1.    25 Mar 2016 #1
    Join Date : Mar 2016
    Posts : 4
    Windows 10 x64

    High CPU usage & DRIVER_POWER_STATE_FAILURE


    Hello!
    I am having really nasty problem with my Windows 10 install. I recently bought and build new setup, installed Windows 10, and everything worked just fin... until it stopped. After some time I noticed I have high CPU consumption by ntoskrn.exe. I googled it and found that I probably need to update my GPU drivers - but AMD does not support older architecture, and I already have newest available drivers installed (15.7.1). So I updated all other divers for motherboard etc. It did not help.
    The strange thing is that sometimes when I log in it works just fin, and another time CPU usage of ntoskrn.exe ramps up as soon as I log in. Sometimes it starts after waking from sleep or hibernation.
    Few other things:
    • when this happens I cannot install or uninstall any drivers, I cannot even go to drivers details tab in Device manager (it stucks).
    • I cannot run several programs like SpeedFan - I think because they need elevated permissions
    • sometimes it just BSODs - "DRIVER_POWER_STATE_FAILURE"
    • I cannot put it to sleep, turn of, hibernate - simply I cannot sjut it down properly. When I try to it "hangs" on "Shutting down" and after few minutes turns off. After powering it on again I clearly see that its a fresh boot, not waking form hibernation. I saw few times same BSOD as above - other times my screen just turns off so I cannot confirm if this happens every time, bu I assume it does.


    I really need some help, because I'm out of my mind right now. It is very frustrating and I do not have any idea what causes it. I assume it is some driver failure, but which?

    Thank you in advance.
      My ComputerSystem Spec
  2.    25 Mar 2016 #2
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 12,968
    Windows 10 Pro

    Please check if your activation is proper, do you see a watermark on your desktop like below picture?
    Code:
      <LicensingStatus>SL_LICENSING_STATUS_UNLICENSED</LicensingStatus>
    Attachment 71390
      My ComputersSystem Spec
  3.    26 Mar 2016 #3
    Join Date : Mar 2016
    Posts : 4
    Windows 10 x64
    Thread Starter

    It is legitimate and activated version of Windows.
    Attachment 71511
    Also - I forgot to point that I needed to run DM Log Collector in Safe Mode because it does not finish whatever it is doing normally. I also tried to remove my video card and all of its divers using Display Driver Uninstaller in safe mode, relying on CPU built in equivalent - it did not helped.
    What is funny, yesterday I colud not even log in without seeing high CPU usage of the process, today it is working just fin right now...
      My ComputerSystem Spec
  4.    26 Mar 2016 #4
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 12,968
    Windows 10 Pro

    How long did you wait for it to finish? The msinfo32.nfo file is quite large and takes time to complete.
      My ComputersSystem Spec
  5.    26 Mar 2016 #5
    Join Date : Mar 2016
    Posts : 4
    Windows 10 x64
    Thread Starter

    Like half an hour?
    in safe mode it finishes in ~1 minute.
    But right now, since it is working normally in regular boot I ran DM Log Collector again.
    Results in attachment.
      My ComputerSystem Spec
  6.    26 Mar 2016 #6
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 12,968
    Windows 10 Pro

    The license status is now fine as you said
    Code:
      <LicensingStatus>SL_LICENSING_STATUS_LICENSED</LicensingStatus>
    Please remove ASUS software while troubleshooting.
    Code:
    0: kd> !irp ffffe001`9ffb22a0
    Irp is active with 22 stacks 18 is current (= 0xffffe0019ffb2838)
     No Mdl: No System Buffer: Thread 00000000:  Irp stack trace.  Pending has been returned
         cmd  flg cl Device   File     Completion-Context
     [N/A(0), N/A(0)]
                0  0 00000000 00000000 00000000-00000000    
    
