Page 2 of 2 FirstFirst 12

  1. Joined : Oct 2013
    Posts : 16,583
    64-bit Windows 10 Pro build 14986
       4 Weeks Ago #10

    You're welcome. I'm glad that they could help.

    It may be a temporary glitch on your system. You might see if it still does the same after a restart.
      My System SpecsSystem Spec


  2. Joined : Aug 2016
    Posts : 28
    Windows 7-pro-sp1 and windows 10-pro-1607
       4 Weeks Ago #11

    Brink, not temporary, and no change after restart.
    What was your basic user's UAC setting when you had no issues starting explorer from elevated cmd?
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Oct 2013
    Posts : 16,583
    64-bit Windows 10 Pro build 14986
       4 Weeks Ago #12

    UAC was set to the default setting.

    When you restart the computer, is it starting up into Windows as usual or a blank screen still. If still a blank screen, then you have some other issue at hand since restarting should allow it to startup normally if it was just explorer stopped.

    You might see if you may be able to boot to advanced startup, and do a system restore at boot using a restore point dated before you had this issue to fix it.

    Advanced Startup Options - Boot to in Windows 10

    System Restore Windows 10
      My System SpecsSystem Spec


  4. Joined : Aug 2016
    Posts : 28
    Windows 7-pro-sp1 and windows 10-pro-1607
       4 Weeks Ago #13

    I have no problem restarting. No blank screens, nothing that like that. It's just that the explorer refuses to be restarted, which I have to do in Task Mgr by reaching it by ctl-alt-del or shift-ctl-esc.
    I wonder if you can spend few more minutes for me. Be a normal, limited, user, but set your UAC to Always Alert=MAX.
    then as a normal user start elevated cmd, do the taskkill and restart routine, the Option 2. PLEASE!!! My UAC is at Max.
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Oct 2013
    Posts : 16,583
    64-bit Windows 10 Pro build 14986
       4 Weeks Ago #14

    I get the same under the same situation.

    I find that when UAC is not set to default, it will cause all sorts of permission issues such as this.
      My System SpecsSystem Spec


  6. Joined : Aug 2016
    Posts : 28
    Windows 7-pro-sp1 and windows 10-pro-1607
       4 Weeks Ago #15

    By "get the same" do you mean the same results (explorer not started) as I get?

    I was uninstalling Acronis and their cleanup utility asked if to close explorer, I said yes. They closed it. Then after cleanup, the log said they're starting explorer. It didn't start.
    I also have a problem with installing an application which also needs to kill and restart explorer. Same problem.

    So it's a feature of non-default UAC? M$ sure comes up with funny things.
      My System SpecsSystem Spec


  7. Joined : Oct 2013
    Posts : 16,583
    64-bit Windows 10 Pro build 14986
       4 Weeks Ago #16

    Correct. I get the same results. It's best to leave UAC set to default.
      My System SpecsSystem Spec


 
Page 2 of 2 FirstFirst 12


Similar Threads
Tutorial Category
Restart Explorer Context Menu - Add in Windows 10
How to Add 'Restart Explorer' to Desktop Context Menu in Windows 10 The explorer.exe process is the user shell for Windows, and is used by such items as the desktop, File Explorer, Start menu, and taskbar. Restarting the explorer.exe process is...
Tutorials
Stuck at 4% - is there a way to restart the Update process
My Laptop with Win 10 build 10240 has two updates pending, a Security update and a Graphics driver update. The update process got to "Downloading updates 4%" and has not moved in two days. I tried rebooting and I have an internet connection. How can...
Windows Updates and Activation
Solved Explorer crash/restart loop build 9926
Hi All I have a Dell 9150 (yes, it's pretty old!) on which I have been running all of the various W10-64 releases. Up to 9926 I have not had major issues, other than Office 2010 outlook and Word throwing CRT errors on launch. 9926 installed...
Windows Insider
Explorer.exe failure on shutdown/restart
Members with the bug Members without this bug I notice that quite a considerable number have this bug I do for one. But how many are not experiencing it
General Support
explorer.exe crashes on restart
build 10049 (was ok on build 9xxx) when i restart or shutdown, 9/10 times i get explorer.exe crash with memory could not be read, happens on 2 different machines altho not so far on my Asus notebook. any ideas to help please ! Thanks David
Installation and Setup
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:03.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums