New Build: Hard Drives from old computer aren't recognized


  1. Posts : 11
    Win 10 v 1909 OS Build 18363.657
       #1

    New Build: Hard Drives from old computer aren't recognized


    Hi all,

    I just finished a new build and when i tried to move 2 data drives over to the build, my computer doesn't see them. One is a WE Black 2 TB and the other is an older Seagate Barracuda 500 gb. Both worked in the other computer, which I'm still using as an office machine. I have a Samsung M.2 installed and it's taking up SATA #2 slot.

    Thanks in advance.
      My Computer

  2. sygnus21's Avatar
    Posts : 5,629
    Win 10 Pro (x64) 21H1 (19043.1023
       #2

    Are you sure the slot the m.2 drive is in isn't disabling the SATA ports those HDD drives are in?

    New Build: Hard Drives from old computer aren't recognized-z270-m2-connections..jpg

    Your owner's manual should have a matrix like that above showing which SATA or PCIE ports are affected by placement of m.2 drive.
      My Computers


  3. Posts : 11
    Win 10 v 1909 OS Build 18363.657
    Thread Starter
       #3

    Oh wow...embarrassing, but it turned out to be a bad cable. Ugg!!!
    Last edited by mdieckmeyer; 22 Feb 2020 at 00:58.
      My Computer

  4. sygnus21's Avatar
    Posts : 5,629
    Win 10 Pro (x64) 21H1 (19043.1023
       #4

    Cable issue. Got it.

    Out of curiosity, which m.2 port are you using - the top (M2_1) or bottom (M2_2)? If I read your manual correctly, it looks like you lose no SATA ports using the bottom M.2 slot. None of my three Gigabyte boards featuring native NVMe m.2 ports have m.2 drives in their top (first) m.2 port as doing so on either my Z170, Z270, or Z390 board will cost SATA ports. Looks like your board works the same.

    Just FYI.
      My Computers


  5. Posts : 11
    Win 10 v 1909 OS Build 18363.657
    Thread Starter
       #5

    I’m using the top one, near the CPU. This is the one ASUS says to use. I originally had it in the bottom one but it wouldn’t boot And in the manual, under M.2 installation, it says SATA port number two is disabled when M.2 is being used in SATA mode.
      My Computer

  6. sygnus21's Avatar
    Posts : 5,629
    Win 10 Pro (x64) 21H1 (19043.1023
       #6

    Thanks. And again, glad to see you solved your issue.

    Peace
      My Computers


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 03:35.
Find Us




Windows 10 Forums