Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    02 Apr 2015 #1
    Join Date : Apr 2015
    Posts : 96
    Windows 10 Pro 64-bit, Insider Preview.

    Updating to 10049 has become slower and for no apparent reason.

    I am currently struggling to get 10049 installed here:

    I first upgraded to 10049 on March 30th, the download took about 20 minutes.

    The install became stuck at 3% for over 25-30 minutes or so, then it continued.
    The process went smoothly and in less than 3 hours 10049 was successfully up and running.

    But yesterday i decided to reinstall everything from scratch, so that i could create a second partition for backups.
    I installed all the patches for 10041, ran Disk Cleanup just to get rid of any junk files left by Windows Update.

    I switched to the Fast ring and tried to upgrade to 10049.
    The download once again took 15 to 20 minutes, then the PC was restarted.

    This time, it got stuck at 2% for almost 2 hours, and it took nearly 6 hours to complete de installation.
    I noticed the HDD had little to no activity during the process (i went to sleep and left the computer doing its thing).

    The install was finally done, but the OS suddenly became buggy and unstable.

    - Spartan wouldn't open.
    - Two folders named "Korea Media Player Center" and "Korea Messenger Center" appeared on the desktop.
    - There was a very high RAM usage by the SVCHOST process.

    When i did the upgrade for the first time, on March 30th, none of these problems appeared, it all went extremely well.

    But this second attempt went terribly wrong.

    What could have caused the upgrade to become slower?

    Also, pardon me for my bad english.
      My System SpecsSystem Spec

  2.    02 Apr 2015 #2
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 1,228
    win 10 Insider

    I've experienced that sort of slowness as well on an older Dell test machine. No idea what the upgrade is doing in all that time. Weird.

    And, don't even think of apologising for your English. It is VERY good indeed. All I could see was no capital e in English and the odd lower case i where it should be I. Many people, where English is their first language, make more errors than you.
      My System SpecsSystem Spec

  3.    02 Apr 2015 #3
    Join Date : Nov 2013
    Posts : 4,272
    Win 10 Pro x64

    did you clean install 10041 or just refreshed it?
    It's really slow up to 3% and the jump to 15% and slow again. After 30% it gets faster...
    Next time make sure your internet is wired.
      My System SpecsSystem Spec

  4.    02 Apr 2015 #4
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 1,228
    win 10 Insider

    It is a clean install of 10041 onto a disk with only one partition. There is something it doesn't like on this machine - just wish it would find out before 5 hrs!

    After re-instating 10041 it has an error code 0xc190010-0x30018 pop up. Very enlightening. There are a lot who had this code when failing to upgrade from 8 to 8.1.

    Never mind - this is just a test machine to see how win 10 would run on an older spec comp. Still silly to be OK with one vers and not another, though.
      My System SpecsSystem Spec

  5.    02 Apr 2015 #5
    Join Date : Apr 2015
    Posts : 96
    Windows 10 Pro 64-bit, Insider Preview.

    Thanks to all of you for replying.
    Now i'm back on 10041 and will retry the upgrade.
    Wish me luck .
      My System SpecsSystem Spec

  6.    03 Apr 2015 #6
    Join Date : Jan 2014
    Posts : 563
    Win 7/10

    The first time I tried to upgrade from 10041 to 10049 it took almost 5 hours and failed and restored to the 10041 build. I tried it again yesterday and after 4 plus hours I was finally successful in upgrading to 10049. Tried Spartan and it even worked.
      My System SpecsSystem Spec

  7.    03 Apr 2015 #7
    Join Date : Oct 2014
    Posts : 1,228
    win 10 Insider

    Well done! Strange, though.
      My System SpecsSystem Spec

  8.    04 Apr 2015 #8
    Join Date : Apr 2015
    Posts : 96
    Windows 10 Pro 64-bit, Insider Preview.

    I've created an ISO and done a clean install. Everything is fine now.
    Thank you.
      My System SpecsSystem Spec

  9.    04 Apr 2015 #9
    Join Date : Oct 2014
    New Jersey
    Posts : 502
    Windows 7 Professional x64 Service Pack 1

    I`m about to turn on that machine and see if it will update, I`m on the slow track and it`s been off for 3 days.

    My update 10049 is taking forever, it`s been at 22% for hours good thing it doesn`t matter.
    Last edited by AddRAM; 04 Apr 2015 at 04:39.
      My System SpecsSystem Spec

  10.    04 Apr 2015 #10
    Join Date : Mar 2015
    Posts : 13
    Windows 7 Professional

    My test machine has a clean from ISO install of 10041. I changed from Slow to Fast ring and still no 10049 showing on the update list. I have no idea how to get the 10049 build from the Insider site as all it is showing is 10041 as of this morning. I am seeing very long startup times compared to Windows 7 and assume that is not uncommon.
    The install of 10041 was complete except for my Asus DG sound card drivers; they were easily installed and sound is fine. Does anyone else have an issue with Windows sounds not being available? There is no startup or shutdown sound in the list.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads
Thread Forum
win 10 not updating
I have Windows 10 (and 10 only) on a spare computer. The last couple of weeks when I turn it on, a message pops up that says, "Install a new build of Windows Now" I then follow the instructions which takes me to "Check now". When I click on that it...
Windows Updates and Activation
Error 80070003 -0x20007 Updating to Build 10049
Hi All, After downloading Build 10049 through Windows Update, gets to installation process and get this error. Reverts back to 10041. Any ideas ? Jim
Windows Updates and Activation
Updating W 10
Does anyone know how the windows updating will be done on 10? Will we have a choice to update or not.
Windows Updates and Activation
Are you fast updating or slow updating?
I'm just wondering what everyone is doing, and why?
Windows Updates and Activation
USB3 HDD slower than ext laptop HDD USB2==>SATA cable
Hi there WD passport (small self powered 2 TB USB3 drive) has appalling performance compared with an OLD laptop HDD that I connect via a USB2==>SATA cable to USB2 port. Same file (2GB mp4 video) copied to a directory on the SSD. External...
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 16:38.
Find Us
Twitter Facebook Google+

Windows 10 Forums