes are not muted. I did a troubleshoot on playing audio and it said...
Software and Apps
Solved Sound coming from both speakers + headphones
Hello, I'm having an issue with my sound, when I have my headphones plugged in both my speakers and the headphones generate sound but I only want the headphones to generate sound. It is simple plug and play headphones. Would anyone know...
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 22:39.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums