Poor SSD write performance, help needed to solve this. Solved

Page 1 of 3 123 LastLast

  1. Posts : 62
    Windows 10 Home 64-bit
       14 Sep 2018 #1

    Poor SSD write performance, help needed to solve this.


    Alright, SO this is continuing from another thread, as the issue in the title of the old one is fixed.

    I hav a Sandisk SSD plus 240 gb, it has over 86 gb free 95% life left (according to the sandisk dashboard), drivers for ssd/firmware are up to date, I've updated my motherboard drivers as well. Here is a recent Test i've run to check its speeds.
    Click image for larger version. 

Name:	as-ssd-bench SanDisk SDSSDA24 2018-09-14 3-14-32 PM.png 
Views:	58 
Size:	31.6 KB 
ID:	203951


    Here is what it looks like in my device manager: Click image for larger version. 

Name:	02496508114c1dc14c45fbe1ce6394bb.png 
Views:	59 
Size:	7.5 KB 
ID:	203950

    I've looked at other peoples benchmarks for this same drive and they often get over 330 mb/s on seq so there is for sure something wrong on my end with it. Any advice on what else I can try? My motherboard is a MSI b250 Pc Mate, got 8 gb of ram in it i5-7500, and the mentioned ssd. Also a secondary old school mechanical HDD I use for storage only. The read speed seems fine at least for Seq, but there is something going on with writing to it.
      My ComputerSystem Spec

  2.    14 Sep 2018 #2

    Have you run the test again and made sure that no backgrounds task read/write from the SSD? That ****ed up my testing from time to time.
      My ComputerSystem Spec

  3.    14 Sep 2018 #3

    Have you optimized (TRIM) your drive?
      My ComputerSystem Spec

  4. ThrashZone's Avatar
    Posts : 4,040
    3-Win-7Prox64 2-Win10Prox64
       14 Sep 2018 #4

    Hi,
    Standard sata-ahci controller is not the mother boards or oem manufactures chipset driver it's MS's crappy driver it installs automatically if none exists
    Install the real chipset driver.
      My ComputersSystem Spec


  5. Posts : 62
    Windows 10 Home 64-bit
    Thread Starter
       14 Sep 2018 #5

    Thing is I did install it. It just doesn't seem to want to stick. It goes back to the ms one.
      My ComputerSystem Spec

  6. ThrashZone's Avatar
    Posts : 4,040
    3-Win-7Prox64 2-Win10Prox64
       14 Sep 2018 #6

    Hi,
    Unzip/ extract all the file where you downloaded it too
    Then open device manager and install it from there by point the updater to it.
    Is that how you did it ?
      My ComputersSystem Spec


  7. Posts : 62
    Windows 10 Home 64-bit
    Thread Starter
       14 Sep 2018 #7

    Hmm no. I just ran it. Maybe that's the issue.
      My ComputerSystem Spec

  8. bobkn's Avatar
    Posts : 1,936
    Win 10 X64 Pro 1809 17763.55
       14 Sep 2018 #8

    ThrashZone said: View Post
    Hi,
    Standard sata-ahci controller is not the mother boards or oem manufactures chipset driver it's MS's crappy driver it installs automatically if none exists
    Install the real chipset driver.
    I have installed the chipset driver for my AMD X470 motherboard. The IDE ATA/ATAPI drivers are still the "standard" one. (I haven't tried the SATA RAID drivers.) My primary drive, an Intel 750 (PCI-E) shows up with a separate storage controller.

    Maybe your suggestion is correct, but I'm unsure.
      My ComputersSystem Spec


  9. Posts : 62
    Windows 10 Home 64-bit
    Thread Starter
       14 Sep 2018 #9

    Yeah, I've downloaded the chipset drivers from both msi and the ones direct from intel, neither seems to wanna update that storage driver. What the hell am I doing wrong here. This is really getting aggravating.
      My ComputerSystem Spec

  10. ThrashZone's Avatar
    Posts : 4,040
    3-Win-7Prox64 2-Win10Prox64
       14 Sep 2018 #10

    Hi,
    Possibly disconnect from the internet then try.
      My ComputersSystem Spec


 
Page 1 of 3 123 LastLast

Related Threads
This bug all new AMD cards with RADEON Driver - from Catalyst v15.7 to RADEON Crimson v18.7.1 (all versions) Experiment #1: RADEON R7 360 with "Standard VGA Graphics Adapter" (without Radeon driver) Desktop: FPS = 800-860 Viewing the...
so. my laptop specs. i5 6200U 4Gb ram 940M GPU 1 Tb Seagate 5400RPM HDD i have disabled Windows search, just minutes ago disabled superfetch. Have defragged HDD and i even freshly installed Windows month ago and short stroked to 150Gb for...
Hey all, not quite sure where else to post this. Since upgrading to Windows 10 from 8.1 I've had nothing but problems while gaming. Games that used to run at 100+ FPS now run at 20-30. I experience constant stuttering and frame drops on even the...
Here's the problem. I'm running windows 10 build no. 14352. I know it is expired now and my PC restarts every few hours. The thing is like this, im experiencing poor performance in gaming. My laptop has 8gb ram, i5-5200u, nvdia gt-940m. the...
Poor performance after performing refresh in Performance & Maintenance
I've been using Windows 10 for a few months now without any problems. A couple of days ago, my computer stopped booting, up, instead getting stuck in a loop between failed startup repair attempts and resetting. After finding no way to resolve the...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 17:55.
Find Us