    			Args: 00000000 00000000 00000000 00000000
     [IRP_MJ_POWER(16), IRP_MN_WAIT_WAKE(0)]
                0  0 ffffe0019e601060 00000000 fffff800f7a43980-fffff800f7a27150    
    	       \Driver\USBHUB3	ACPI!ACPIDeviceIrpDeviceFilterRequest
    			Args: 00000000 00000000 00000000 00000003
    >[IRP_MJ_POWER(16), IRP_MN_SET_POWER(2)]
                0 e1 ffffe0019e387350 00000000 fffff800fcf50890-ffffe0019e37d760 Success Error Cancel pending
    	       \Driver\ACPI	AiChargerPlus
    			Args: 00015600 00000001 00000004 00000003
     [IRP_MJ_POWER(16), IRP_MN_SET_POWER(2)]
                0 e0 ffffe0019e37d610 00000000 fffff800fcf50890-ffffe0019e38f7c0 Success Error Cancel 
    	       \Driver\AiChargerPlus	AiChargerPlus
    			Args: 00015600 00000001 00000004 00000003
     [IRP_MJ_POWER(16), IRP_MN_SET_POWER(2)]
                0 e0 ffffe0019e38f670 00000000 00000000-00000000    
    	       \Driver\AiChargerPlus
    			Args: 00015600 00000001 00000004 00000003
     [IRP_MJ_POWER(16), IRP_MN_SET_POWER(2)]
                0 e1 ffffe0019e39f600 00000000 fffff8025c7210b8-ffffe0019ffaa0d0 Success Error Cancel pending
    	       \Driver\usbccgp	nt!PopRequestCompletion
    			Args: 00015600 00000001 00000004 00000003
     [N/A(0), N/A(0)]
                0  0 00000000 00000000 00000000-ffffe0019ffaa0d0    
    
    			Args: 00000000 00000000 00000000 00000000
    Please also check Intel for driver updates
    Driver Reference Table - ICCWDT.sys
    \
    Code:
    0: kd> !irp ffffe000`fc125010
    Irp is active with 3 stacks 1 is current (= 0xffffe000fc1250e0)
     No Mdl: No System Buffer: Thread 00000000:  Irp stack trace.  
         cmd  flg cl Device   File     Completion-Context
    >[IRP_MJ_POWER(16), IRP_MN_SET_POWER(2)]
                0  1 ffffe000fb697e40 00000000 00000000-00000000    pending
    	       \Driver\ACPI
    			Args: 00015500 00000001 00000004 00000003
     [IRP_MJ_POWER(16), IRP_MN_SET_POWER(2)]
                0 e1 ffffe000fbabe820 00000000 fffff802493920b8-ffffe000feedf530 Success Error Cancel pending
    	      Unable to load image \SystemRoot\System32\drivers\ICCWDT.sys, Win32 error 0n2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ICCWDT.sys
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ICCWDT.sys
     \Driver\ICCWDT	nt!PopRequestCompletion
    			Args: 00015500 00000001 00000004 00000003
     [N/A(0), N/A(0)]
                0  0 00000000 00000000 00000000-ffffe000feedf530    
    
    			Args: 00000000 00000000 00000000 00000000
      My ComputersSystem Spec
  7.    26 Mar 2016 #7
    Join Date : Mar 2016
    Posts : 4
    Windows 10 x64
    Thread Starter

    I uninstalled Asus AI software, but i googled for the ICCWDT.sys and it seems to either be a part of the said software or Intel Extreme Tuning Utility, which I do not have or use.
    Everything is working OK right now, I will update the thread if the problem returns.

    Thank you for your help and time - I really appreciate it!
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Help pls .. Unknown.exe high CPU usage
Ok so I am new here and really need some help So from yesterday I have been getting this unknown process in task manager, its an application (.exe). It has very high cpu usage making my computer really slow. 70003 70002 70001 I tried...
Performance & Maintenance
high cpu usage
Since upgrading from windows 7 to 10 my pc has been slowed down to a crawl by periods of very high cpu usage. A major culprit, but not the only one, is local security authority process. This makes the laptop overheat , reduces battery life and...
Performance & Maintenance
Solved High CPU usage
Hi All, Running Windows 10 Pro x64 Just noticed a lot of lag on my online game when I was logging into it. I closed it and noticed my computer was slow responding. I opened Task Manager to see CPU was 90% I looked to...
Performance & Maintenance
My ram and cpu usage is very high
Hey guys my cpu and ram usage is pretty high when im not even doing anything. http://prntscr.com/8kgnt8 its on swedish but next to CPU is Memory. i found something called poolmon in windows kits where i could see if there was a driver that...
Performance & Maintenance
Solved high ram usage
most of the time i have ram usage like 40-60, but all of the processes are using like 400 mb and i have 4gb ram. 362463624736248
Performance & Maintenance
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 00:29.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums