1.    02 Aug 2015 #1
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 5
    Windows 10

    mpfilter.sys (MSE) issues inherited from Windows 7


    Hello all. I was having a few BSODs from mpfilter.sys in the week or two leading up to the 10 launch, but given that I could simply disable Microsoft Security Essentials temporarily when they started to solve the problem, I didn't do anything material about it. Unfortunately, my hope that MSE would be replaced wholesale or at least repaired by Windows 10 was misplaced, as the new Windows Defender is causing identical BSODs.

    As on 7, I can disable my AV for a while, which stops the BSODs. However this is far from ideal, so I'm wondering if there is any way to repair mpfilter.sys, or if there is perhaps some other issue at work. I've run the diagnostic tool as indicated in the sticky, which is attached.
      My ComputerSystem Spec
  2.    03 Aug 2015 #2
    Join Date : Oct 2013
    Wolves, England
    Posts : 1,634
    W7 Pro x64 | W10 IP x64 | Linux Mint VM

    Your MSINFO file is missing from your logs, can you follow Option One of System Information File - Create in Windows 10 - Windows 10 Forums and upload the resulting .zip file.

    As for your dumps I've found the following. In all three the Hide Folders 2009 file encryption driver has been flagged, it's very old and needs updating. Check for an updated driver or update to the software here, if there is none please disable or uninstall the program for testing purposes.

    Code:
    ffffd000`eac84168  fffff800`e6a32a5fUnable to load image FSPFltd.sys, Win32 error 0n2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for FSPFltd.sys
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for FSPFltd.sys
     FSPFltd+0x2a5f
    
    3: kd> lmvm FSPFltd
    start             end                 module name
    fffff800`e6a30000 fffff800`e6a41000   FSPFltd  T (no symbols)           
        Loaded symbol image file: FSPFltd.sys
        Image path: FSPFltd.sys
        Image name: FSPFltd.sys
        Timestamp:        Thu Jun 05 18:37:17 2008 (4848244D)
        CheckSum:         00017B5C
        ImageSize:        00011000
        Translations:     0000.04b0 0000.04e4 0409.04b0 0409.04e4
      My ComputerSystem Spec
  3.    03 Aug 2015 #3
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 5
    Windows 10
    Thread Starter

    I'm not entirely sure how to go about disabling that driver, as it doesn't seem to be associated with any local software that I can see (and indeed pre-dates the age of the hardware). I can try installing the demo for a more recent version of the software if that might update the driver?

    Find attached the file you requested. Thanks for your help!
      My ComputerSystem Spec
  4.    04 Aug 2015 #4
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 5
    Windows 10
    Thread Starter

    My AV reactivated itself this morning and I got a wdfilter.sys BSOD this time. Looks like Defender will be turned off for the forseeable future.

    I've uploaded another zip of all the dumps etc generated just now.
      My ComputerSystem Spec
  5.    04 Aug 2015 #5
    Join Date : Oct 2013
    Wolves, England
    Posts : 1,634
    W7 Pro x64 | W10 IP x64 | Linux Mint VM

    It's the same driver again. I've done some digging at it belongs to My Lockbox from FSPro Labs.

    Code:
    ffffd000`21d4d168  fffff800`6d832a5fUnable to load image FSPFltd.sys, Win32 error 0n2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for FSPFltd.sys
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for FSPFltd.sys
     FSPFltd+0x2a5f

    Uninstall My Lockbox.
      My ComputerSystem Spec
  6.    04 Aug 2015 #6
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 5
    Windows 10
    Thread Starter

    Excellent, thanks for that digging. I had a copy of "My Lockbox Halloween Edition" installed in 2012, which I've now removed. The driver file itself is still there in system32/drivers after the uninstall-demanded reboot - is this an issue? In the meantime I will re-enable the AV and see if anything happens. Thanks so much!
      My ComputerSystem Spec
  7.    06 Aug 2015 #7
    Join Date : Oct 2013
    Wolves, England
    Posts : 1,634
    W7 Pro x64 | W10 IP x64 | Linux Mint VM

    The driver shouldn't be active if the software is uninstalled so just test the system for stability. If you have any more issues let us know straight away, but hopefully that should have solved the problem.
      My ComputerSystem Spec
  8.    06 Aug 2015 #8
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 5
    Windows 10
    Thread Starter

    Haven't had any more issues since the software was uninstalled, so I'm inclined to agree. Thanks so much!
      My ComputerSystem Spec
  9.    06 Aug 2015 #9
    Join Date : Oct 2013
    Wolves, England
    Posts : 1,634
    W7 Pro x64 | W10 IP x64 | Linux Mint VM

    You're welcome, glad to hear it.
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Keyboard issues with Windows 10
Hello, I have a generic Microsoft 200 keyboard and I'm running into two issues: 1) My keyboard goes into sleep mode every 5 seconds. I can tell because the Num Lock light goes off and comes back on when I hit any key. 2) If I long press a...
Drivers and Hardware
Windows 10 Permissions Issues
I've noticed two issues issues related to permissions after the upgrade to Windows 10. I used the upgrade process using a fresh install of Windows 8 Pro, telling Windows 10 to keep nothing. It would appear to be the same file system, as...
General Support
Windows 10 has issues.
Here are some of the problems, inconsistencies, and missing features in Windows 10We're just days away from Microsoft pushing the button to release Windows 10 to the masses. On July 29, 2015, the software maker will begin to roll out its new...
General Support
Windows 10 issues
I have tried to share feedback but having a hard time finding a place I can had to go back to windows 7 cause I keep having the same problem and windows repair and safe mode plus the goto simpler graphics mode (forget what it is called) can't...
General Support
Windows 10 and Surface Pro 3 issues
Hi there Any SP3 users out there yet -- I read this on the W8 Forums about problems on the SP3 after installing W10 on it. Surface Pro 3 will not boot from USB Anybody daring enough to have tried build 9879 on an SP3 yet (not as a VM). ...
Installation and Upgrade
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 03:41.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums