Sound vanished!

Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    4 Weeks Ago #1

    Sound vanished!


    Hi

    SOLVED!!! Solution was this post below

    Sound vanished! - Windows 10 Forums

    ----------------------------------------------------

    Original post:Sound vanished! - Windows 10 Forums

    OK this morning I had no issues what so ever. When shutting down I did have a small update didn't take long to update and system shut down pretty much like normal.

    Booted up this evening and it finished the update but then I noticed I had no sound.

    I tried restarting no good.

    I then thought my drivers might have gone back our been out of date so I used device manager to try and update but ti says most current are installed.

    I then tried to go out to HP's website for my system and get the drivers and manually install. During the install I get the following error
    Install Realtek HD Audio Driver Failure !!
    [Error Code : -0001]
    I then went and googled it a bit and was checking device manager some more and I noticed that for my Sound, Video and game controllers I have in there my AMD High Definition Audio Device and when I click on properties it says under device status that it is working properly.

    In the other devices category though I have two items in there

    Intel high Definition Audio
    Intel high Definition DSP


    Both have a yellow exclamation mark next to them and if I try and update drivers it says

    Windows was unable to install your Intel HD Audio
    Windows could not find drivers for your device
    Same for the other just change the device name.

    Properties for both these items in device status says

    The drivers for this device are not installed. (Code 28)

    There are no compatible drivers for this device.


    To find a driver for this device, click Update Driver.
    Someone suggested it could be associated with the AMD graphics card and others in the group seem to have success fixing it that way but no good did not help.

    Any ideas how to fix this???

    Is an HP Omen laptop!

    Edit: I did do trouble shooting scans also for this.

    Thanks
    Dave
    Last edited by Dave1776; 4 Weeks Ago at 06:51. Reason: Solved!
      My ComputerSystem Spec

  2.    4 Weeks Ago #2

    I'm having the exact same problem on my HP laptop. I even tried a factory reset and it returned to where it was before the factory reset. It started last night when I logged onto the computer. It says "No audio output device is installed." I'm just a computer user, not a developer or programmer.
      My ComputerSystem Spec

  3.    4 Weeks Ago #3

    Right-click the Intel High Definition Audio Device, select "Update driver", "Browse my computer for driver software", then click "Let me pick from a list of available drivers on my computer". If one is found, install it. You may need to restart your computer for the change to take effect.

    Ben
      My ComputerSystem Spec

  4.    4 Weeks Ago #4

    This will sound really basic, but I downloaded the Realtek audio driver for my laptop on the HP website. I had tried to download the 1803 driver to no effect, but downloading the May 2017 driver did work and it survived a restart, so I'm not going to mess with it now. I read on another thread the the update installed the Intel driver, which doesn't work on the HP laptop that I'm using. I hope this helps. I'll be back if the problem reappears.
      My ComputerSystem Spec

  5. Geosammy's Avatar
    Posts : 461
    Win10 Home 64 bit, Ver 1809 (OS Build 17763.55)
       4 Weeks Ago #5

    I was helping a friend with their HP Laptop,
    that was having this same issue.

    We installed an old Realtek driver, ( Realtek HD audio driver: sp79991.exe),
    (6.0.1.8110 Rev.A 275.1 MB May 2, 2017)
    from the HP site,
    which got us back the missing Sound, Video and game controllers device.

    This old driver installation was done,
    only after uninstalling all the other audio drivers present in Device Manager.
      My ComputerSystem Spec

  6.    4 Weeks Ago #6

    Ben Myers said: View Post
    Right-click the Intel High Definition Audio Device, select "Update driver", "Browse my computer for driver software", then click "Let me pick from a list of available drivers on my computer". If one is found, install it. You may need to restart your computer for the change to take effect.

    Ben
    THANK YOU!
    THANK YOU!
    THANK YOU!
    THANK YOU!
    THANK YOU!
    THANK YOU!
    THANK YOU!

    OK this worked for me I selected one of the items under the OTHER DEVICES tab in device manager that had an exclamation mark next to it and right clicked it as Ben suggested and this time I browsed my computer (DO NOT Search the web as I tried that and it did not work.

    This time I selected browse my computer and made sure SUB FOLDERS box was ticked then clicked next to search the selected folder. So in this case you will need to know what folder the drivers are stored in. In my case my HO Omens drivers were stored in

    C:\SWSetup

    So I selected SWSetup as the folder with all sub-folders box checked and it searched all the various drivers that were in there and it found and installed the right one and I got sound back without even having to restart.

    Just drives me nuts as I was so close last night I tried this but instead of browse my system I tried searching web also hard to believe was so close!!

    Thanks again Ben!!!!
      My ComputerSystem Spec

  7.    4 Weeks Ago #7

    I changed this back to unsolved. as I was doing this all this morning when I woke at 3AM as just woke and did not try the computer speakers out at the time as my wife was behind me sleeping.

    After she woke I unplugged my headphones and found I have no sound from the computer speakers now.

    I do have sound though from the headphones is only when I unplug the headphones do I then lose sound again.
      My ComputerSystem Spec

  8.    4 Weeks Ago #8

    Click on the speaker icon in the lower right corner of the screen, select "Sounds", click on the "Playback" tab and make sure "Speakers" has a green check mark. If it doesn't, highlight it and click "Set Default".

    Ben
      My ComputerSystem Spec

  9.    4 Weeks Ago #9

    Ben Myers said: View Post
    Click on the speaker icon in the lower right corner of the screen, select "Sounds", click on the "Playback" tab and make sure "Speakers" has a green check mark. If it doesn't, highlight it and click "Set Default".

    Ben
    Hi Ben

    Here is my sound panel it is selected but no sound from speakers when i right click and test. Was fine yesterday morning before the update that seems to be effecting alot of users from seeing the drivers thread here.

    The bottom checked one was added after I did what you suggested above that did get sound back to my headphones but not the speakers.

    The top 3 have been there since I got the laptop in June. Were all fine yesterday or last time I looked at this panel with icons and options available until yesterday when they all went to how you see them.

    Click image for larger version. 

Name:	2018-10-13_08h19_25.png 
Views:	22 
Size:	19.7 KB 
ID:	208256
      My ComputerSystem Spec

  10.    4 Weeks Ago #10

    Try a newer Realtek driver.

    Realtek

    Ben
      My ComputerSystem Spec


 
Page 1 of 2 12 LastLast

Related Threads
Hello there, As in the title: I have lost sound after latest Windows 10 update, which happened yesterday (23rd June 2017) - I am using Creative Sound Blaster Z sound card. I have tried reinstalling the drivers, then reinstalling the device, then...
Greetings all, Does anyone know what happened to the SOUND RECORDER program that was in the previous versions of Windows? I was previously on Windows 7 and upgraded to 10 when the notifications came out last month. In W7 I was able to open...
Hey guys, I'm having a weird issue with switching between my onboard audio and my Sound Blaster Z. Whenever I set the latter to be the default device, I get what sounds like a sound repeated over and over, echoing endlessly. The reason I...
Hi, I just bought this sound card and installed drivers for Windows 10. (and a crapton of bloatware with UI of Win XP media player...) Everything works well except one thing: when I change the sound (or mute) I don't see Windows 10 volume bar. I...
When I first went from W8.1 to W10, everything worked except the sound. Now after several updates, the icon speaker in task bar has an x by it, and when I hover mouse over icon the message states that "no audio output device is installed." When I...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 17:43.
Find Us