1.    20 Nov 2015 #1
    Join Date : Feb 2014
    Posts : 487

    How Do You Show Contacts in 'To' Field of Windows 10 Mail App


    I thought I'd install Windows 10 Threshold 2 (not to make the same mistake twice, on a laptop I hardly use this time) to see if the built-in Microsoft apps are now any better than they were in July. Disappointingly, with the exception of being able to turn off 'Conversation View', the Mail app is just as diabolically poor as it was back then. But on top of that, another thing I noticed this time is that when you type a name into the 'To:' field, it doesn't even look up that name / email address from your 'People' app contacts. The auto-complete feature only populates for people you've previously emailed.

    So basically, if you haven't emailed someone, it won't show their name despite their details and email address being listed in the 'People' app.

    Of course, another problem with not populating the auto-complete addresses from your address book is that if a contact changes their email address and you update their details in the 'People' app, the Mail app will still use the old email address in the autocomplete dropdown, causing you to keep emailing the wrong address.

    Did Microsoft seriously release a Mail app that can't even look up names in your contacts list?
      My ComputerSystem Spec
  2.    20 Nov 2015 #2
    Join Date : Jul 2014
    UK
    Posts : 18,334
    Windows 10

    Sounds like you have come across one of the Email app bugs that only affects certain people

    I have just tried on mine and it picks up details from the people app fine
      My ComputerSystem Spec
  3.    20 Nov 2015 #3
    Join Date : Feb 2014
    Posts : 487
    Thread Starter

    I just added a new contact, a Mr 'Xten Forums', and doesn't work for me. Here's what I see, nothing in the drop-down list for this contact:

    Click image for larger version. 

Name:	Screenshot (1).png 
Views:	2 
Size:	27.1 KB 
ID:	49478

    Click image for larger version. 

Name:	Screenshot (2).png 
Views:	2 
Size:	38.1 KB 
ID:	49479
      My ComputerSystem Spec
  4.    20 Nov 2015 #4
    Join Date : Jul 2014
    UK
    Posts : 18,334
    Windows 10

    It does seem to have a fair share of issues this app, I have problems with it but not this
    Have you tried the powershell to uninstall and then reinstall, probably make no difference but it cant hurt things

    snippet out of people app
    Click image for larger version. 

Name:	xtenpeople.PNG 
Views:	16 
Size:	3.5 KB 
ID:	49481

    creating an email
    Click image for larger version. 

Name:	xtenmail.PNG 
Views:	16 
Size:	3.7 KB 
ID:	49482
      My ComputerSystem Spec
  5.    20 Nov 2015 #5
    Join Date : Feb 2014
    Posts : 487
    Thread Starter

    Maybe it doesn't work because I have Cortana switched off. I'll have to try uninstalling and re-installing the app later.
      My ComputerSystem Spec
  6.    20 Nov 2015 #6
    Join Date : Jul 2014
    UK
    Posts : 18,334
    Windows 10

    have a look in Setting, Privacy, Contacts

    Make sure Email is allowed access to the contact data
      My ComputerSystem Spec
  7.    20 Nov 2015 #7
    Join Date : Feb 2014
    Posts : 487
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by paulsalter View Post
    have a look in Setting, Privacy, Contacts

    Make sure Email is allowed access to the contact data
    Yeah, I went through them and they are all set to allowed. That was my first thought too.
      My ComputerSystem Spec
  8.    20 Nov 2015 #8
    Join Date : Feb 2014
    Posts : 487
    Thread Starter

    Thanks for your help Paul. After seeing that it was working correctly for you in your screenshots, it spurred me to play about with mine some more and the issue has resolved itself now.

    I'm not sure what the cause was exactly, the only thing I can think of is that it needed more time to fully populate. Whenever I opened the Mail app, I noticed the CPU increased and 'Unistack Service Group' was doing something in the background. One of the items listed under that service was 'Contact Data', so maybe that was part of it. It's been running at about 20% CPU for a while now, so I'm not sure what it's crunching exactly, maybe some sort of indexing at a guess. Cheers.

    Click image for larger version. 

Name:	Screenshot (3).png 
Views:	3 
Size:	75.0 KB 
ID:	49503
      My ComputerSystem Spec
  9.    20 Nov 2015 #9
    Join Date : Jul 2014
    UK
    Posts : 18,334
    Windows 10

    Good to hear you have got it sorted out

    It's possible it might still have been indexing (think it pauses this if using the machine)

    One of those mysteries that we will probably never get to the bottom of
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Solved Where are contacts in W-10 Mail app?
As a longstanding WLM user recently switched to Thunderbird, I'm really trying to like the new Mail app as my permanent mail client. But I can't find contacts. Where are they? Also, I want to export contacts to a database of some sort (CSV?)...
Browsers and Email
Solved Not all my contacts appear in Mail !!
After i add my iCloud Account , not all my contacts appear in Mail!! Any help please?? I've just solved it ,.. by install iCloud App not just add iCloud Account inside Mail, and wait for few minutes and Vola its their.
Browsers and Email
Windows mail doesn't show mail in inboxes
So, instead of using my browser for my emails I set them up in Windows Mail, but although it will show all the folders it won't show anything in my inboxes. I've tried syncing but to no avail.
Browsers and Email
How to sync 8.1 Outlook contacts to Windows 10 mail?
Win 10 picked up most of my Contacts from 8.1 but not all of them, and shows none of the contents of any of the Folders, showing the message 'not synced yet'. Attempts to sync Contacts gets the error msg ' 0x80070032' and refers to a Windows phone...
Browsers and Email
Windows Live Mail 11 contacts disappeared
I've tried several ways to get my contacts to show up in Live Mail 11, but since my W10 upgrade I can't figure out how to get them back. Anyone have a tutorial or quick fix? Should I re-import them?
Browsers and Email
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 17:51.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums