Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    08 Oct 2016 #1

    No fast startup


    Hi i have looked in power settings and all i have is sleep and lock no fast startup box to tick i have looked in hiberboot enabled and it is set on (1) i do have 14393-222 build and i do not have any other problems with windows 10 just slow start up. Hp workstation 2tb hard drive not ssd 8gib ram thanks if you help please dont be offended if i dont answer as i am off to bed now as i am in the UK johnyjohn
      My System SpecsSystem Spec


  2. Joined : Oct 2013
    Posts : 16,576
    64-bit Windows 10 Pro build 14986
       08 Oct 2016 #2

    Hello Johny, and welcome to Ten Forums.

    For now, see if the tutorial below may be able to help.

    Fast Startup - Turn On or Off in Windows 10
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Jun 2016
    Posts : 1,383
    Win10 1607
       08 Oct 2016 #3

    You won't have Fast Startup if the system is Older and does not have a UEFI Bios , if it has a Legacy Bios like my X58A MB then it is maybe not an Option.

    Looks like I had Hibernation turned OFF more info further in the Thread.

    edit looks like it is an X38 MB so won't be available
    http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/p...r_na-c01184908

    KB
    Last edited by Kbird; 09 Oct 2016 at 19:26.
      My System SpecsSystem Spec


  4. Joined : Dec 2013
    Sydney, Nova Scotia, Canada
    Posts : 7,973
    Windows 10 IoT
       08 Oct 2016 #4

    This desktop is old and doesn't have UEFI, I can turn on fast startup? Turn on fast startup is check marked by default for me, I have to go in and turn it off manually. If I uncheck "Allow hybrid sleep" its disabled and greyed out though.
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Jun 2016
    Posts : 1,383
    Win10 1607
       08 Oct 2016 #5

    alphanumeric said: View Post
    This desktop is old and doesn't have UEFI, I can turn on fast startup? Turn on fast startup is check marked by default for me, I have to go in and turn it off manually. If I uncheck "Allow hybrid sleep" its disabled and greyed out though.
    Perhaps it is this MB ? and the Options set S1/S3 etc ? Gigabyte Boards have had Sleep issues for years......

    Or that I have disabled Hibernate with powercfg ? at some point since I used to have a small SSD and need to re-enable it ?

    Since .222 some options changed in the Advanced Power Scheme Options , not sure if that is my no hibernation issue showing again or not?

    powercfg /a tells me I only have S3
      My System SpecsSystem Spec

  6.    09 Oct 2016 #6

    thanks for all the help but my computer is old if thats all i have to worry about im lucky reading some of the problems on your forum thanks for your help i will leave it as is thanks johnyjohn
      My System SpecsSystem Spec


  7. Joined : Dec 2013
    Sydney, Nova Scotia, Canada
    Posts : 7,973
    Windows 10 IoT
       09 Oct 2016 #7

    Kbird said: View Post
    Perhaps it is this MB ? and the Options set S1/S3 etc ? Gigabyte Boards have had Sleep issues for years......

    Or that I have disabled Hibernate with powercfg ? at some point since I used to have a small SSD and need to re-enable it ?

    Since .222 some options changed in the Advanced Power Scheme Options , not sure if that is my no hibernation issue showing again or not?

    powercfg /a tells me I only have S3
    If you disable hibernation via powercfg I believe it completely disappears from the power options menu. It's not even listed. The BIOS S1/S3 capabilities being a factor is what I was thinking too.

    I've never found sleep mode or hibernate very reliable, ASUS motherboards here. Plus I have SSD's as boot drives so fast startup isn't really needed so I turn it off. I've also had issues trying to boot to my BIOS with fast startup on, another reason why I turn it off.
      My System SpecsSystem Spec

  8.    09 Oct 2016 #8

    alphanumeric said: View Post
    If you disable hibernation via powercfg I believe it completely disappears from the power options menu. It's not even listed. The BIOS S1/S3 capabilities being a factor is what I was thinking too.

    I've never found sleep mode or hibernate very reliable, ASUS motherboards here. Plus I have SSD's as boot drives so fast startup isn't really needed so I turn it off. I've also had issues trying to boot to my BIOS with fast startup on, another reason why I turn it off.
    Thank you. johnyjohn
      My System SpecsSystem Spec


  9. Joined : Jun 2016
    Posts : 1,383
    Win10 1607
       09 Oct 2016 #9

    Sorry JohnyJohn , I didn't mean to take over the Thread but Alpha's Comments got me looking into it more on this old MB which was made about the same time as yours.

    You said you checked Hiberboot was set to 1 (faststartup) but did you check if Hibernation was Enabled? If not you won't see the FastStart option from what I read yesterday.

    powercfg /a at a Admin Command Prompt (RC Start Button to find) will tell you the sleepstates the computer has enabled or disabled.

    powercfg -h on turns Fast startup and Hibernation On

    powercfg -h off turns Fast startup and Hibernation Off

    I guess you saw the FastStartup Tutorial?

    Fast Startup - Turn On or Off in Windows 10


    And for me......

    I had indeed in the past turned off hibernation with powercfg -h off due to the issue with this GByte MB in Win7 not Hibernating properly and the file being the same size as the Ram installed and had done the same with Win10 I think. ( or the setting carried thru with the upgrade ) .

    I decided to switch it back on with Powercfg -h on and see if Win10 handles Hibernation any better on this Board and FastStartup appeared in the Options once again , with both S1 or S3 , the other options change depending on which one I choose in the Bios for eg if S1 is used there is no Hybrid Sleep available.

    It appears in Win10 that the Hibernation File is about 40% of the Ram installed (5gb with 12gb Installed) and you can now set the Size of the Hibernation file or use it only for FastStartup (which I don't use either as it stops WOL working) with the powercfg commandline switches found here of size and Reduced/Full etc........

    https://msdn.microsoft.com/en-us/lib...(v=vs.85).aspx


    KB.
      My System SpecsSystem Spec

  10.    09 Oct 2016 #10

    Kbird said: View Post
    Sorry JohnyJohn , I didn't mean to take over the Thread but Alpha's Comments got me looking into it more on this old MB which was made about the same time as yours.

    You said you checked Hiberboot was set to 1 (faststartup) but did you check if Hibernation was Enabled? If not you won't see the FastStart option from what I read yesterday.

    powercfg /a at a Admin Command Prompt (RC Start Button to find) will tell you the sleepstates the computer has enabled or disabled.

    powercfg -h on turns Fast startup and Hibernation On

    powercfg -h off turns Fast startup and Hibernation Off

    I guess you saw the FastStartup Tutorial?

    Fast Startup - Turn On or Off in Windows 10


    And for me......

    I had indeed in the past turned off hibernation with powercfg -h off due to the issue with this GByte MB in Win7 not Hibernating properly and the file being the same size as the Ram installed and had done the same with Win10 I think. ( or the setting carried thru with the upgrade ) .

    I decided to switch it back on with Powercfg -h on and see if Win10 handles Hibernation any better on this Board and FastStartup appeared in the Options once again , with both S1 or S3 , the other options change depending on which one I choose in the Bios for eg if S1 is used there is no Hybrid Sleep available.

    It appears in Win10 that the Hibernation File is about 40% of the Ram installed (5gb with 12gb Installed) and you can now set the Size of the Hibernation file or use it only for FastStartup (which I don't use either as it stops WOL working) with the powercfg commandline switches found here of size and Reduced/Full etc........

    https://msdn.microsoft.com/en-us/lib...(v=vs.85).aspx


    KB.
    Hi thanks for the reply but when i tap in powercfg i just get a flash on the screen i can live with a slow start up well i say slow it takes 100 seconds thanks for all the help every one has given me . johnyjohn
      My System SpecsSystem Spec


 
Page 1 of 2 12 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Solved Startup speeds alternating: fast, very slow, fast....
the windows logo comes, the circle starts. it boots fast; the next time very slow (circle goes on and on, until it starts); the next time fast; the next time very slow..... ??? this is a fresh install of windows 10 pro on a good empty...
Performance & Maintenance
Fast startup not working
Hello, I'm having difficulties getting fast startup to work on a brand new PC (built a month ago) running Win10 Home x64 And I do mean windows' fast startup feature, not fast boot in BIOS, which is currently disabled At first I noticed...
General Support
Is this normal for Fast Startup?
Hi all. I hope my English is well understood. I'm using google translator. I've been reading this thread, and I would expose you what happens to me, and to know if this is normal. My computer is as follows: Asus Sabertooth Z97 Mark 1 (Bios 2702 -...
General Support
Fast startup not working
Hello, I'v got a problem. I had 1TB HDD and fast startup was working for me, but when I move my system to a 120GB SSD, I cannot enable it. Any help? I'v got Win 10 PRO x64 and laptop MSI GE72-2qf
Performance & Maintenance
Fast startup
Hi, does anyone know how to enable fast startup without enabling hibernation windows 10? Thank you
General Support
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:13.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums