1.    06 Aug 2015 #1
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 37
    Win10 Pro

    Finally fixed my network speed issue.

    Using all available win10 previews and now the official public release I have had 100mbps speeds on my LAN.
    til yesterday when I set jumbo frames to ON and 9k size. I didn't try any other I just used the largest.
    BAM.. My full normal gigabit speeds are back.
    once again I find myself dumb founded as to what Microsoft has done to a 100% working network architecture to break it so badly that shares, speed, and availability are now nearly broke.

    NEVER have I ever had to use jumbo frames on any PC or OS. in fact doing so previously has made zero difference in throughput.

    i love windows 10 for what they did but it's actually worse than windows 8 on many levels. I won't go back to Win7 yet, if at all, I am just baffled why they did what they did for the home and pro versions. Sure make enterprise have a newish type of network architecture because businesses are going to do a complete review due up all of their PCs way home user is going to do one they're going to use Windows 10 be immediately turned off because the networking doesn't work very well if it all
    Last edited by cyberlunacy; 08 Aug 2015 at 07:15.
      My System SpecsSystem Spec

  2.    06 Aug 2015 #2
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 1,228
    win 10 Insider

    Still strange, though, as my adapter has Jumbo Frames disabled and it runs 1Gig no sweat.
      My System SpecsSystem Spec

  3.    08 Aug 2015 #3
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 37
    Win10 Pro

    Yes I 100% agree
      My System SpecsSystem Spec

  4.    08 Aug 2015 #4
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 37
    Win10 Pro

    one other thing i noticed i changed and i will test to see which of the two did it was Flow Control. i disabled it.

    just checked and it was 100% the jumbo frames.
    set it to disabled and it goes back to about a max of 14mbps as a constant speed.
    enabled it with a 9k MTU and it shoots right back up to 70-90mbps.
    this is to a synology NAS which has never been known to have the fastest gigabit. though it is limited by the hard drive R/W speed ultimately.
      My System SpecsSystem Spec

  5.    14 Mar 2016 #5
    Join Date : Jan 2016
    Posts : 4
    windows 10 home

    I have a question. I was going to upgrade to the enterprise version of windows 10. I have Home already but I was wondering I have a 150 m bit connection from comcast I'm hard wired to my cable modem my router is a Netgear Router gigabyte also being used hard wired just for the built in hardware firewall. I have the wireless turned off. Everything that is wireless in the router is turned off the wireless security The wpa The Broadcasting everything. I have 2 ethernet controllers on my motherboard that I use. I have both of them bridged in my network and sharing. I have both Jumbo frames enabled for both of of my onboard network controllers. One is an intel the other is a qualcomm Atheros. Both Gigabyte. So I'm wondering? If I have Jumbo frames enabled at 9k the highest mtu bytes. I also have to have that mtu set in windows registry as well right? And I also have to have that same mtu set with the routers mtu as well right? Cause I tried to ping at the standard 1500 and is said the packet needs to be fragmented 100 percent loss. I got a good ping at 1472. but then you are supposed to add 28 to that which equals out to 1500. but when I went and Pinged Google at 1500 it gave me the packet needs to be fragmented error 100% packet loss. And I have it set in the registry for an mtu size of 1500 and it's also set in the router. So I assume it has something to do with Jumbo frames. I have to have a 9000 mtu or around that. For both controllers.

    Thank you so much!!
      My System SpecsSystem Spec


Similar Threads
Thread Forum
Show off your internet speed!
Last week, I noticed that my internet bill was going up faster than my internet speed. So I called up my ISP to ask if there's something that can be done about it. I asked for any promo that they have where I can save some $. The guy on the other...
Network and Sharing
Solved Update issue.. UEFI firmware issue
14703 Any suggestions??
Installation and Setup
Solved CPU Speed Locked
Hello all, I have had something really odd going on for a while now that I have never seen or heard of before. This started back when I was running Windows 8.1, so it isnt new to the Windows 10 installation. Every now and then my laptop will...
Performance & Maintenance
Having Issue with Asus PCE-N10 PCI-E Wireless-N Network Card
I've tried just about everything I could to get this network card to run. I tried the driver that I have on disc, tried the updated driver for Windows 8 64bit on the Asus website, even tried the driver Microsoft has given me. My network card is...
Network and Sharing
Show off your internet speed!
Chillout Room
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 13:32.
Find Us
Twitter Facebook Google+

Windows 10 Forums