Page 1 of 3 123 LastLast

  1. Joined : Aug 2015
    Posts : 44
    Windows 10no
       07 Oct 2016 #1

    No sound from speakers/headphones


    Hi,

    I have the Dell XPS 8300 with the onboard Realtek HD Audio.

    I can't get any sound from speakers/headphones using any of the ports at the back and the front audio jack.

    The speakers are fine as I have tested them on my mobile.

    I have the latest drivers installed. Sound is working fine though HDMI on my TV but i'm guessing that's using my graphics card.

    I have headphones/speaker selected in sound manager. Also realtek sound manager is detecting that my speakers are connected to the audio jacks at the back and front but still no sound.

    In sound manager I can see the green bar moving up/down for Speakers/Headphones.

    Could the sound chip on motherboard be fried?


    Thanks for you help.
      My System SpecsSystem Spec


  2. Joined : Jan 2014
    Inverness
    Posts : 624
    Win 10
       07 Oct 2016 #2

    If you are using HDMI (or have an HDMI cable connected to the PC) Windows automatically sets that as the Default Audio Playback Device. In that case you must manually change the Default Audio Playback Device to "Speakers" (Realtek).

    RIGHT click on the Start "windows" icon in the lower Left and then select Control Panel. In the Control Panel, click on Hardware and Sound and finally the Sound Panel. You can set the default playback device in the Sound Panel/Playback section.
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Aug 2015
    Posts : 44
    Windows 10no
       07 Oct 2016 #3

    fireberd said: View Post
    If you are using HDMI (or have an HDMI cable connected to the PC) Windows automatically sets that as the Default Audio Playback Device. In that case you must manually change the Default Audio Playback Device to "Speakers" (Realtek).

    RIGHT click on the Start "windows" icon in the lower Left and then select Control Panel. In the Control Panel, click on Hardware and Sound and finally the Sound Panel. You can set the default playback device in the Sound Panel/Playback section.
    Hi thanks for your reply.

    If you read my post carefully I did say that I already have the headphones/speaker selected in sound manager
      My System SpecsSystem Spec


  4. Joined : Jan 2014
    Inverness
    Posts : 624
    Win 10
       07 Oct 2016 #4

    It still sounds like the wrong device is selected. I've also seen this if "Realtek Digital" is set as default.
    Go to the Device Manager, uninstall Realtek, but DO NOT uninstall the drivers. Restart the PC and when Windows starts it will detect and reinstall the sound. Many problems are corrected by this, however, if you have HDMI connected you will have to manually select "Speakers" as default playback device.
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Aug 2015
    Posts : 44
    Windows 10no
       07 Oct 2016 #5

    fireberd said: View Post
    It still sounds like the wrong device is selected. I've also seen this if "Realtek Digital" is set as default.
    Go to the Device Manager, uninstall Realtek, but DO NOT uninstall the drivers. Restart the PC and when Windows starts it will detect and reinstall the sound. Many problems are corrected by this, however, if you have HDMI connected you will have to manually select "Speakers" as default playback device.

    Click image for larger version. 

Name:	Untitled.jpg 
Views:	19 
Size:	46.6 KB 
ID:	104860

    Hi,

    Please see attached image. I have speakers/headphones selected but still no sound. I've removed realtek from device manager and rebooted to let windows reinstall but still no sound.
      My System SpecsSystem Spec


  6. Joined : Jan 2014
    Inverness
    Posts : 624
    Win 10
       07 Oct 2016 #6

    Plug the headset into the rear GREEN (speaker) jack and see if you get audio.
      My System SpecsSystem Spec


  7. Joined : Aug 2015
    Posts : 44
    Windows 10no
       07 Oct 2016 #7

    I tried that. Still no audio.
      My System SpecsSystem Spec


  8. Joined : Jul 2014
    Serbia
    Posts : 7,152
    All kinds
       08 Oct 2016 #8

    Dark green bars show it's working so there could be something wrong with connector. Is it 3 or 4 ring connector ?
      My System SpecsSystem Spec


  9. Joined : Aug 2015
    Posts : 44
    Windows 10no
       08 Oct 2016 #9

    CountMike said: View Post
    Dark green bars show it's working so there could be something wrong with connector. Is it 3 or 4 ring connector ?
    I've tried both.

    My speakers have a detachable connector.
      My System SpecsSystem Spec


  10. Joined : Jan 2014
    Inverness
    Posts : 624
    Win 10
       08 Oct 2016 #10

    Disconnect the front panel headphone/mic jacks from the motherboard and then see if the rear panel GREEN speaker jack works (either with speakers or headset). This is in case the front panel jack is causing no audio out. Power off the PC before opening and disconnecting the front panel audio.

    The connector for the front panel audio is listed as #21 on the motherboard drawing (below).

    Click image for larger version. 

Name:	Capture.JPG 
Views:	18 
Size:	38.5 KB 
ID:	104938
      My System SpecsSystem Spec


 
Page 1 of 3 123 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
No sound from headphones but speakers work.
Hello, I have a laptop - Asus GL551JW-DS71. My speakers work fine but when I plug in my headphones, I can't hear any sound from the headphones. The headphones do work as I use them for my desktop. I have tried updating the sound drivers...
Drivers and Hardware
Using headphones and speakers at the same time.
I recently bought a new headset and desktop. I just tried out the headset and found it to be amazing, but I was wondering how I could get sound to go through both the headset and speakers on my speakers system. The desktop is in Windows 10, and it's...
Drivers and Hardware
No sound through headphones/speakers from Line-In
Hello, I have a VIA HD on board sound card, with a Behringer Xenyx 1202fx mixer. Main out with RCA cables with a 3.5mm y-adapter plugged into the line-in on the sound card. I have Samson C01 Studio condenser Mic connected to the mixer. Since...
Drivers and Hardware
Audio sound not working on speakers/or headphones. No sound
Yesterday my audio worked fine on both my speakers on my laptop (Dell Inspiron/N5110) and headphones. Then all of a sudden they stopped working. I have made sure that all the volumes are not muted. I did a troubleshoot on playing audio and it said...
Software and Apps
Solved Sound coming from both speakers + headphones
Hello, I'm having an issue with my sound, when I have my headphones plugged in both my speakers and the headphones generate sound but I only want the headphones to generate sound. It is simple plug and play headphones. Would anyone know...
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:56.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums