Windows 10: Metadata staging failed Solved

Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    06 Aug 2015 #1

    Metadata staging failed


    These errors have started building up with every reboot.. What's going on? Never seen them in W764? But now after upgrading to W10 64..

    Metadata staging failed, result={CA0E9E80-3E97-FCAC-730A-8CB080FA2581} for container '0x80070490'

    A connection to the Windows Metadata and Internet Services (WMIS) could not be established.

    The Network List Manager reports no connectivity to the internet.

    How can I fix this?

    Specs:


    OS: MS Windows 10 Home 64-bit
    CPU: Intel Xeon(R) CPU X5492 @ 3.8GHz @41 C Modded for LGA775 Board
    RAM: 4.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 1789MHz (9-8-9-25)
    Motherboard: XFX nForce 790i Ultra 3-Way SLI (Socket 775)
    Graphics: Monitor (1920x1080 @60Hz) Card: EVGA NVIDIA GeForce GTX 780
    Hard Drives: Samsung SSD 840 EVO 250GB
      My ComputerSystem Spec

  2.    07 Aug 2015 #2

    Ok I took the plunge and followed Brink's instructions for a full re-install of Windows 10 64, the drive was formatted and a fresh copy was installed using a USB drive and my event viewer is choc full of errors that really have me worried.

    The system occasionally freezes/hangs and I have to hard reset it to reboot.

    here's an example of what's in the event viewer:

    Click image for larger version. 

Name:	Event View 1.jpg 
Views:	77 
Size:	205.4 KB 
ID:	29174

    This is an awful lot of errors for the first day of a fresh install, I was up very late last night/this morning to get this far, but things don't seem to have improved at all.

    Please can anyone help me?
      My ComputerSystem Spec

  3.    13 Aug 2015 #3

    I have the same problem. Errors appear in following order:

    The Network List Manager reports no connectivity to the internet.
    A connection to the Windows Update service could not be established.
    The Network List Manager reports no connectivity to the internet.
    A connection to the Windows Metadata and Internet Services (WMIS) could not be established.
    Metadata staging failed, result={00000000-0000-0000-FFFF-FFFFFFFFFFFF} for container '0x80070490'

    I think all these errors are to be seen as one. For some reason the system reports no internet connection, and then rest of errors appears.

    There is an option in Group Policy to tell windows to wait for internet before logon:
    Computer Configuration\Administrative Templates\System\Logon
    "Always wait for network at computer startup and logon"
    However that doesn't work here. The error persists.

    So, any ideas?
      My ComputerSystem Spec

  4.    14 Aug 2015 #4

    kosta said: View Post
    I have the same problem. Errors appear in following order:

    The Network List Manager reports no connectivity to the internet.
    A connection to the Windows Update service could not be established.
    The Network List Manager reports no connectivity to the internet.
    A connection to the Windows Metadata and Internet Services (WMIS) could not be established.
    Metadata staging failed, result={00000000-0000-0000-FFFF-FFFFFFFFFFFF} for container '0x80070490'

    I think all these errors are to be seen as one. For some reason the system reports no internet connection, and then rest of errors appears.

    There is an option in Group Policy to tell windows to wait for internet before logon:
    Computer Configuration\Administrative Templates\System\Logon
    "Always wait for network at computer startup and logon"
    However that doesn't work here. The error persists.

    So, any ideas?

    Hello Kosta, thanks for your reply, I got a lot of success by following Sammy's advice at this link ==> Solved Continues Errors at startup - Page 3
      My ComputerSystem Spec

  5.    14 Aug 2015 #5

    Many thanks! Changing the link to the forwarded link actually worked out!
      My ComputerSystem Spec

  6.    14 Aug 2015 #6

    kosta said: View Post
    Many thanks! Changing the link to the forwarded link actually worked out!
    Good to hear that !! Glad to help..
      My ComputerSystem Spec

  7.    09 Sep 2015 #7

    SoxmisUK said: View Post
    Hello Kosta, thanks for your reply, I got a lot of success by following Sammy's advice at this link ==> Solved Continues Errors at startup - Page 3
    Sammy's solution workd for me well. System is windows 10. here is detail.
    Solved Continues Errors at startup - Page 3
      My ComputerSystem Spec

  8.    21 Dec 2015 #8

    Those links that are in EightForums don't work....have tried and tried but get errors...there must've been a change to the url site...i remember one time using howtogeek as the goto site for event id errors. has anyone got a new link to put in the registry file?
      My ComputerSystem Spec

  9.    21 Dec 2015 #9

    tazmo8448 said: View Post
    Those links that are in EightForums don't work....have tried and tried but get errors...there must've been a change to the url site...i remember one time using howtogeek as the goto site for event id errors. has anyone got a new link to put in the registry file?
    Still working for me, however here is what is said at the link shown in case you can't get to it:

    "I have the solution for the problem.
    Searches on regedit for the following entry: DeviceMetadataServiceURL
    There you change the URL in the following: http://dmd.metaservices.microsoft.com/dms/metadata.svc
    after you have closed the editor is saved the change.
    Now the problem is solved and it will also re-loaded device information."
      My ComputerSystem Spec

  10.    22 Dec 2015 #10

    I don't get it why Microsoft doesn't fix those small things... it's really annoying.
    Seriously, I have more aggravation with Win10 than I ever had with Win7, even at the beginning.
      My ComputerSystem Spec


 
Page 1 of 2 12 LastLast

Related Threads
Solved Windows installation failed in Installation and Upgrade
My Windows 8.1 desktop will not install Win10 using Windows Update as this fails every time. I have tried deleting all files in C:/Windows/SoftwareDistribution/Download, running 'wuauclt.exe /updatenow' from an elevated command prompt after...
Another failed message in Installation and Upgrade
In windows update i have on 3 occasions over 2 days where it says upgrade failed. got me puzzled. i have all the updates
Failed installation. in Installation and Upgrade
Hi Group, I'm trying to install W10 on a new Dell laptop with W 8.1. The download seems to go fine, the installation seems to go fine, but I end up with "some updates were not installed" "failed one update" with the red shield and the red vertical...
Failed Win 10 Installation in Installation and Upgrade
. I have 5 PC/Laptops with W7- W8.1 (2 to 7 years old) and I was able to upgrade with no problems to WIN 10. I have 2 identical New PC (2 months old with Win 8.1 Pro) : Pentium G3258 MB ASROCK H97M-ITX/AC H97 ITX R
w10 beta failed in Installation and Upgrade
Hi, I downloaded w10 (Build 10130 ??)doubled clicked "...Windows10_InsiderPreview_x64_EN-GB_10130...." & updated my w8.1 spare HD to w10. Worked OK & liked it that afternoon but, next morning would not boot up so after 2-3 hrs I use my flash...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 17:53.
Find Us