Windows 10: Big Problem w/ 1709 Update - Avast and Malwarebytes Stopped Working

  1.    22 Nov 2017 #1

    Big Problem w/ 1709 Update - Avast and Malwarebytes Stopped Working


    After the 1709 update malwarebytes and avast have stopped working. I ran scannow and everything seems fine. How do I fix this???
      My ComputerSystem Spec

  2.    22 Nov 2017 #2

    Can you uninstall them from programs and features, reboot and reinstall?
      My ComputersSystem Spec

  3.    22 Nov 2017 #3

    vram said: View Post
    Can you uninstall them from programs and features, reboot and reinstall?
    is there another way areound that?
      My ComputerSystem Spec

  4.    22 Nov 2017 #4

    Probably not. Sounds like the installations of both programs have become corrupt for whatever reason.

    There might be a way to fix the current installations, but it could also take more time than what I’m suggesting.

    It also won’t hurt to just try and install the programs on top the current installation, skipping the uninstall part. That may also repair the problem.
      My ComputersSystem Spec

  5.    22 Nov 2017 #5

    vram said: View Post
    Probably not. Sounds like the installations of both programs have become corrupt for whatever reason.

    There might be a way to fix the current installations, but it could also take more time than what I’m suggesting.

    It also won’t hurt to just try and install the programs on top the current installation, skipping the uninstall part. That may also repair the problem.
    But I didnt install them after 1709 was updated. As I already explained the FCU 1709 update made these progrmas not work.
      My ComputerSystem Spec

  6.    22 Nov 2017 #6

    Just so I understand you, these programs were installed prior to installing FCU, correct?

    If this is the case as I mentioned, trying reinstalling them overtop their current, non-functional installs to see if they work. If that doesn’t fix the problem, uninstall both programs from “programs and features” in the control panel. Once that’s done, install them and see if they’re working again.

    Beyond that, someone else with more knowledge will need to assist you.
      My ComputersSystem Spec


  7. Posts : 491
    Win 10 Home Build 1803, 17133.1,64bit
       22 Nov 2017 #7

    Is Windows Defender off ? Check the Windows Defender Security Center. If not off, use this tutorial.

    Turn On or Off Windows Defender in Windows 10 Security System Tutorials

    Have all updates to the FCU installed ?

    Sometimes updates may effect apps. As vram states, best option may be to uninstall/reinstall.

    (At your convenience, good to list your system specs under My Computer beneath username data)
      My ComputerSystem Spec

  •    25 Nov 2017 #8

    Let us get a clean install of the current version. 3.3.1


    We have another tool called MB-Clean which will automate the whole process for you.
    Tool can be found at https://downloads.malwarebytes.com/file/mb_clean

    1. After downloading the tool run the tool.
    2. The tool will automatically clean up the older possibly damaged installation and will ask you for a restart.
    3. Restart your system and then the MB-Clean tool will prompt you to re-install the latest product .
    4. Click on "Yes" to reinstall MB 3.×.
    5. Now you will have the latest product installed. If it does not offer the new install after the reboot you can download and install from here.
    https://downloads.malwarebytes.org/file/mb3
    Please let me know if you are still seeing issues after the latest product install.
      My ComputerSystem Spec

  •    25 Nov 2017 #9

    Also change this setting to never register.
    Click image for larger version. 

Name:	Never Register.PNG 
Views:	2 
Size:	41.5 KB 
ID:	165554
    Also do this.
    I would like you to add these files to your Anti-Virus exclusions list as mentioned in this FAQ HERE (my list below includes the exe files as well)



    • C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\assistant.exe
    • C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\malwarebytes_assistant.exe
    • C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\mbam.exe
    • C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\MbamPt.exe
    • C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\MBAMService.exe
    • C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\mbamtray.exe
    • C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\MBAMWsc.exe
    • C:\Windows\system32\Drivers\farflt.sys
    • C:\Windows\System32\drivers\mbae64.sys
    • C:\Windows\System32\drivers\mbam.sys
    • C:\Windows\System32\drivers\MBAMChameleon.sys
    • C:\Windows\System32\drivers\MBAMSwissArmy.sys
    • C:\Windows\System32\drivers\mwac.sys


    Also please exclude the following folders too: (The complete folder)


    • C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware
    • C:\ProgramData\Malwarebytes\MBAMService


      My ComputerSystem Spec


  •  

    Related Threads
    Hi, I have update three machines to the new Fall Update, and all of them have the same issue with the Logon Screen. I have had the 'Cave' picture to be shown when logging in and after installing the Fall Update, this picture was replaced by the...
    Hello everyone, Lately I've been (sadly) an Windows 10 user which so far gives me nothing but troubles. After the "Customer Update" we've recently experienced, my LAN scanner stopped working. The device I am talkng about is Konica Minolta...
    Hi, Having issues with Action Center since yesterday. Two things can happen 1) will not open when clicked, or 2) will open, briefly, for one or two seconds, and will close itself, while not allowing any click on it. I already did a restore to...
    Windows update has stopped working in Windows Updates and Activation
    Hi there everyone after updating to win10 from 8.1 everything worked fine until today. When I switch pc on I always check for updates but today windows update would not work!! It had worked since upgrade on Monday. Tried rebooting but still...
    Hi there. On W8.1 Enterprise X-64 (Host machine) with latest updates applied I'm getting IE 11 has stopped working messages whenever I click a Link in members posts. Chrome though works just fine and so does a VM windows 8.1 where I haven't...
    Our Sites
    Site Links
    About Us
    Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

    © Designer Media Ltd
    All times are GMT -5. The time now is 16:52.
    Find Us