Windows 10: Something weird is going on with Windows Security...


  1. Posts : 436
    Windows 10 PRO
       13 May 2018 #1

    Something weird is going on with Windows Security...


    When I just boot up my PC everything goes normally but when I reboot my PC after being on Windows Security has a spot of trouble getting security information with the parts of Virus- and threatsecurity and Firewall and networksecurity. (I see a little line of walking dots and 'Getting security information...' underneath it (but then in Dutch!)) After a minute or so it goes away and the green checkmarks appear. The shieldicon says all clear...

    Earlier today I had a Trojan on my PC but that one has been removed thankfully.

    Is my Windows Security damaged?

    Click image for larger version. 

Name:	aaaaaaa.jpg 
Views:	52 
Size:	33.0 KB 
ID:	188545

    Click image for larger version. 

Name:	aaaaaaa.jpg 
Views:	53 
Size:	32.9 KB 
ID:	188541
      My ComputerSystem Spec

  2.    13 May 2018 #2

    No, from what you are seeing, I can tell you have a 3rd party antivirus installed. I get the same on here if I use another AV besides Windows Defender.

    On the note of the infection, I would run the free version of Malwarebytes to be sure you are clean. Possibly even download their Adwcleaner 7.1.1 and scan with that as well. :)
      My ComputerSystem Spec


  3. Posts : 436
    Windows 10 PRO
    Thread Starter
       13 May 2018 #3

    Access Denied said: View Post
    No, from what you are seeing, I can tell you have a 3rd party antivirus installed. I get the same on here if I use another AV besides Windows Defender.

    On the note of the infection, I would run the free version of Malwarebytes to be sure you are clean. Possibly even download their Adwcleaner 7.1.1 and scan with that as well. :)
    I have only Windows Sec Center installed what you get with Windows 10 :)

    I'm clean, still I'm puzzled about that thing described in the OT

    Any way I can reinstall WSC?
      My ComputerSystem Spec

  4.    13 May 2018 #4

    RingTailCoon said: View Post
    I have only Windows Sec Center installed what you get with Windows 10 :)
    Weird. I had that issue with the Insider version of 1803 when it was pre release. I do not have it in my current 1803 which I clean installed on April 30th.
      My ComputerSystem Spec


  5. Posts : 436
    Windows 10 PRO
    Thread Starter
       13 May 2018 #5

    Access Denied said: View Post
    Weird. I had that issue with the Insider version of 1803 when it was pre release. I do not have it in my current 1803 which I clean installed on April 30th.
    Sooooo........ you mean that bug is back? How did you get rid of it?
      My ComputerSystem Spec

  6.    13 May 2018 #6

    RingTailCoon said: View Post
    Sooooo........ you mean that bug is back? How did you get rid of it?
    The only way I could fix that issue and my mic not working was to clean install. You could try running SFC or DISM commands to check/restore the system health I guess. I am not sure it will fix it. I can install my AV of choice on here (Bitdefender) and every reboot I get the same issue with it working for 1-2 minutes then says OK.
      My ComputerSystem Spec


  7. Posts : 436
    Windows 10 PRO
    Thread Starter
       13 May 2018 #7

    Access Denied said: View Post
    The only way I could fix that issue and my mic not working was to clean install. You could try running SFC or DISM commands to check/restore the system health I guess. I am not sure it will fix it. I can install my AV of choice on here (Bitdefender) and every reboot I get the same issue with it working for 1-2 minutes then says OK.
    OK, great! Anyone other suggestions? :)
      My ComputerSystem Spec


  8. Posts : 644
    Windows 10 Pro 64bit 1803 17134.137
       13 May 2018 #8

    Same issue on Windows Defender getting security info after clean installed of Windows 10 Pro x64 1803 17134.48, my 3rd party program doesn't work right now that well, so waiting til they fix it, before I decide if gonna resume using it or not

    Avast UI Fails after second reboot, sometimes takes 2-3 reboots to get working and iffy if it will even then. I wonder how fast there gonna fix that, or if I should configure Defender for advanced protection now, like PUA protection and such
      My ComputersSystem Spec


  9. Posts : 436
    Windows 10 PRO
    Thread Starter
       13 May 2018 #9

    AMDMan2016 said: View Post
    Same issue on Windows Defender getting security info after clean installed of Windows 10 Pro x64 1803 17134.48, my 3rd party program doesn't work right now that well, so waiting til they fix it, before I decide if gonna resume using it or not

    Avast UI Fails after second reboot, sometimes takes 2-3 reboots to get working and iffy if it will even then. I wonder how fast there gonna fix that, or if I should configure Defender for advanced protection now, like PUA protection and such
    Looks like I'm not the only one, scanned my system and looks like I'm in the clear... Thanks Access Denied!

    Click image for larger version. 

Name:	Untitled 1.jpg 
Views:	2 
Size:	52.8 KB 
ID:	188552

    A fellow that I know has also trouble but then with AVG anti-virus. Also blank-screening...
      My ComputerSystem Spec

  10.    13 May 2018 #10

    You're welcome :)
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
Hide or Show Device Security in Windows Defender Security Center in Windows 10 Windows 10 version 1703 and later provides the latest antivirus protection with Windows Defender Security Center, which contains Windows Defender Antivirus. When you...
Had a weird thing happen. "Configuring security settings" in AntiVirus, Firewalls and System Security
Running Windows 10 Pro, latest version. I wasn't really doing anything unusual, just watching a boring Youtube video. The computer freezes up--like in the old days. Totally frozen. I haven't had a total freeze up since XP, like over 3 years ago....
Solved Windows is weird in General Support
Already marked as solved because there is nothing to fix but I got this error in the Windows event viewer: Level Error Date and Time 11/23/15 4:59:04 PM Source Service Control Manager Event ID 7024 Task Category None Message "The Xbox Live...
Weird windows 10 bug in General Support
Just about every time I start windows 10 it works perfectly fine but after a while the text in the start menu starts to disappear and the text also becomes glitchy looking blocks and lines.
Solved Security and Maintaince, Windows Defender, and 3rd party security in AntiVirus, Firewalls and System Security
After accidentally updating to Windows 10 (If you want to know, I was trying to set it up to install a month or so later, but accidentally clicked the "install now" option. It must have been downloading in the background as, half an hour later, my...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 20:39.
Find Us