1.    18 Aug 2015 #1
    Join Date : Mar 2015
    Posts : 95
    Vista, Win 7, Win 8.1, Win 10 TP

    Sound Driver lost after each reboot.

    Hi there. Since upgrading to win 10, I am having problems with sound not being permanent. Don't quite know how to approach it. This is VIA HD audio on an ECS motherboard. The icon on the taskbar shows that sound is on, and at 75%. But when I test it, there is no sound coming through the speakers. So I uninstall the driver, I scan for hardware changes; it reinstalls itself. Then I check the configuration, it's set to headphones as default. I change it to speakers, test the sound, and it works. Now when I restart my system for some reason, the sound is gone again, and I need to go through the same routine. I have downloaded the specific driver for VIA HD (they only have a driver for Win 8), installed it, and it doesn't work at reboot.
    Anyone has a suggestion or tip to make my driver more permanent, so that it's not lost at reboot? I'd appreciate it.
      My System SpecsSystem Spec

  2.    20 Aug 2015 #2
    Join Date : Feb 2014
    Scottsdale, AZ USA, 85254
    Posts : 316
    windows 10

    I am having the same issue only its on a sound blaster x-fi titanium pci express sound card. Can anyone help us here?
      My System SpecsSystem Spec

  3.    20 Aug 2015 #3
    Join Date : Mar 2015
    Posts : 95
    Vista, Win 7, Win 8.1, Win 10 TP

    Here is some additional information, which I found in the vents of the Audio Install. It says this every time I reinstall. How can I tell what exactly needs further installation?
    Device HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1106&DEV_4397&SUBSYS_10197B97&REV_1000\4&3354aa19&0&0001 requires further installation.
      My System SpecsSystem Spec


Similar Threads
Thread Forum
Projection settings are lost upon reboot
I have my laptop hooked up to an external display via HDMI. The projection settings made using Winkey + P gets reset to "Duplicate" every time I reboot, and I have to go in and manually change it back to "Second screen only". Is there still a way...
General Support
Sound Issue in Windows 10 with Sound Blaster X-Fi Titanium
Hello -- After I upgraded to Windows 10 from 7 Pro, there was no sound. Obviously, Creative Labs has yet to release compatible drivers for many of their sound cards. Nevertheless, I found out that I'd make it work by changing its modes back and...
Drivers and Hardware
New Upgrade Realtek 5.1 Driver Sound Issues
Hello I finally got my copy of Win 10 but I'm having problems with my 5.1 speakers when I first upgraded there was no sound at all then I re-installed realtek_hd_audio_6.0.1.7464 drivers and I have sound but only from main speakers. Rear speakers do...
Drivers and Hardware
I lost stuff after a reboot
Hi, I downloaded Win 10 and set everything up, then made sure my virus protection (Norton) was updated. I then rebooted and lost everything I set up. I don't have a background anymore and I lost some of my gadgets and the ones I lost won't go...
General Support
W10 caused sound to not work, now sound card no longer recognized
When I first went from W8.1 to W10, everything worked except the sound. Now after several updates, the icon speaker in task bar has an x by it, and when I hover mouse over icon the message states that "no audio output device is installed." When I...
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 19:42.
Find Us
Twitter Facebook Google+

Windows 10 Forums