Hi Everyone,

I have been working on this problem when I have time for the past several months without a solution. First all, system specs:

Windows 10 pro 64
Core i7 4.0 GHz
Nvidia GTX 980 Video card
32 GB Corsair Vengeance quad channel ram
Asus Z97 motherboard
WD Black 2 TB 6GB p/s
512 GB Sata 6 SSD Crucial
500 GB Samsng SSD
Thermaltake 750 watt modular power supply
Soundblaster Z sound card.

The problem: intermittent cracking in sound and system/mouse lag every few seconds. Interestingly, it doesnt occur with every boot. I can usually tell when it is going to occur because startup time (usually about 7 seconds) is much delayed). It occurs in all settings, from streaming music, to listening to mp3s, to playing games.

I have updated the BIOS, all my drivers that I can possibly find, video card, etc. I bought the Soundblaster Z just in case it was the motherboard. This actually started happening in Windows 7 pro and I upgraded to 10 to see if this would help the problem. I have also performed 2 complete system wipes and the problem returns.

I have researched similar problems on other forums without much success.

I downloaded latencymon. I basically found that the windows storport and miniport drivers were causing severe lag. I upgraded my SATA drivers to try to fix this. Now latencymon is saying that it is causing the most lag. This is the Asmedia 106x SATA host controller. I have updated this to the latest beta driver.

I dont know if I was on the right track with this or not.

I have included a screenshot of latencymon below.

Before updating Asus driver:

Dropbox - Screenshot 2016-08-28 20.07.58.png

After updating:

Dropbox - Screenshot 2016-10-18 09.52.23.png

I think I am on the right track with this, just need a little extra help. I sincerely appreciate your time.