1. Joined : Aug 2015
    Sydney
    Posts : 13
    Windows10
       13 Aug 2015 #1

    Gmail in Outlook 2013 receiving not sending


    Hi All,

    Since upgrading to Win 10 last week, I have not been able to send emails from Gmail in Outlook 2013.

    It was fine in Win 8.1.

    My email settings are

    IMAP
    Outgoing server requires authentication - is ticked
    Incoming = 993 with SSL
    Outgoing = 587 with TLS

    All other setting as normal. When I run a test it comes back as good and will receive emails, but nothing will send.

    Any thoughts?

    Cheers

    Rob
      My System SpecsSystem Spec


  2. Joined : Aug 2015
    Posts : 1
    Windows 10
       18 Aug 2015 #2

    Hi, I had the same problem. I fixed it by running "sfc /scannow" from admin command line. It took about 20 mins, found lots of things to change, and fixed the email not sending problem.
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Oct 2014
    Posts : 196
    Windows 10 x64
       18 Aug 2015 #3

    kenrob2037 said: View Post
    Since upgrading to Win 10 last week, I have not been able to send emails from Gmail in Outlook 2013.

    IMAP
    Outgoing server requires authentication - is ticked
    Incoming = 993 with SSL
    Outgoing = 587 with TLS

    All other setting as normal. When I run a test it comes back as good and will receive emails, but nothing will send.
    Try using Outgoing port 465. It's working for me in Outlook 2013 (Gmail/IMAP)
      My System SpecsSystem Spec


  4. Joined : Aug 2015
    Posts : 4
    Windows 10
       18 Aug 2015 #4

    Miked said: View Post
    Hi, I had the same problem. I fixed it by running "sfc /scannow" from admin command line. It took about 20 mins, found lots of things to change, and fixed the email not sending problem.
    Agree with Miked, worked for me.
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Aug 2015
    Sydney
    Posts : 13
    Windows10
       18 Aug 2015 #5

    Hi All, I tried 465, no luck I'm afraid. I will try scannow tonight.

    Cheers and thanks.

    Rob
      My System SpecsSystem Spec


  6. Joined : Aug 2015
    Posts : 3
    Windows10
       26 Aug 2015 #6

    sfc/scannow the holy grail for sending Gmail from Outlook 2013


    Miked said: View Post
    Hi, I had the same problem. I fixed it by running "sfc /scannow" from admin command line. It took about 20 mins, found lots of things to change, and fixed the email not sending problem.
    Well after pulling my hair out looking at various forums and resolutions to this problem I can confirm that sfc/scannow fixed the issue for me! I have no idea what the tool is or what it did - I just typed sfc/scannow on the admin command line (note: not just the standard command line) and went to bed. I woke up to find a message saying some files were fixed and my Outlook 2013 Outbox empty - Cheers Miked

    I had upgraded to Windows 10 on my new Acer notebook (Model R3-131T) installed Office 365 when I came across the issue. Outlook 2013 refused to send any mail using the IMAP Gmail account. The test messages that Outlook sends when setting up the email account worked fine but anything I tried to send just got stuck in the Outbox resulting in an error message. Anyway I can now send email from my notebook to my heart's content!
      My System SpecsSystem Spec


  7. Joined : Oct 2014
    Posts : 196
    Windows 10 x64
       26 Aug 2015 #7

    Obi1 said: View Post
    Well after pulling my hair out looking at various forums and resolutions to this problem I can confirm that sfc/scannow fixed the issue for me! I have no idea what the tool is or what it did - I just typed sfc/scannow on the admin command line (note: not just the standard command line) and went to bed. I woke up to find a message saying some files were fixed and my Outlook 2013 Outbox empty - Cheers Miked
    Congrats, and thanks for updating the thread.
      My System SpecsSystem Spec


  8. Joined : Aug 2015
    Sydney
    Posts : 13
    Windows10
       26 Aug 2015 #8

    I had some many problems with Win 10 I went back to Win 7. Now everything works fine again. Hard to tell why, especially as my PC is only 2 years old. An i7 ASUS.

    Cheers and thanks for all the help everyone.

    Rob
      My System SpecsSystem Spec


  9. Joined : Oct 2015
    Posts : 1
    Windows 10
       08 Oct 2015 #9

    Miked's solution worked for me too:
    run sfc /scannow
    from the cmd window running as Admin.

    Apparently is replaces DLLs that are wrong. Outlook now sending - happy.
      My System SpecsSystem Spec


  10. Joined : Aug 2015
    Posts : 30
    Windows 10
       26 Oct 2015 #10

    sfc scannow worked for me as well - many thanks.
      My System SpecsSystem Spec


 


Similar Threads
Thread Forum
Solved outlook 2007 not sending after windows 10 installation
After installing Windows 10 everything looks good but Outlook does not send emails they just sit in the outbox. Account settings look ok and server message is received when tested. Solved by running sfc /scannow then Office diagnostics. Thanks...
Browsers and Email
Solved Outlook 2010 not sending mail after upgrade - error 0x800CCC13
Hi Outlook 2010 wont send mail after the upgrade. I have deleted all accounts and reinstalled them but I still have the same problem. The mail just sits in the outbox. error 0x800CCC13 Any help would be greatly appreciated, Many thanks
Browsers and Email
Outlook Not Sending Emails Error Code 0x8004210B
Hi, I upgraded to windows 10 and outlook isnt sending emails. It isnt an issue with our ISP this has been checked. This is really a pain as i need outlook for work! can anyone help me please?
Browsers and Email
How to connect gmail to outlook in windows 10?
I have been working for hours to try and figure out how to link my gmail account to outlook in windows 10, everything looks correct, username, password, 2 step verification turned off on gmails end, pop mail enabled on gmails end and yet all I get...
Browsers and Email
Sending emails via Outlook
Outlook appeared at first to be working perfectly until I tried to send an email. It will not leave the outbox and I get the following message. Sending' reported error (0x800CCC13) : 'Cannot connect to the network. Verify your network connection or...
Browsers and Email
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:25.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums