Fan running with very low load Win10 ASUS N501VW


  1. Posts : 32
    Windows 10 Pro
       #1

    Fan running with very low load Win10 ASUS N501VW


    ASUS N501VW
    OS Name Microsoft Windows 10 Pro
    Version 10.0.17134 Build 17134

    Constant sound of fan spinning. I think it is fan spinning, a 2-3 sounds per second, a faint rubbing sound. Using SSD only so this is not HDD rubbing.

    I've been using this laptop for 18 months and though this is not a new sound, the constantly running is new.

    Is something mechanically wrong? Fixable through configuration?

    Memory (16GB installed) and CPU usage very low.

    Below are some snips from the output of OpenHardwareMonitor.

    Code:
     Generic Memory (/ram)
    |  +- Memory         :  33.1133  33.1048  33.6197 (/ram/load/0)
    |  +- Used Memory    :    5.254  5.25265  5.33434 (/ram/data/0)
    |  +- Available Memory :  10.6127  10.5324  10.6141 (/ram/data/1)
    |
    
    +- Intel Core i7-6700HQ (/intelcpu/0)
    |  +- Bus Speed      :  99.6923  99.6909  99.6925 (/intelcpu/0/clock/0)
    |  +- CPU Core #1    :  897.231   897.23   3289.8 (/intelcpu/0/clock/1)
    |  +- CPU Core #2    :  897.231   897.23  3489.18 (/intelcpu/0/clock/2)
    |  +- CPU Core #3    :  897.231   897.23   3289.8 (/intelcpu/0/clock/3)
    |  +- CPU Core #4    :  897.231   897.23  3489.23 (/intelcpu/0/clock/4)
    |  +- CPU Core #1    :       39       38       51 (/intelcpu/0/temperature/0)
    |  +- CPU Core #2    :       40       39       53 (/intelcpu/0/temperature/1)
    |  +- CPU Core #3    :       37       36       45 (/intelcpu/0/temperature/2)
    |  +- CPU Core #4    :       39       39       48 (/intelcpu/0/temperature/3)
    |  +- CPU Package    :       41       40       53 (/intelcpu/0/temperature/4)
    |  +- CPU Total      :  2.35004  1.36719  18.5714 (/intelcpu/0/load/0)
    |  +- CPU Core #1    :    3.125        0       15 (/intelcpu/0/load/1)
    |  +- CPU Core #2    :  0.78125        0       20 (/intelcpu/0/load/2)
    |  +- CPU Core #3    :  2.34375  0.78125  14.2857 (/intelcpu/0/load/3)
    |  +- CPU Core #4    :  3.15018 0.769234  36.3636 (/intelcpu/0/load/4)
    |  +- CPU Package    :  4.95526   4.0513  17.4515 (/intelcpu/0/power/0)
    |  +- CPU Cores      :  3.29038   2.5363  15.0164 (/intelcpu/0/power/1)
    |  +- CPU Graphics   : 0.0585464 0.0112307 0.820319 (/intelcpu/0/power/2)
    |  +- CPU DRAM       : 0.851578 0.758929   1.6825 (/intelcpu/0/power/3)
      My Computer

  2. CountMike's Avatar
    Posts : 16,727
    W10 Insider + Linux
       #2

    It's not load but temperature that determines fan speed. CPU (core) temps seem to be fine so maybe it's some other part. Just about only thing you can do thru windows is to check Power options in Control Panel > your chosen Power Plan > Change advanced power options > Processor power management > System cooling policy = Active.
    Fan running with very low load Win10 ASUS N501VW-image.png
      My Computers


  3. Posts : 32
    Windows 10 Pro
    Thread Starter
       #3

    Thanks CountMike. Set to Active for both battery and plugged.
      My Computer

  4. CountMike's Avatar
    Posts : 16,727
    W10 Insider + Linux
       #4

    hymanwallace said:
    Thanks CountMike. Set to Active for both battery and plugged.
    Yes, that would be best.
      My Computers


 

Related Threads
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 06:27.
Find Us




Windows 10 Forums