Unable to mount file/folder backups in Windows Explorer


  1. Posts : 449
    win 10
       #1

    Unable to mount file/folder backups in Windows Explorer


    I am unable to mount file/folder backups in Windows Explorer
    I eventually get the error '[drive letter]:\ is not accessible. The parameter is incorrect'
    The backup can be seen in Win Explorer and has been assigned a drive letter but if selected it returns the above error
    I have the issue with two file backups on two different external drives
    Both of the backups are of two different network locations
    However, I can mount and browse the two file backups if I boot into Win PE
    Broadly speaking I can mount disk images OK (albeit I seem to have to mount from a full image for one particular part which is on the same disk as another part that mounts from an incremental OK else I get the same above error!?)
    Firstly, what is the issue here?
    Secondly, should I be worried about restoring to a newtork location?
    I'm on Win 10 19033.1 & Reflect 7.2.4557
    I've reinstalled Reflect and uninstalled QTabBar so far to no avail
      My Computer

  2. AndreTen's Avatar
    Posts : 24,438
    Windows 10 (Pro and Insider Pro)
       #2

    Check out this thread: tenforums | directory-name-invalid-macrium

    In short, Try to open the file with Open with command. Looks like there is a bug
      My Computers


  3. Posts : 449
    win 10
    Thread Starter
       #3

    Thank you for your reply but it's not quite the same issue in that I van't even browse the directory structure instead getting the error
    Consequently, using 'Open with' made no difference
    Thing of note is that one file/folder backup is from a QNAP NAS and the other is from a Melco (music server)
    The backups were completed over the network on my main PC
      My Computer


  4. Posts : 449
    win 10
    Thread Starter
       #4

    I have proved an issue to Everything whereby I am unable to mount file/folder backups in Windows Explorer
    I have disabled Everything in startup and now mounting is now OK
    It actually appears that the mount is successful but it cannot be seen in Win Explorer if the Everything process is running
    If you kill the process then the mount is accessible
    Not sure why but I will contact the dev for Voidtools
      My Computer

  5. AndreTen's Avatar
    Posts : 24,438
    Windows 10 (Pro and Insider Pro)
       #5

    You have the latest version of Everything? Found a thread about 3 or 4 years old, describing that everything doesn't see Macrium backups correctly.

    Nothing that it prevents them to be explored. Strange is, that many users here use Everything and Macrium...

    Thanks for posting back would be interesting to see Voidtools respond.
      My Computers


  6. Posts : 342
    Win10 Ver. 1809 Build 17763.`
       #6

    Maybe this can help: Macrium unable to browse backup
      My Computer


  7. Posts : 449
    win 10
    Thread Starter
       #7

    AndreTen said:
    Thanks for posting back would be interesting to see Voidtools respond.
    Heard back from David at Void Tools (Thanks to David for a quick response)
    My guess is Everything is accessing the NTFS volume before it is truely available. This very early access might be causing Macrium to incorrectly mount the volume.
    I've added a 3 second delay before accessing NTFS volume which should confirm my suspicion.
    I can confirm that nightly build 961 fixes the issue
      My Computer

  8. AndreTen's Avatar
    Posts : 24,438
    Windows 10 (Pro and Insider Pro)
       #8

    Thanks. That is some good info.
      My Computers


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 04:34.
Find Us




Windows 10 Forums