1.    13 Aug 2015 #1
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 1
    Windows 10

    Audio Problem after installing Windows 10


    I have this audio problem when i use windows 10, but not when i use Windows 7.
    the Problem: i have a headset(including microphone) plugged in at all times, but after installing windows 10, i cannot use my "audio" and Microphone at the same time. Everything is like normal, but i cannot hear ANY sound played through my headset when my headset is set to "stereo" (which is the normal state) but if i change it to 7.1, my microphone says "not connected" in red text but then i can hear audio through my headset. I am really sorry if i couldn't describe my problem the best way i could.. i am desperate and feel free to share this and ask me more info if needed. Thank you for your help.Click image for larger version. 

Name:	64a47ebbe0d05c0af4360098bda8b835.png 
Views:	356 
Size:	25.4 KB 
ID:	31047Click image for larger version. 

Name:	0d7525e5d85d9ecb7ed0227c4815445f.png 
Views:	333 
Size:	17.9 KB 
ID:	31045Click image for larger version. 

Name:	2b474f3e2da0de6e4831f1ec8f296982.png 
Views:	332 
Size:	32.8 KB 
ID:	31046Click image for larger version. 

Name:	eb5d8c288f204f82de8d77da58f52ad1.png 
Views:	331 
Size:	3.4 KB 
ID:	31049Click image for larger version. 

Name:	43363271fbc0239b47df77db7e115ce1.png 
Views:	333 
Size:	19.1 KB 
ID:	31048
      My ComputerSystem Spec
  2.    13 Aug 2015 #2

    have realtek headset with mic...same problem. something post-10240 did it. Sound works fine from Windows Control Panel/sound; VLC plays but without most of the spoken dialogue being audible - very strange. Skype sees the headset driver but no volume can be generated, not in test mode nor any other.

    I've uninstalled skype, cold booted, reinstalled it. Re-imaged the partition with a previously-functioning win8.1 - SAMEPROBLEM. Reinstalled windows 10 pro 64 using CreateInstallMedia tool running on Microsoft website against iso of 10240, atop that win 8.1 (the SAME 8.1 image that formerly had no sound issues, and that this win 10 had previously been atop, where it had briefly worked.

    It's something to do with the headset phone driver and plug-n-play.

    Neither Skype nor MS Answer text chat techs had a clue, although we did spend half a day trying this and that.
      My ComputerSystem Spec
  3.    13 Aug 2015 #3
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 1
    Windows 10

    Very Annoying


    I keep installing a new Realtek sound driver from
    Realtek HD Audio Codec Driver 2.79 for Windows Vista/7/8/10 Driver - TechSpot
    which works fine and Microsoft/Windows 10 keeps reinstalling the old driver that doesn't work. Help!
      My ComputerSystem Spec
  4.    13 Aug 2015 #4

    in theory there's a couple of services that if disabled prevent auto-driver-update; there's a group policy setting also.

    From what I read though the root issue is neither the accessory (skype, vlc, some browser) nor the driver, nor windows updates in general, but in the windows audio stack---allegedly the reason why quite a few things work, until they don't upon reboot or further general updating of windows.

    cant say, until I can solve it; keep it solved; and also reproduce the problem...

    I always have hated Plug-n_Pray lol

    PS: a lot of comments on the nearly innumerable threads about this say its configuration specific: the machine the hardware it is aware of the software the settings the user behavior. BUT. that changing the audio bit rate to some alternative value, if anything will work, will work. Haven't got more that 1/3 of a day per day to toss at this, so that I have not so far tried.

    Those settings are somewhere in the sound cpl for the audio device that isn't working, there's a lot of clips of it scattered around up in here
      My ComputerSystem Spec
  5.    14 Aug 2015 #5
    Join Date : Dec 2013
    England
    Posts : 964
    Windows IP 17046

    Quote Originally Posted by edwinthe49th View Post
    I keep installing a new Realtek sound driver from
    Realtek HD Audio Codec Driver 2.79 for Windows Vista/7/8/10 Driver - TechSpot
    which works fine and Microsoft/Windows 10 keeps reinstalling the old driver that doesn't work. Help!
    Hi,
    Go to System Properties, select Hardware tab, click Device Installation settings, click No in the next window, select Never install driver software from WU.
    Click image for larger version. 

Name:	Capture 100.JPG 
Views:	4 
Size:	45.3 KB 
ID:	31195
      My ComputersSystem Spec
  6.    14 Aug 2015 #6
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 1
    Windows 10

    Quote Originally Posted by edwinthe49th View Post
    I keep installing a new Realtek sound driver from
    Realtek HD Audio Codec Driver 2.79 for Windows Vista/7/8/10 Driver - TechSpot
    which works fine and Microsoft/Windows 10 keeps reinstalling the old driver that doesn't work. Help!
    That was happening to me. I would install the new driver and when it rebooted, it would only work, for 30 seconds. I followed brunnyfan's advice, but it still persisted. I finally had to stop the Realtek driver from completing the install after first reboot and then it worked. The driver listed in Device Manger is now a generic MS driver. Not happy with the fix, but at least I have sound now.
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
How to stop Windows 10 automatically installing Realtek audio drivers?
Just like the title says, I don't want the realtek audio drivers as it completely messes with my audio and also doesn't correctly switch when i plug in headphones for example. It also doesn't allow for the 'speaker fill' enhancement to be used when...
Drivers and Hardware
Solved No audio problem with GameDVR in Xbox App on Windows 10
Hello everyone, how are you? :) I don't think only I have this problem with GameDVR, but I have to ask if anyone knows how to fix it. So, whenever i record a gameplay with GameDVR on my Windows 10, there is no sound in video. Anyone had that problem...
Gaming
Start up problem after installing Windows 10
After I installed Windows 10, my PC is not starting right. When I press power button on PC the PC starts like this- I see black screen with an image of windows (blue collar) on the black background and than it stays this way. Doesn't perform its...
General Support
Lost audio and ethernet connection after installing windows 10.
I have a desktop PC with a Gigabyte X58 motherboard and Realtek audio and ethernet apps. The first thing that happened is the Realtek HD audio manager box kept coming up and I could not stop it. I deleted the audio app and it stop popping up, until...
Drivers and Hardware
No sound with Conextant HD Audio after installing W 10
My installation of W10 went smoothly until I realized I had no sound on my Toshiba U238 X64 running Coextant HD audio. Windows 10 updated drivers, etc. but I have no sound. Trouble shooting doesn't help and device Manager shows no problem. Love to...
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 20:51.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums