Registry fix or other command to set default for mailto Windows 10

  1. questorfla's Avatar
    Posts : 220
    Win 10 Ver 1903
       #1

    Registry fix or other command to set default for mailto Windows 10


    I don't yet know how widespread this is nor what causes it but if there is a quick and easy one click method to reset I would appreciate the info.
    What is happening is that the MailTo default is getting changed to the browser default. Or at least that was the case in the two I have seen so far. If the browser default is Edge Mailto is set to Edge. If default is Chrome, MailTo is Chrome.
    At least in all of our systems, mailto need to be Outlook 2016 and if this can be set and locked in the registry i need to be able to do that. Oddly, not everyone has the problem. No one knows when it started as most people never pay attention. It was just reported to me today and i found that my own Windows was the same setup defaulting to Chrome. Meaning any hyperlinks on websites that referred to mailto never open Outlook.
    Thanks
      My Computer

  2. Brink's Avatar
    Posts : 48,966
    64-bit Windows 10 Pro for Workstations build 19640
       #2

    Hello questorfla, :)

    You might see if downloading and merging the .reg file for the listed mailto option in the table of OPTION TWO below may be able to help. It'll restore the default association for mailto.

    https://www.tenforums.com/tutorials/8...dows-10-a.html
      My Computers

  3. questorfla's Avatar
    Posts : 220
    Win 10 Ver 1903
    Thread Starter
       #3

    Brink: You are a life save as usual!
    Thanks that reg file is exactly what i needed
    i will post that on our local server for anyone else this happens to. I still wish i knew what changed it in the first place
      My Computer

  4. Brink's Avatar
    Posts : 48,966
    64-bit Windows 10 Pro for Workstations build 19640
       #4

    You're most welcome.. I'm glad it could help. :)
      My Computers

  5. questorfla's Avatar
    Posts : 220
    Win 10 Ver 1903
    Thread Starter
       #5

    Update: I found the Culprit! The change is done when you try to set Chrome to be your Default APP for Browsers and it fails. I wish I knew why that doesn't work now because it used to. Now if it says EDGE it is almost impossible to get CHROME back as default browser The next most obvious option is to set the defaults by program. So you choose Chrome and it DOES become your default App for browser alright. BUT, there are many other things it also "takes over" one of which is "mailto:" It took me a while to figure this one out. A random posting somewhere on the Net led me to that conclusion and it is correct.
    And also isn't the way it used to be in widows 7 when you did the same thing. They have grouped a lot of new items WAY at the bottom under all the .cmd .doc .php and other file types. At the very end there are several of them that are not file "types" at all.
    When you set Chrome as default you cant say "use all". You have to choose to select the ones you want Chrome to have and this is the only way I will do it from now on.
      My Computer

  6. Brink's Avatar
    Posts : 48,966
    64-bit Windows 10 Pro for Workstations build 19640
       #6

    Glad you found the cause.
      My Computers



 

Related Threads
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 06:42.
Find Us




Windows 10 Forums