Primary SSD disappears after sleep or shutdown

Page 1 of 3 123 LastLast

  1. Posts : 27
    Windows10
       #1

    Primary SSD disappears after sleep or shutdown


    Hello

    After sleep or shutdown my SSD with the system on it disappears.
    Even in the bios i only see the secondary HD.
    Only after couple of resets it appears again in the bios and i moving it to be the first boot option.

    In device manager i don't have issues.
    I restored the bios to defaults.
    Link State Power Management Setting is Off
    AHCI Controller seems to be checked in bios.
    The Sata cables are new and sitting well.

    I dont know what else to check\do ?
      My Computers


  2. Posts : 19,208
    W11+W11 Developer Insider + Linux
       #2

    I would test it in another computer if possible. If it works there than it's something with yours.
      My Computers


  3. Posts : 27
    Windows10
    Thread Starter
       #3

    its working fine on my old pc and working fine in this pc while its on
    something happening when the computer is turn of.
      My Computers


  4. Posts : 19,208
    W11+W11 Developer Insider + Linux
       #4

    kobib said:
    its working fine on my old pc and working fine in this pc while its on
    something happening when the computer is turn of.
    Is it in your System two ? Did you try another SATA port ?
      My Computers


  5. Posts : 27
    Windows10
    Thread Starter
       #5

    Try on another sata port and its the same,
    sometimes after sleep i dont have a screen and then after reset is loses the ssd.

    Could it be system problem ? bad windows installation ?
      My Computers


  6. Posts : 19,208
    W11+W11 Developer Insider + Linux
       #6

    kobib said:
    Try on another sata port and its the same,
    sometimes after sleep i dont have a screen and then after reset is loses the ssd.

    Could it be system problem ? bad windows installation ?
    I doubt that windows could influence disk getting lost in BIOS.
      My Computers


  7. Posts : 27
    Windows10
    Thread Starter
       #7

    So what should i try next ?
    I already restored the bios to default setting.
      My Computers


  8. Posts : 19,208
    W11+W11 Developer Insider + Linux
       #8

    kobib said:
    So what should i try next ?
    I already restored the bios to default setting.
    Still don't know which system and which drive you are talking about.
      My Computers


  9. Posts : 27
    Windows10
    Thread Starter
       #9

    NewPC: Intel i5 8400
    MB:Gigabyte z370 hd3
    SSD Transcend 128GB Drive with windows 10 system on - installed on Sata0 port
    HD WD 500 GB - installed on Sata1 port

    When coming back from sleep or shutdown the SSD drive dissapears so cant load the system
    Only after couple of resets the drive is back to the boot and the system is loading normaly.
      My Computers


  10. Posts : 27
    Windows10
    Thread Starter
       #10

    update


    I connected the drive as secondary in windows 7 machine and it is working fine. don't disappear after sleep,restart.

    I connected again in my system as a secondary drive and didn't boot from (boot from other HD) and he is disappearing in the windows and in the bios.

    Tries again to install all the drivers, load defaults of bios and nothing helps.

    Can someone tell if is the problem with the SSD or my motherboard ?
      My Computers


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 01:48.
Find Us




Windows 10 Forums