Windows 10: BSOD Critical Process Dies Issue Solved


  1. Posts : 3
    Windows 10 Pro 64-Bit (10.0, Build 10586)
       02 Apr 2016 #1

    BSOD Critical Process Died Issue


    Hey Guys,


    I am having an issue here and I will greatly appreciate if anybody here can help me resolve this issue.


    My Computer has 2 SSD and one HDD and i was using it just fine for a few months but I always thought that the computer was very slow to be using 2 SSD on Raid 0 so I tried to find out what was the issue.


    When researching about the matter I found out that the RAID 0 was using one SSD and the HDD not the 2 SSD that as a result the drives where acting as HDD not as SSD so I went ahead and created a Complete System Image then I Deleted RAID 0 and created a new one now with the correct 2 SSD drives in it.


    I booted up and restored the PC from the Image I had and all went well.


    Started using my system again and I was loving the speed but after 3 days I started getting this BSOD Critical Process Died and now it happens every 10 minutes after I boot up the PC. Makes my PC useless.


    I have searched high and low looking for a solution but nothing seems tio fix it.


    I tried deleting the raid again and creating a fresh raid but still same issue.


    I tried updating all drives but all are up to date


    I tried running sfc/scannow but it fails


    I tried doing system restore to an early restore point but that always fail


    I tried refreshing the PC but that fails as well.


    I have the system set to create minidumps when it crashes but I never get a minidump file created


    I am out of ideas and any help you guys can provide will be greatly appreciated.


    Attached is the file as per posting instructions but there were no mini dump files created during the crash so I am not sure how helpful it will be.


    Attachment 72717
    Last edited by manny2513; 02 Apr 2016 at 12:07.
      My ComputerSystem Spec


  2. Posts : 4,881
    Windows 10 Pro X64 15063.138
       02 Apr 2016 #2

    No dumps so not much to work with.

    Have you tried getting rid of the RAID0 setup completely. That seems to me the most likely cause. I doubt you will see much difference in speed since you are booting from a SSD.
      My ComputersSystem Spec


  3. Posts : 3
    Windows 10 Pro 64-Bit (10.0, Build 10586)
    Thread Starter
       02 Apr 2016 #3

    Ztruker said: View Post
    No dumps so not much to work with.

    Have you tried getting rid of the RAID0 setup completely. That seems to me the most likely cause. I doubt you will see much difference in speed since you are booting from a SSD.
    And how do I do that?

    i have tried to get rid of it by going to IDE and ahci mode but each time I try to restore from the image I cant because the dual SSD amounts for 223.6GBs together and that is from where the image was taken from and on IDE and ahci I can use only one of the SSD that amounts for just 111.7 GBs so the restore from image fails because is expecting a drive that has 223.6 or more available space.
      My ComputerSystem Spec


  4. Posts : 4,881
    Windows 10 Pro X64 15063.138
       03 Apr 2016 #4

    I don't know how to do this. RAID 0 is very failure prone so I don't have a clue how you would remove remove it.
    I hoped since you set it up you would know how to remove it. I did not find anything via a Google search that says how to remove RAID 0 without data loss.

    I would backup my data then power down, remove one of the SSD drives.
    Clean install Windows 10 to the remaining SSD then restore my data and install software.
    Once done, install the other SSD and use it as a backup drive.

    As long as you have a good backup of the existing RAID 0 setup you can always go back to it.
      My ComputersSystem Spec


  5. Posts : 3
    Windows 10 Pro 64-Bit (10.0, Build 10586)
    Thread Starter
       03 Apr 2016 #5

    Thanks Ztruker. I had no way of solving this so I ended up deleting the raid0 and the partitions. Then I switched SATA to ACHI Mode on BIOS , created a Windows 10 Boot USB using Rufus and the Official ISO from Microsoft and booted from the USB to perform a clean install. After the clean install was done I had to reinstall all programs one by one manual and that is how I managed to get back up and running with my system. It looks like there is no easy way to resolve this Critical Process Died issue after all is all about doing all fresh to get the matter resolved.
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 4,881
    Windows 10 Pro X64 15063.138
       04 Apr 2016 #6

    Sorry you had to go through that but I sure hope that resolves the issue.
      My ComputersSystem Spec


 

Related Threads
Critical Process Died BSOD in BSOD Crashes and Debugging
In the last two weeks my laptop has started intermittently crashing with no clear pattern. I used SFC to replace a corrupted file from an .iso, but I'm still getting crashes and can't make sense of the error codes. I had a secondary HD die on me...
Critical Process Died BSOD in BSOD Crashes and Debugging
​47563 I have recently updated to Windows 10 and have been getting the BSOD which says Critical Process Died. I have done all of the recent updates on my drivers and for Windows 10. I have also attached my crash file. It will only crash during...
win 10 BSOD - Critical process died. in BSOD Crashes and Debugging
Hi. looking for help. Using as an IT support/general office machine. Get BSOD 4-6 times daily. As yet to determine what is causing. Have been removing software after each BSOD. Win 10 Pro on Dell OptiPlex 380. Upgraded to 8gb mem and...
BSOD Critical Process Died (mostly) in BSOD Crashes and Debugging
Dear all, I am using a Lenovo Y510P, originally installed with Windows 8.1. I upgraded to Windows 10 in July and it worked fine-ish up until now. I have recently (for the past few days) encountered quite frequent BSODs, most of the time with the...
BSOD - Critical Process Died in BSOD Crashes and Debugging
I am running Windows 10 on a desktop computer, clean installation, custom built. My system was working fine for 2 weeks. In the third week i started to notice Explorer.exe hanging up. I disabled every live tile in my Start menu and unpinned some...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 13:42.
Find Us